Naprednjaci na Nušićevom grobu 1

Niko se ne može popeti na vrh piramide, mislio je Nušić, dok se jednog dana nisu pojavili naprednjaci, stručnjaci da se popnu gde niko drugi ne može. Zato srpski narod kad vidi naprednjake i predsednika Vučića kaže: „Popeli su nam se!“

Jedini problem kod njih jeste da kad se popnu, neće da siđu ni za živu glavu. Čak ne može da ih skine ni časna sestra iz psihijatrijskog sanatorijuma, koja je u Amarkordu jedina uspela da skine s drveta ludog ujaka Tea, ali ajd da je vidimo u takvoj situaciji sa naprednjacima.

Naprednjaci su, dakle, uspeli da se popnu i na neosvojivu Nušićevu piramidu te preuzmu ivanjičku Nušićijadu, bez obzira što bi Nušić za naprednjačkog vakta sto odsto završio okačen na izložbi „Necenzurisane laži“. Ukoliko ga, naravno, ne bi okačili na nešto drugo zgodno za kačenje, recimo u Nacionalni dnevnik Pinka.

– Nušićeve komedije pokazuju da ljudi koji ne prate promene i koji imaju najoštriji antivladin stav i ličnu mržnju prema predsedniku Vlade, treba da imaju svoj prostor da nesmetano rade u buduće, kao što su do sada radili – ovakvo saopštenje pojavilo bi se iz Vučićevog kabineta čim bi neko zabranio Nušića, kao što se ovo doslovno saopštenje pojavilo kad je Politika zabranila Petričića.

Naprednjaci su, većinom, sve kontra od onog što predstavlja Nušić, te nikome nije jasno šta će njima Nušićajada, osim što su tako preventivno uspeli da spreče razna sumnjiva lica koja ne prate promene da na ovom festivali satire i humora šire ličnu mržnju prema predsedniku.

Tako je bilo i prošle godine kada je Kesić na otvaranju poslednje nenaprednjačke Nušićijade davao deci iz publike da čitaju predsednikovu kolumnu objavljenu u uglednom Alou o značaju Ikee za promenu svesti kod Srba. Deca su bila iz petog razreda, a ta kolumna je ličila na štivo iz trećeg, pa se Ivanjica ušorala od smeha. Svi sem predsednika opštine i OO SNS, kojima je neko iz Beograda javio da je mnogo bolje da se oni popnu na Nušića, nego da se Nušić popne na njih. I to mrtav.

Samo naš Nušić je dobar Nušić – poetika je Srpske napredne stranke, te su ove godine naprednjaci napravili kinesku kopiju Nušićijade, kao što su pre šest godina svojeručno napravili kinesku kopiju Demokratske stranke, pa onda kinesku kopiju Kesića, a sve u zajedničkom poduhvatu pravljenja kineske kopije evropske Srbije.

A ona prava Nušićijada će delovati poluilegalno – u subotu na Dorćol placu, sledećeg četvrtka negde u okolini Ivanjice, sve dok jednog dana naprednjaci ne budu rešili da padnu s Nušića, jer će teško sami da siđu.

Dakle, kako reče naš narod: „Popeli su nam se! Baš su nam se popeli!“