Štrajk za veće plate i pristojne toalete 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Radnici u fabrici južnokorejske kompanije Jura u Leskovcu u štrajku su od 7. juna kako bi se izborili za poboljšanje svog materijalnog položaja i rešili probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Zaposleni koji su obustavili rad zahtevaju da im se plata poveća za 20 odsto, da se iznos toplog obroka sa 250 poveća na 400 dinara, kao i sređivanje toaleta sa dovoljnim količinama toalet papira i sapuna.

Radnici u štrajku su nezadovoljni i zbog takozvanih bonusa za prisutnost.

Primera radi, ako ne izostanu sa posla nijednom tokom mesec dana dobijaju bonus od 10 odsto, ako ne izostanu sa posla u periodu od tri meseca na platu dobiju bonus od još 10 odsto, a ako ne izostanu nijednom u pola godine bonus se povećava još više.

Ti bonusi u praksi imaju za cilj da demotivišu radnike da idu na bolovanje, kada za to postoji razlog, jer ako to učine u narednih šest meseci neće moći da dostignu puni iznos svoje i sa bonusima izuzetno niske zarade.

Inače, najveći broj radnika u leskovačkoj Juri radi za minimalac koji iznosi oko 47.000 dinara mesečno.

Zaposleni u obustavi rada spremni su i na radikalizaciju procesa u slučaju da poslodavac ne ispuni njihove zahteve.

Štrajkači ističu da je, iako deo zaposlenih u Juri nije prekinuo sa proizvodnjom, ona redukovana. Tvrde i da se vrši pritisak na zaposlene da ne učestvuju u obustavi rada.

Navodno su šefovi organizovali sastanke sa radnicima na kojima su ih na razne načine odgovarali od učešća u štrajku.

Štrajkači ističu da su zaposlenima slate poruke da će u slučaju da ne dođu na posao Jura otići iz Srbije i svoju proizvodnju preseliti u Tunis, a neke trake u svoju fabriku u Nišu, da će biti proglašeni tehnološkim viškom, a da onima koji su zaposleni na određeno vreme ugovori o radu neće biti obnovljeni.

Nadležni, povodom dešavanja u Juri ne reaguju, izuzev što su predstavnici Ministarstva za rad prisutni na sastancima štrajkača i poslovodstva.

Nije se oglasio ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je 1. maja izjavio da “obožava radničku klasu”.

Bez obzira na to očito mu ne smeta da najveći broj zaposlenih u leskovačkoj Juri radi za minimalac i to u fabrici čiji je vlasnik ostvario unosne zarade koristeći državne subvencije i jeftinu radnu snagu u Srbiji.

Sa druge strane, protiv te južnokorejske kompanije iznete su brojne pritužbe za kršenje radničkih prava a takođe je i organizovan veći broj štrajkova zaposlenih.

Ono što ohrabruje, pored upornosti štrajkača da se izbore za svoje ciljeve, je solidarnost koju su sa radnicima Jure izrazile relevantne sindikalne organizacija u Srbiji.

Tako su obustavu rada koju predvodi organizacija Samostalnog sindikata metalaca u Juri podržali Granski sindikat metalaca “Nezavisnost”, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Taj čin je veoma važan jer su solidarnost radničkih tribuna i masovnost protesta osnovni garant za uspešno ostvarivanje štrajkačkih zahteva. Kako u leskovačkoj Juri tako i u svim drugim radničkim borbama u Srbiji.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari