Zašto nema interesovanja za najprepoznatljivije gradske objekte

Besmisleni zahtevi oterali investitore od Sava centra i Beograđanke

Ostavite komentar


  1. A, због чега би, Влаовићу и другари, Београђани и грађани Србије сносили трошкове одржавања ових бескорисних здања за која се Ви стручно надате да ће једном (17. лимбурга 2050. Марксове Ере) бити профитабилна?!
    Зар нема ничега што је пречи јавни интерес? Што не би уложили у нове аутобусе? У крпљење улица и асфалтирање неасфалтираних? У санацију водовода и канализације? У поправке распалих школских нужника?!…
    Јел’ ништа од побројаног није тако битно као споменици социјалистичког безумља, бахатости и разбацивања туђом муком?

    1. Dok smo imali državu, ta zdanja su bila ne beskorisna, već simboli nekog standarda i istinskog napretka. To što nesposobna burazersko politička kriminalna grupa nema stručnost niti znanje, ne da održava, već da zarađuje od tih objekata, nije razlog da ih pokloni, opet onima koji nemaju znanja da bi znali šta sa njima. I, ne mogu da ne primetim, da su u pitanju dva simbola Beograda sa dve strane reke, kojie pokušavaju da unište neki kojima Beograd vole koliko su ga voleli piloti bombardera 6. aprila 1941.

      1. Симболи, и ништа друго! А, сад ћете да добијете Немању и јарбол од 300 метара…

          1. Ако сам Вас разумео, донекле се слажемо. Оно око чега се не слажемо је да ја држим да су та здања била бескорисна и у време када су подигнута.
            Срдачан поздрав!

  2. Sve će to Goran da sruši, eventualno nešto iseli i ostatak da renovira-oblikuje,recimo kao fontanu koja tapše na sam pomen vučića.

  3. To je barem sasvim očigledno – cedio se svaki dinar koji se mogao izvući iz njih, a redovnog i investicionog održavanja skoro da nije bilo jer ono košta. Na kraju su objekti devastirani toliko da više ništa ne može da se iscedi iz njih pa se kapitalizuju da bi se i tu nešto maznulo, za kraj. Jedino što je teško naći budalu koja će da zvekne pare u to i dozvoli da ga onda gradske vlasti čerupaju sa ekstra porezom na visinu zgrade, na kvadrature preko 1.000 m2 i tome slične uredbe.

    1. Jесте ли кадри да разумете да Центар Сава никада није зарадио ни грош, Саша? Да је то здање подигнуто без циља и смисла, као лични хир једног трећесветског тиранина? Конгресни центар за једнократну употребу!? Да ли схватате да је управо то разлог због којег је овако пропао, и због којег нико нема разлога не да га купи, него ни да га прими као поклон!?
      А, управо је то оно што Влаовић заговара овим јадним текстуљком и упитником: „Не вреди ништа и ничему не служи – натоварите га пореским обвезницима на грбачу!“

      1. A fakta iz kojih crpite svoje tvrdnje kao na primer da S.C. „nikada nije zaradio ni gros“ su?Pa naravno da ih nema i da vam je potreba da prazno zvecite jos jednom pomracila potrebu da se sluzite istinom.Ogromne novce je zaradjivao S.C. na primer za usluge odrzavanja konferencije UNCTAD,pa za skup svetskih bankara,pa za iznajmljivanje povodom silnih manifestacija,najma komercijalnog prostora uglavnom stranim kompanijama itd itd.Znam da vama kao ni bilo kome prosecnom mediokritetu uostalom cinjenice gube moc i sjaj pred zeljom da se ispadne pametan u drustvu slicnih sebi,ali zaista ispadate groteskni.

        1. Јест’, зарадили у једном месецу, а имали губитке у следећих 37…

  4. Dok smo imali državu, ta zdanja su bila ne beskorisna, već simboli nekog standarda i istinskog napretka. To što nesposobna burazersko politička kriminalna grupa nema stručnost niti znanje, ne da održava, već da zarađuje od tih objekata, nije razlog da ih pokloni, opet onima koji nemaju znanja da bi znali šta sa njima. I, ne mogu da ne primetim, da su u pitanju dva simbola Beograda sa dve strane reke, kojie pokušavaju da unište neki kojima Beograd vole koliko su ga voleli piloti bombardera 6. aprila 1941.

  5. Opet počinju sa naricanjem ne dajmoooo strancima i privatnicima, neka nesto ostane drzavno, da mogu da kradu.

    1. Каква је то власт ако не можеш да поставиш шурњајиног синовца пашенога на место директора Сава Центра?…

  6. Čak i oko ovog pitanja opet se građani međusobno prepiru ostrašćeno i neobjektivno. Jedni dižu bivšu državu u nebesa, drugi pljuju po svemu državnom, treći po aktuelnoj vlasti, četvri po bivšoj itd. Svaka država ima svoje potrebe, katkada i preterane i megalomanske. Bivša Jugoslavija je glumila veliku silu – centar „nesvrstanog sveta“ – i u taj projekat investirala nenormalnu količinu novca. Svi pričaju o našim građevinskim gigantima, kako su izgradili Afriku, deo Azije itd, a niko, ama baš niko, da se zapita, pa dobro, što onda nisu izgradili kanalizaciju u Beogradu? Svi pričaju o njihovom izvozu, a malo ko zna d aje on bio najvećim delom samo na papiru i u računovodstvu (milijarde dolara NIKADA nisu naplaćene – oprošten dug). Sava centar je simbol tog vremena i društva. Nefunkcionalna i megalomanska zgrada, sagrađena sa ciljem da impresionira posetioce iz trećeg sveta, a da naše građane ubedi kako smo bitni. Da nije šteta, iz sentimentalnih razloga, centar bi trebalo srušiti do temelja i sagraditi nešto funkcionalno, ali opet, ne prodati nekom „investitoru“ koji će tu lupiti hotel. Neka država sagradi novi centar, savremen, štedljiv, primeren funkciji i potrebama. A za one koji misle da je to preskupo, samo da kažem, da je sadašnji centar u poslednjih 10 godina pojeo kompletnu cenu rušenja i izgradnje savremenijeg zdanja, dakle isplati se, samo treba reći da to državi i društvu treba i preseći. Tako smo i Arenu izgradili, u zadnji čas, pred Evroviziju, pošto nigde drugde ne bi ni mogla da se održi.

  7. Očigledno je potrebna ozbiljna javna rasprava o tome šta je u najboljem interesu društva uraditi sa ovim objektima. Na kraju neko tu raspravu treba da preseče i da odluči da većina bude zadovoljna ali svestan da on snosi materijalu odgovornost za učinjeno kao što privatnik snosi punu materijalu odgovornost pri ulaganju svog novca u novi ili proširenje starog posla. Pošto to kod nas naravno nije moguće onda svi mi znamo kako će se završiti…. Cena će se obrati do besmisla i onda ce je kupiti neko blizak vlasti ili neko ko naizgled nije blizak vlasti ali ćemo kroz izvestan vremenski period videti da se itekako dobro znao sa pravim ljudima na pravom mestu mnogo pre izvedenog posla…. I tako je do sada uvek bilo…

  8. Sava centar nikada nije bio niti će u drzavnom vlasništvu biti profitabilan. Raspiše se tender koji kaže : spoljadnost zgrade ka starom gradu da se ne menja , pozadi da se predvidi soliter kao kompenzacija onome ko želi da spasi SC i onda se raspiše licitacija sa nekom niskom cenom bez daljih uslovljavanja.
    Kada je u pitanju beogradjanka : investitore u tom delu grada m2 košta oko 1800 evra . Znaci prodajna cena treba da bude : (1800-10%- renoviranje ) x površina . Mozda i manje obzirom da beogradjanci fali parking.

  9. Sve svetske metropole sufinansiraju slicne objekte a u nekoliko metropola se grade novi jos veci objekti,za koje se zna da ne mogu poslovati sami od sebe.S obzirom na to da se Beograd ,vraca u srednji vek trba da investira u gole livade….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.