Veselinović: Ako se problemi u Železari ne reše, biće otpuštanja sa minimalnim otpremninama 1Ilustracija Foto: Podunavlje info

Beogradski mediji prethodna dva dana izveštavaju o problemima u proizvodnji i prodaji čelika na globalnom, posledično i na domaćem nivou. RTS, Danas, Sputnik, Novosti… Međutim, niko ne pominje srpske radnike u kinesko/srpskoj kompaniji čelika.

Poruke, koje se čitaju između redova, najblaže rečeno, deluju alarmantno.

„Gotovo neopaženo, tokom skupštinske rasprave o Kosovu, predsednik Aleksandar Vučić izneo je dramatično upozorenje o čeliku, po kome bi novi potez Evrofera za nas značio „metak u čelo“ – kvote iz Brisela postavile rampu za kineski izvoz iz Smedereva”, objavio je RTS.

“Udruženje proizvođača čelika EU – Eurofer poslalo je pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da od 1. jula zaustave uvoz koji je prema njihovim tvrdnjama preplavio evropsko tržište i doveo u pitanje evropsku industriju čelika i hiljade radnih mesta u njoj”, navodi Danas.

Kakve posledice mogu da se očekuju u Srbiji, sa fokusom na Smederevo, i da li ih već osećamo, pokušao je, za razliku od ostalih srpskih medija, da sazna portal Podunavlje.info.

U smederevskoj železari, kojom gazduje Hbis grup Srbija, prema podacima iz više izvora u ovoj fabrici, krajem maja i početkom juna otpušteno je od 70 do 120 radnika koji su bili uposleni na određeno vreme i preko agencija, dok je manji broj primljen u stalni radni odnos.

Koliko je onih kojima nije produžen ugovor, ili primljenih „za stalno“, ne može se sa sigurnošću utvrditi. Više izvora u ovoj fabrici nije bilo dovoljno da utvrdimo tačan broj, a različiti podaci ukazuju da je fakat bilo „zahvaljivanja na daljoj saradnji“, od 50 otkazanih sa ugovorima na određeno i 20 preko trećih lica, do 120 ukupno, za čijim je radom prestala potreba.

Nažalost, odgovore na postavljena pitanja, koja su se pored ostalog odnosila i na broj zaposlenih, kako na neodređeno, tako i na određeno vreme i preko agencija, od poslovodstva kompanije nismo dobili.

Što je zabrinjavajuće, odgovore na ista pitanja nismo dobili ni od predstavnika dva od tri reprezentativna sindikata u kinesko/srpskoj kompaniji. Treći, Nezavisni sindikat metalaca u Hestilu, za Podunavlje.info priprema obiman materijal.

Željko Veselinović,  predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” je za Podunavlje.info izjavio da otpuštanje zaposlenih preko raznoraznih agencija za zapošljavanje nije ništa novo.

“To je uvek prvi potez svake kompanije koja dođe u bilo kakav problem. Isti slučaj je i sa  zaposlenima po ugovoru kojima se po isteku ugovor, nažalost, ne produžava. To su stvari koje se povremeno dešavaju, samo što u ovom slučaju sve to nema nikakve veze sa ekonomijom već nazalost sa politikom, tako da će Hestil verovatno postati kolateralna šteta zbog trgovinskog rata između Amerike i Kine, a samim tim i Evrope, pa staje na stranu Amerike i zaustavlja izvoz čelika.

To je nešto što se nažalost i moglo, pre ili kasnije, i očekivati jer je javna tajna da je Železara Smederevo i preuzeta od Kineza kako bi na tržište Evrope mogli da izvezu što više čelika, uključujući i onaj proizveden u Kini, što na kratke staze nije bilo loše rešenje, ali na duže može napraviti ogromnu štetu kako samoj kompaniji tako i celoj državi Srbiji u vidu kazni i penala zbog kršenja međunarodnih sporazuma”, rekao je lider “Sloge”.

Veselinovića, kao nekadašnjeg radnika i lidera jednog od reprezentativnih sindikata u Železari Smederevo (ASNS), zamolili smo da proceni kako će se novonastala situacija odraziti na, za ovdašnje radnike,  veoma važne pregovore oko novog Kolektivnog ugovora koji bi trebalo da bude potpisan u septembru.

“Sa ove tačke gledišta, veoma je teško prognozirati šta se može očekivati od novog kolektivnog ugovora, s obzirom na najnoviju problematiku u vezi sa izvozom čelika. Ukoliko se taj problem ne reši, plašim se da će novim kolektivnim ugovorom prava zaposlenih biti drastično smanjena, a veći broj radnika biti otpušten, odnosno proglašen za tehnološki višak uz minimalne otpremnine, s obzirom da im se radni staž iz perioda pre dolaska Hestila ne računa.

Nadam se da će velike sile rešiti te probleme pre jeseni i da će sindikati početi da budu malo oštriji, ozbiljniji i da će se sačuvati radna mesta, a fabrika nastaviti da radi punim potencijalom što je naravno u interesu radnika, Smedereva i uostalom cele države. U suprotnom nas sigurno čeka vruća i neizvesna jesen”, kazao je za Podunavlje.info lider Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari