Srbija na "digitalnom putu svile" 1Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Narodne republike Kine (NDRC) Ren Zivu poručio je da je NDRC zainteresovana za proširenje saradnje sa Srbijom, a prioritet bi imali projekti digitalne ekonomije i saradnja u oblastima e-trgovine, bio-tehnologije, bio-farmacije.

Kineski zvaničnik je napomenuo da očekuje i „bržu realizaciju projekata u budućnosti“, s obzirom na to da je NDCR osnovala Centar za koordinaciju komunikacije sa zemljama u okviru inicijative „Jedan pojas jedan put“, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija posle sastanka dveju delegacija tokom posete Kini.

Centar za okomunikacije će, kako je naglasio Ren Zivu, doprineti efikasnosti saradnje, s obzirom na činjenicu da je obezbeđeno 100 milijardi juana za investicije na „Digitalnom putu svile“, kojem se priključila i Srbija, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ocenjuje da su podrška i poštovanje te komisije bitno doprineli postizanju ciljeva i projekata koji su definisani Memorandumom o Informatičkom putu svile.

„Saradnja između NDRC i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rezultira konkretnim projektima, te pored politike za koju se zajednički zalažemo imamo i rezultate na terenu, u vidu dovođenja kineskih kompanija u Srbiju i spajanja gradova naših zemalja“, rekla je državni sekretar u Ministarstvu Tatjana Matić, povodom jučerašnjeg potpisivanja Pisma o namerama o saradnji u okviru Informatičkog puta svile između gradova Niša i Hangdžoa, na prvoj Međunarodnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u okviru Digitalnog puta svile.

Posebno je značajno što već razvijamo projekte sa kompanijom „Alibaba“ radi ostvarivanja prioritetnih aktivnosti na planu razvoja turizma i elektronskog plaćanja, navela je Matić.

Ona je istakla i važnost Međunarodnog industrijskog partnerstva, koje su na toj konferenciji u gradu Hangdžou, potpisali i predstavnici vodećih kineskih kompanija, ali i Kanade i drugih zemalja.

Zvanična poseta Kini predstavlja nastavak saradnje u okviru Inicijative za međunarodnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije, platforme „Jedan pojas, jedan put“, ocenilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari