Uskoro elaborat o zaštiti geografskog porekla peglane kobasice 1Foto: Zoran Panić

Pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu i selo Goran Popović izjavio je za TV Pirot da do kraja aprila očekuje da se elaborat o zaštiti geografskog pokrela peglane kobasice završi kako bi u ovoj godini ovaj pirotski proizvod dobio oznaku geografskog porekla. 

“Elaborat radi Institut za tehnologiju i higijenu mesa u Beogradu. Gradska uprava prošle godine započela je proces zaštite ovog brenda. Do sada su sa registrovanim i negeristrovanim proizvodjačima peglane stručnjaci ovog Instituta održali dva sastanka kako bi im pojasnili značaj brendiranja proizvoda i značaj bezbednosti proizvoda”, rekao je Popović za TV Pirot.

Prema njegovim rečima, Iz Fonda za poljoprivredu Grada biće izdvojeno 3 miliona dinara za kupovinu opreme za one proizvodjače koji se opredele za proizvodnju peglane u svom gazdinstvu.

Podsećamo da se peglana kobasica pravi  jedino u Pirotu.Pravi se tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Peglaju se flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Osmi Sajam pirostke peglane kobasice je narednig vikenda u hali Kej u Pirotu.

Posle zaštite geografskog porekla pirotskog ćilima 2002. i kačkavalja 2013. godine, ovo će biti treći pirotski brend sa oznakom geografskog porekla.

Ćilim i kačkavalj po kojima je Pirot poznat i van granice zemlje, su upisana i na listu nematerijalnog kulturnog nasledja Srbije kojima su dodeljeni serifikati, što je još jedno priznanje za njihovo očuvanje od izumiranja.

Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu 2017. godine postala je prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari