Prema najavama nadležnih u Srbijagasu, ugovor sa Gaspromom o formiranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok biće potpisan najverovatnije u junu. Iako je ranije utvrđeni datum potpisivanja bio 25. maj, to je prolongirano, jer energetski sporazum sa Rusijom još uvek nije ratifikovan u srpskom parlamentu.

Prema najavama nadležnih u Srbijagasu, ugovor sa Gaspromom o formiranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok biće potpisan najverovatnije u junu. Iako je ranije utvrđeni datum potpisivanja bio 25. maj, to je prolongirano, jer energetski sporazum sa Rusijom još uvek nije ratifikovan u srpskom parlamentu.
Ekspert za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović tvrdi da odlaganje potpisivanja ugovora ne predstavlja problem budući da je to samo tehnička stvar.
– Da li će ugovor biti potpisan krajem maja ili mesec dana kasnije ne igra ulogu. Međutim, ono što je i te kako bitno je da li će energetski sporazum biti ratifikovan ili ne. Vreme će pokazati da li zaista postoji konsenzus relevantnih političkih snaga vezan za to pitanje. Takođe, treba podsetiti da javnost nije upoznata sa visinom investicije projekta koji je od ključnog značaja za energetiku zemlje, niti se zna koliko će iznositi kapacitet gasovoda koji će prolaziti kroz Srbiju. A to je ključna stvar i smatram da bi bilo veoma dobro kada bi nam neko od nadležnih predstavio te podatke – ističe naša sagovornica.
Paralelno s projektom izgradnje gasovoda odvijaju se i pripreme za puštanje u rad podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor. Naime, prva faza izgradnje ovog skladišta završena je i sada predstoji utiskivanje potrebnih količina gasa kako bi skladište spremno dočekalo narednu zimu. Planirano je da bude utisnuto 140 miliona kubnih metara gasa, od čega bi 30 miliona moglo da se koristi već sledeće zime. Novac za gas potreban za utiskivanje, međutim, nije obezbeđen. Radi se o 40 miliona dolara, a u toku su pregovori ministarstava energetike i finansija, NIS, Srbijagasa i Jugorosgasa koji bi trebalo da omoguće da se obezbedi novac. Kako Danas nezvanično saznaje, kao jedan od načina da se pribave potrebna sredstva, razmatra se mogućnost da Ministarstvo finansija oslobodi Javno preduzeće Srbijagas nekih obaveza prema budžetu i da se ubede Rusi da snize nabavnu cenu gasa s obzirom na količine koje su u planu za utiskivanje u skladište.
U prvoj fazi izgradnje skladišta čiji je maksimalni kapacitet 300 miliona kubnih metara gasa, završena je tehnološka linija namenjena pripremi, sušenju i otpremanju uskladištenog prirodnog gasa u gasovodni sistem kao i dvosmerni gasovod Gospođinci-Banatski Dvor dužine 42 kilometra. Druga etapa podrazumeva izgradnju dodatne skladišne infrastrukture koja će omogućiti kapacitet od oko 800 miliona kubnih metara gasa. Ta faza odvijaće se etapno, a tempo izgradnje prvenstveno će zavisiti od odluka rudarskih stručnjaka zaduženih za izbacivanje podzemnih voda s terena na kome se gradi skladište. Procenjuje se da će druga faza biti završena za pet do šest godina. Eksperti tvrde da je teško odrediti koliko će koštati izgradnja druge faze skladišta Banatski Dvor. Naime, u vreme kada su pravljeni proračuni cena 1.000 kubika gasa iznosila je 180 dolara, a danas se kreće oko 380 dolara. Gas uglavnom prati cenu nafte, pa kada poskupi „crno zlato“ obično tada skoči i cena gasa. Ipak, gruba procena je da je za završetak druge faze skladišta potrebno više stotina miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari