Zašto nema interesovanja za najprepoznatljivije gradske objekte 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Činjenica da se na tendere za kupovinu Centra „Sava“ i poslovne zgrade „Beograđanka“ u Beogradu nije prijavio niko evidentno pokazuje da je privatni kapital nezainteresovan za investiranje u te objekte te da bi gradska uprava trebalo da odustane od namere da ih privatizuje, smatra stručna javnost.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je teško proceniti da li su nadležni odredili adekvatnu i održivu kupoprodajnu cenu za Centar „Sava“ i „Beograđanku“.

– Stvarno je teško odrediti šta bi bila realna cena za ta dva objekta. Postoji mogućnost da se na tender ne bi prijavio niko čak i da je određena niža cena. Na osnovu onog  što se desilo, nadležni u gradskoj upravi treba da izvuku određene zaključke. Drugim rečima, trebalo bi da odustanu od namere da budzašto prodaju imovinu u vlasništvu Grada. Ne postoji razlog da Centar „Sava“ i „Beograđanka“ ne nastave da postoje kao svojina u vlasništvu države. Oni imaju perspektivu za uspešno poslovanje u narednom periodu. Reč je o objektima čiji rok trajanja nije godina ili dve tako da ima dovoljno prostora da oni postanu samoodrživi i da ostvaruju zaradu – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima da bi se tako nešto ostvarilo potrebno je da  nadležni naprave jasan plan na koji način bi ti objekti trebalo da funkcionišu kao i da osmisle finansijsku konstrukciju za njihovu rehabilitaciju i modernizaciju.

– I „Sava“ kao kongresni centar i „Beograđanka“ kao poslovni prostor su prepoznatljivi objekti sa izglednom perspektivom. Da bi se to zaista i ostvarilo potrebno je da Grad uloži novac u njihovu obnovu kao i da osmisli koje bi sadržaje potencijalnim zakupcima, primera radi u palati „Beograđanka“ mogao da ponudi. Kad se napravi jasan plan, prostor modernizuje svakako da će se stvoriti uslovi da ti objekti budu profitabilni i da Grad od njih zarađuje – smatra Savić.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da je kod Centra „Sava“ problem nastao zbog visine ulaganja koje Grad Beograd nameće kupcu.

– To je potpuno besmislen zahtev i potpuno je iracionalno da Grad nešto tako traži od investitora. Ono za šta ima rezona da gradska uprava bude zainteresovana jesu da se očuva arhitektura Centra „Sava“ i da se postavi uslov da zgrada, primera radi, bude energetski efikasna. Sa druge strane ulaziti u cifru koju kupac mora da uloži u objekat je besmisleno i bezrazložno. To je i dovelo do toga da nema zainteresovanih za kupovinu tog kongresnog centra – kaže naš sagovornik.

Kada je reč o palati „Beograđanka“ Pavlović ističe da je problem u tome što vlasnik ima obavezu da rekonstruiše taj objekat.

– S obzirom da nema zainteresovanih u ovom trenutku za tako nešto nadležni u Gradu bi trebalo da razmisle o tome da objekat modernizuje kako bi mogao da nastavi da posluje kroz iznajmljivanje prostora ili da u tu zgradu prebaci deo gradskih službi i oslobodi tako neku drugu koja bi lakše mogla da bude prodata – navodi Pavlović.

Podsećanja radi, kompanija „Delta holding“ je nedavno saopštila da je odustala od učešća na tenderu za kupovinu centra „Sava“, jer joj pod postojećim uslovima ta investicija nije isplativa. U saopštenju se navodi da je Grad Beograd raspisao tender za prodaju Sava centra za 27 miliona evra, uz obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona. „Delta holding“ ističe da je u procesu analize angažovala eksterne stručnjake, koji su zaključili da investicija od skoro 80 miliona evra ne bi bila isplativa.

Inače, Grad Beograd je juče ponovo ponudio na prodaju palatu „Beograđanka“ ovog puta po početnoj ceni od 16,5 miliona evra. Javno nadmetanje zakazano je za 9. septembar, a poslednji rok za prijavu je dva dana ranije.

Uslov za kupovinu je da se novi vlasnik obaveže da će u roku od tri godine kroz građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji Beograđanke uložiti ne manje od osam miliona evra.

Prethodno je gradska uprava ponudila na prodaju palatu „Beograđanka“, 15. jula, po početnoj ceni od 20,6 miliona evra, ali je javno nadmetanje 31. jula otkazano, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari