U bitku za preporod sela - i razvojne agencije 1Foto: Beta/Emil Vas

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao je juče sa predstavnicima Razvojne agencije Srbije i 16 regionalnih agencija.

– Cilj je jednostavan, razvojne agencije su na terenu, u regionima, znaju specifičnosti i bili su učesnici u kreiranju i definisanju određenih strategija u opštinama. Praktično, želimo da stave na raspolaganje svoje resurse i kadrovski potencijal i da pomognu u realizaciji osnovnih ciljeva u preporodu sela – rekao je Krkobabić i naglasio da je projekat preporoda sela od posebnog nacionalnog, ekonomskog i bezbednosnog značaja za zemlju.

On se posebno osvrnuo na očekivanja u najavljenoj saradnji Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i razvojnih agencija.

– Očekujemo analizu stanja u vašem regionu, a zatim sažet predlog mera šta nam je zajednički činiti da usporimo pražnjenje sela u Srbiji – rekao je ministar i naglasio da je od izuzetnog značaja podrška ovom nacionalnom projektu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Irineja.

Sociolog Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, ukazao je da ne možemo zaustaviti globalizacijske procese, ali ih možemo usmeravati uz podršku i inicijativu ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte.

Vladimir Goati, politički analitičar, podržao je saradnju regionalnih razvojnih agencija, uvažavajući njihovu različitu vlasničku strukturu i u prvi plan stavio njihovu spremnost da pomognu preporod sela Srbije. Založio se za promenu zakonske regulative, koja će sprečiti dalje usitnjavanje ionako malog poseda u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari