Prodaja LASAL banke Banci Amerike od strane ABN Amro je po zakonu, odlučio je prošle nedelje Vrhovni sud Holandije, čime je preinačena odluka nižeg suda kojom je prodaja blokirana. Time će posao vredan 21 milijardi evra verovatno biti okončan. S druge strane, borba između Barklejs banke i konzorcijuma koji predvodi Rojal banka Škotske oko preuzimanja ABN Amro banke verovatno će se nastaviti.

Prodaja LASAL banke Banci Amerike od strane ABN Amro je po zakonu, odlučio je prošle nedelje Vrhovni sud Holandije, čime je preinačena odluka nižeg suda kojom je prodaja blokirana. Time će posao vredan 21 milijardi evra verovatno biti okončan. S druge strane, borba između Barklejs banke i konzorcijuma koji predvodi Rojal banka Škotske oko preuzimanja ABN Amro banke verovatno će se nastaviti. Generalni direktor banke ABN Amro nije želeo da nazove ovu odluku pobedom u planu da ih preuzme Barklejs. Ta banka ponudila je 63 milijardi evra za preuzimanje ABN, dok je konzorcijum na čelu sa Rojal bankom Škotske ponudio 70 milijardi evra. Oni imaju rok do 23. jula da daju konačne ponude. Uslov za uspeh ponude Barklejs banke bio je da ABN Amro proda LASAL banku u SAD. Prodaju su želeli da spreče akcionari ABN jer prema holandskim zakonima, za razliku od američkih, menadžeri moraju prilikom donošenja odluke da uzmu u obzir interese akcionara. „Činjenica da akcionari žele da prodaju svoje akcije po najvišoj mogućoj ceni ne predstavlja obavezu za bord direktora da traži odobrenje akcionara za prodaju LASALA“, navodi se u odluci suda.
Kuala Lumpur – Kina teži „balansiranoj“ trgovinskoj politici i očekuje da nabujali suficit u trgovini bude smanjen, izjavio je ministar trgovine Bo Ksilai prilikom posete Maleziji. On je rekao da Kina nema za cilj da ostvaruje veliki suficit u trgovini. „Napravili smo neke promene. Želimo da smanjimo trgovinski suficit“, rekao je Ksilai, ali nije rekao o kojim promenama je reč. Kineski suficit dostigao je rekordni iznos u junu, zabeležio rast od 85 odsto u odnosu na jun prošle godine i iznosio 26,9 milijardi dolara. To je podiglo ukupni suficit razmeni u prvoj polovini godine na 112,5 milijardi dolara. SAD smatraju da je glavni razlog ostvarivanja tolikog suficita kontrola vrednosti valute jer Kina drži svoj juan na vrednosti nižoj od realne što njenim izvoznicima daje cenovnu prednost koja nije fer. Neki američki zakonodavci traže donošenje zakona kojim bi bile nametnute tarife ili druga kontrola kineskog uvoza ukoliko Peking ne dopusti da vrednost juana raste brže.
Tokio – Nipon Stil korporacija i evropska kompanija Arselor Mital saopštili su u petak da su potpisali memorandum o razumevanju radi formiranja globalnog saveza i razvoja putem postojećih zajedničkih poslova u SAD. Nipon i Arselor već su bili u savezu koji će sada biti zamenjen savezom sa Arselor Mitalom s obzirom na to da Mital završava proces kupovine Arselora. Mital je prošle godine kupio luksemburški Arselor za oko 41 milijardi evra. Posao nije završen zbog regulatornih procedura, ali u Mitalu očekuju da prvi korak bude završen u septembru. Kada kupovina bude završena Arselor Mital postaće najveći svetski proizvođač čelika na svetu sa 10 odsto svetske proizvodnje. Lakšmi Mital, generalni direktor Arselor Mitala i Džon Surma, generalni direktor U.S. Stila, u zajedniškom intervjuu Asošiejted presu izjavili su da očekuju još ukrupnjavanja u sektoru čelika, posebno u rascepkanoj i brzorastućoj kineskoj industriji. Mital je ipak dodao da uloga stranih investitora u proizvodnji čelika u Kini ostaje neizvesna. On je podsetio da njegova kompanija ima jedini ugovor o partnerstvu sa nekom kineskom čeličanom, ali da je dvogodišnji pokušaj da kupi kineski Laivu Stil i dalje blokiran.
Seul – Američki investitor Karl Ican verovatno planira da uputi „neprijateljsku“ ponudu za preuzimanje Samsung elektroniksa, stoji u tekstu lista Čosan Ilbo, koji prenosti izjavu neimenovanog visokoh zvaničnika Samsunga. U tekstu se navodi i da Samsung sprema odbrambene mere od potencijalne „neprijateljske“ ponude od strane američkog milijardera i verovatno nekih stranih fondova. „Ako neko pokuša da učini nešto slično imamo adekvatnu strategiju koju ćemo primeniti i koja će biti efikasna protiv takvog pokušaja“, izjavio je Ču Vu-sik , izvršni potpredsednik Samsunga. On je dodao da kompanija nije upoznata da se sprema bilo kakav pokušaj preuzimanja. Samsung Elektroniks je najvrednija južnokorejska kompanija sa tržišnom kapitalizacijom od oko 110 milijardi dolara. Prema poslednjim podacima, strani investitori poseduju 49,26 odsto akcija u Samsungu. U drugom kvartalu Samsung je zabeležio pad profita od pet odsto. Zarađeno je 1,55 milijardi dolara.
Brisel – Broj novoregistrovanih automobila u Evropi porastao je za 0,7 odsto u junu s obzirom na to da je potražnja u novim članicama Evropske unije ublažila pad potražnje u zapadnoj Evropi. Rast broja novih registracija u novim članicama EU iznosio je 21 odsto dok je u zapadnoj Evropi taj broj opao za 0,7 odsto, saopštila je prošle nedelje Evropska asocijacija proizvođača automobila. Najveći rast zabeležen je u Letoniji, gde je broj novih registracija automobila porastao za skoro 39 odsto. Najmanji rast bio je u Danskoj, gde je broj novoregistrovanih automobila pao za 23 odsto. Najviše koristi imala je Honda čija je prodaja porasla za 19 odsto, dok je južnokorejski Hjundai zabeležio pad prodaje od 11 odsto. Podaci asocijacije odnose se na 23 članice EU (bez Kipra, Malte, Bugarske i Rumunije), Norvešku, Island i Švajcarsku.
Tokio – Najveći japanski operater mobilne telefonije NTT DOKOMO saopštio je da je počeo sa testiranjem nove mreže za mobilne telefone koja je skoro 100 puta bržo od njihovog sadašnjeg sistema. U saopštenju kompanije navodi se da je počelo testiranje opreme za koju se nadaju da će podići brzinu „skidanja“ informacija i do 300Mb u sekundi. Trenutna maksimalna brzina daunlodovanja je 3,6 Mb u sekundi. Završetak uspostavljanja nove mreže planiran je za 2009. Konkurencija na veoma zasićenom japanskom tržištu mobilnih komunikacija oborila je marže za glasovne usluge i DOKOMO i njegovi rivali nastoje da prošire poslovanje okretanjem najsavremenijim uslugama, koje zahtevaju još veću brzinu protoka podataka.
Moskva – Ruska kompanija Gazprom i Total SA potpisali su ugovor koji će francuskoj kompaniji dati glavnu ulogu urazvoju velikog gasnog polja Štokman. Generalni direktor Totala Kristof de Maržeri izjavio je da će prema ugovoru ta kompnija dobiti mogućnost da bukira deo rezervi na tom polju, koje se nalazi ispod Barencovog mora i procenjuje se da sadrži 3,7 triliona kubnih metara gasa. Sporazum daje Totalu udeo od 25 odsto u kompaniji koja će biti osnovana da kreira plan, finansira i izgradi prvu fazu projekta. Druga kompanija, koja je u potpunom vlasništvu Gazproma ima licencu eksploataciju polja. De Maržeri je rekao da će Totalu pripasti i 25 odsto rezervi.
Bangkok – Tajlandski privremeni premijer Surajud Čulanont izjavio je prošle nedelje da će vlada preduzeti sve mere da zauzda rast vrednosti valute baht, koja je na najvišem nivou u poslednjih deset godina, kao i da je ukupni uticaj rasta na privredu bio ograničen. Stalna apresijacija bahta u poslednjih godinu i po dana izazvala je zabrinutost među tajlandskim izvoznicima, čiji je devizni prihod umanjen zbog jakog bahta. U toku ove godine, baht je u odnosu na dolar zabeležio rast od sedam odsto. „Jačanje bahta neće imati efekta na privredni rast. Verujem da će iznositi četiri odsto ove godine, blizu najnižeg projektovanog iznosa“, rekao je Čulanont. Na rast je uticao veliki priliv investicija. Tajlandski ministar finansija Čalongfob Susangkam izjavio je da je samo prošle nedelje oko 600 miliona evra ušlo iz inostranstva na lokalnu berzu.
Vašington – Budžetski deficit SAD oštro se smanjuje u prvih devet meseci ove budžetske godine (od 1. oktobra) jer rast prihoda nastavlja da nadmašuje rast rashoda. Trezor SAD saopštio je da je suficit u junu iznosio 27,5 milijardi dolara i da je ukupni deficit u prvih devet meseci ove budžetske godine smanjen je na 121 milijardu dolara odnosno za 41,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je deficit iznosio 206,5 milijardi dolara. Bušova administracija objavila je novu projekciju prema kojoj očekuje da budžetski deficit za ovu godinu iznosi ukupno 205 milijardi dolara, dok je prethodnom projekcijom bio predviđen deficit od 244 milijardi dolara. To će biti najmanji deficit u poslednjih pet godina, a posebno u odnosu na prošlogodišnji koji je iznosio 248,2 milijardi dolara. Predsednik Džordž Buš pozdravio je novu projekciju i izjavio da pokazuje da njegova ekonomska politika poreskih olakšica i smanjenja potrošnje funkcioniše. Demokrate to osporavaju podsećajući da je u trenutku kada je Buš preuzimao funkciju budžet SAD ostvarivao suficit i da je vodio takvu politiku koja je doprinela rastu deficita koji je u 2004. iznosio rekordnih 413 milijardi dolara. Kada je Buš postao predsednik i Bela kuća i Budžetska kancelarija Kongresa predviđali su da će SAD u toku naredne decenije ostvariti ukupan suficit budžeta od 5,6 triliona dolara, ali su recesija i teroristički napadi 2001. godine, kao i troškovi za borbu protiv terorizma promenili situaciju.
Pariz – Novinari najvećeg francuskog finansijskog dnevnika Le eho, uplašeni zbog mogućeg preuzimanja lista od strane Bernara Arnoa, možda će biti izbavljeni od strane finansijske grupe Fimalak. Kompanija koja je vlasnik rejting agencije Fič saopštila je prošle nedelje da je ponudila 245 miliona evra za kupovinu Le Ehoa. U saopštenju Fimalak je naveo da će nastojati da održi uređivačku nezavisnost i da neće otpuštati zaposlene. Vest da Arno, najbogatiji Francuz i vlasnik kompanije LVMH, pregovara o kupovini lista izazvala je štrajk novinara koji se plaše da će izgubiti uređivačku nezavisnost. LVMH je spreman da ponudi između 240 i 250 miliona evra. Vlasnik Le Ehoa je britanska izdavačka grupa Pirson PLC (vlasnik Fajnenšel Tajmsa). LVMH već ima u svom vlasništvu drugi najveći francuski finansijski list La Tribun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari