Svilajnac - opština prosperiteta i novih ideja 1

Opština Svilajnac proslavlja svoj dan danas, 29. juna, jer je na ovaj dan Ukazom kneza Mihaila 1866. godine Svilajnac zvanično proglašen varošicom.

Svake godine na ovaj dan opština Svilajnac organizuje svečanu sednicu i niz aktivnosti kojima može da proslavi ovaj dan sa svojim građanima, koji će ove godine za Dan opštine uživati u koncertu Aleksandre Radović na trgu.

Svilajnac se nalazi sa desne strane reke Velike Morave, u regionu Šumadije i Pomoravlja, u području zvanom Resava, sa izuzetno povoljnim geografskim položajem na samo šest kilometara od auto-puta E75. Prvi put se spominje u turskim zapisima 1467. godine, a ime je dobio po svili koja se intenzivno proizvodila na ovim prostorima.

Svilajnac je danas prepoznat kao regionalni privredni centar, povoljan za domaća i strana ulaganja. Prirodnjački centar Srbije i Resavska Sveta Gora sa srednjovekovnim manastirima na obalama Velike Morave čine Svilajnac sve atraktivnijom turističkom destinacijom.

Poznat je i kao mesto razvijenog zanatstva i trgovine, a uspešni poljoprivredni proizvođači već decenijama su prepoznati i nagrađivani na međunarodnom nivou. Opština Svilajnac veoma vodi računa o infrastrukturi, pa ovaj grad ima rekonstruisane sve javne objekte, škole, ulice, trgove, parkove… Uređena pešačka zona, bogata je ugostiteljskim i trgovačkim objektima, a ljudi su ovde tradicionalno gostoljubivi i nasmejani. Svilajnac je grad koji osvaja, pa svako ko ga poseti poželi da se opet vrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari