Za tri godine u novoj topionici u Boru proizvedeno preko 200 hiljada tona bakra bez zagađenja vazduha 1Foto: RTB Bor

Istina je da je RTB Bor više od sto godina zagađivao vazduh, vodu i zemljište u Boru i okolini. Istina je da su u akcidentnim situacijama, poput one iz februara 2009. godine koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu bivale čak 32.000 mikrograma.

Istina je i da smo iz RTB-a ispuštali 60 do 70 hiljada kubika kisele vode i da u rekama oko Bora i u Timoku u to vreme nije bilo živih bića. Istina je i da smo ispuštali pulpu u Borsku i delimično u Kriveljsku reku i tako uništavali najplodniju zemlju oko Borske reke i Timoka, sve do Dunava. Istina je, nažalost, i to da je decembra 2003. godine na Bor i okolinu sručeno 204 tone otrova pretapanjem koncentrata iz „Čoka Marina“ u staroj topionici koji je bio pun kadmijuma, arsena, žive, olova, cinka i drugih štetnih materija. Ali, istina je i to da je, zahvaljujući izgradnji nove topionice u Boru, ekološka slika u gradu i okolini drastično poboljšana. Pulpu više ne „kotrljamo“ Borskom rekom, a kisele vode u 85 odsto slučajeva prerađujemo u postrojenju za tretman otpadnih voda. – izjavio je generalni direktor Rudarsko topionačarskog basena Bor Blagoje Spaskovski dodajući da je u novom pirometalurškom postrojenju od 2015. godine prerađeno više od milion tona koncentrata i proizvedeno preko 200 hiljada tona bakra i sve to bez zagađenja.

Nadležni u borskom kombinatu bakra navode da se 2015. godine, kada je novo pirometalurško postrojenje počelo da radi, nijednom nije desilo da prosečna koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu premaši dozvoljenu vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru i da tome u prilog govore zvanični izveštaji nadležnih državnih institucija koje se bave ovim merenjima. Prosečna koncentracija SO2 u vazduhu na svim mernim mestima u Boru je prošle godine iznosila samo 33,63 mikrograma, što je daleko ispod svetskih i evropskih normativa.Prema rečima Spaskovskog RTB Bor će nastaviti da radi na zaštiti zaposlenih u radnom okruženju. Uvođenjem tercijalnog odimljavanja biće obezbeđeni uslovi da ljudi koji rade u topionici nijednog trenutka, naročito kada se ispuštaju šljaka ili bakrenac, ne osete koncetraciju veću od 50 mikrograma.

– Moramo prečistiti preostalih 15 procenata voda koje se izlužuju sa starih kopovskih odlagališta i flotacijskih deponija i ozeleniti sve one „mesečeve površine“. Ostaje da lokalna samouprava i država Srbija urade sistem za prečišćavanje fekalnih voda iz Bora, istakao je Spaskovski, dodajući da su predstavnici jedne ozbiljne kineske kompanije nedavno u Vladi Srbije javno pohvalili rad RTB Bor u oblasti zaštite životne sredine, ali i na polju pripreme mineralnih sirovina, istakavši da ni oni još uvek nisu spustili troškove na nivo kakav ima flotacija u Velikom Krivelju.  

„Predstoji nam i velika obaveza da razvijamo rudarstvo i zapošljavamo ljude. Za to nemamo para – ni RTB Bor, ni država Srbija i upravo zbog toga je vlasnička promena i dolazak strateškog partnera neminovnost. Partnera koga ćemo obavezati da sve ono što učini u ekologiji i vrati majci prirodi kako je bilo, ali da i RTB Bor sanira istorijsko nasleđe. Overene rudne rezerve od milijardu i 340 miliona tona traže od nas i od Vlade Srbije da razvijamo rudarstvo i povećavamo učešće RTB Bor u BDP-u Srbije. – naglašava Spaskovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari