U Zaječaru poskupljuju firmarine za 33 odsto 1Foto: Zajecaonline.com

Rukovodstvo grada da bi napunilo budžet donelo je odluku na Gradskom veću i utvrdilo Predlog da se podignu firmarine za 33 odsto. Privrednici smatraju da je to dodatni kamen oko vrata.

Mala pravna lica i preduzetnici koji ostvaruju godišnji prihod do 50 miliona dinara izuzeti su od plaćanja ove takse, tako da oni neći imati nikakvih dodatnih troškova, prenosi Zajecaronline.com

Na zvaničnom sajtu grada objavljen je poziv za učešće u javnoj raspravi o utvrđеnom Prеdlogu Odlukе o izmеni Odlukе o lokalnim komunalnim taksama. Rasprava traje počеv od 10.12.2018. godinе do 15.12.2018. godinе a inicijativе, prеdlozi, sugеstijе i komеntari mogu sе dostaviti u pisanom i еlеktronskom obliku.

Koliki su novi iznosi firmarina?

Preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara plaćaće ubuduće taksu za isticianje firme na poslovnom prostoru, popularnu firmarinu, u iznosu od 121.056,00 dinara umesto dosadašnjih 91.024,00 dinara što predstavlja povećanje od 33 odsto.

I srednja pravna lica, bez obzira na obim prihoda, po novoj odluci plaćaće firmarinu u iznosu  od 121.056,00 dok je za velika pravna lica taksa utvrđena u iznosu od 181.584,00 dinara.

Sva pravna lica, bez obzira na veličinu, koja obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka – plaćaće taksu u iznosu od 605.280,00 dinara.

Gradsko veće obrazlaže da taksa nije menjana od 2013. godine

U obrazloženju Gradskog veća navodi se da takse nisu menjane od 2013. godine a da su Zakonom o finansiranju lokalne samouprave utvrđeni najviši iznosi lokalnih komunalnih taksi koji su vezani za iznos prosečne zarade na teritoriji lokalne samouprave.

Primenjujući ove zakonom predviđene maksimalne iznose, gradski većnici usvojili su ovo povećanje jednoglasno.

Opozicija smatra da podizanje nameta nije dobra odluka

Miloš Stojadinović, diplomirani inženjer metalurgije i odbornik u Skupštini grada Zaječara kaže da je privreda u jako lošem stanju, naročito u Zaječaru i istoku zemlje uopšte. Svaki dodatni namet, ma koliko on izgledao mali, dovodi do mogućeg gašenja preduzeća, otpuštanja zaposlenih i dodatnog urušavanja poslovnog ambijenta.

Privrednici kažu da je ovo dodatni kamen oko vrata

Nekolicina zaječarskih privrednika sa kojima smo razgovarali kažu da svaki dodatni trošak, svaki namet, svaka taksa koja se poveća dodatno otežava njihovo poslovanje, oni to na kraju uračunaju u cenu svog proizvoda ili usluge i na kraju sve plate obični građani.

Nove prihode u budžetu treba stvoriti novim investicijama, otvaranjem novih radnih mesta a ne konstantnim povećavanjem raznih nameta. Poslove u našem gradu dobijaju firme iz Beograda ili iz drugih gradova a nas lokalnih se sete samo kada treba da nam povećaju dažbine – ističe vlasnik jedne građevinske firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari