Nebojša 1

To preti da postane pitanje biti ili ne biti za Vučićevu vlast. Ako Nebojša, kao ministar policije sa 40.000 ljudi pod oružjem i službom sposobnom kao i BIA ili VBA, odobri hapšenje, da li to znači da se Vučić samo saglasio?

Sviđalo se to baš predsedniku ili ne…

Vučić je od 2016. uspostavio putinovsku vladavinu, a to znači stalnih 55 odsto glasova podrške…

Međutim, u putinovskoj vladavini nisu samo ti visoki procenti srž politike.

Nego su to povremena hapšenja bivših ili sadašnjih ministara i zvaničnika i suđenja za tešku korupciju. Spolja se to tumači neprestanom borbom između „silovika“ i liberalnog tabora unutar Kremlja, gde prvi predstavljaju udbaški klan u najširem smislu. Rusi pak vole da to tumače podelom na nepatriotske i patriotske oligarhe.

Na one koji su spremni na pljačku državnih dobara do kraja i emigraciju na Zapad, obično u London. I na one koji smatraju da su se obogatili na državnim dobrima zato da bi ojačali Rusiju i koji neće otići iz nje, ni po koju cenu.

Šta je međutim problem sa Srbijom, ali i sa Crnom Gorom čiji je vladar Milo Đukanović takođe vlastodržac putinovskog tipa, doduše iz liberalnog prozapadnog tabora?

Mnogo su manje nego Rusija, pa su hapšenja rizičnija. Ili su na preniskom nivou da bi potpuno delovala na rejting (Jutka, Simonović, Sinđelić, Dikić) ili na previsokom (Marović, Knežević, Koluvija), pa tresu glavnog na vrhu. I umesto da budu „pročišćenje“ za rejting, deluju obrnuto – prljajuće.

Vučić recimo, sada vapi i za pročišćenjem i za novom opozicijom kada objašnjava zašto mu je ideja da izborni prag za ulazak u Skupštinu spusti na tri odsto.

I zašto je odlučio da izbori, u inat opozicionarima u bojkotu i protestu, u inat Tanji Fajon iz EU, i naravno u inat građanskim nevladinim aktivistima poput Milana Antonijevića, ne budu 3. maja.

Sa druge strane, Nebojša je svoje čistilište „prošao“ pod paljbom afere Krušik, zaključujući pravilno da pakao nije tako strašan kao što se propoveda, te da do izbora bili u martu ili maju, samo jedna stvar po njega jeste sigurna.

A to je da je samo dotle sigurno ministar policije i da samo do tada važi logika da bi u slučaju da pokuša da ga smeni ili stavi u drugi plan, Vučić sam sebe oborio s vlasti.

Sa Nebojšom je uostalom igrao šah koliko prošlog marta, kada su demonstranti prvi put od kako je SNS na vlasti opkolili Predsedništvo.

Sa Nebojšom je prethodno i brojio da li ih ima pet hiljada ili pet miliona.

Sa Nebojšom kao šefom beogradskog odbora je dobio i prethodne beogradske izbore. I sada će morati da ide sa Nebojšom uzdajući se da se ovaj i dalje boji toliko da mu nije mrsko da se pretvara da veruje da je Ana Brnabić nova predsednica SNS-a.