Beogradski vulkan 1Foto: Radenko Topalović

Sigurno sa velikim bolom u uvetu pratite vesti o vulkanu koji samo što nije proradio na Islandu. Ono što, ipak, ne znate, jeste da ako brzo ponovimo naziv islandskog grada koji zbog vulkana tone četiri santimetra dnevno, vulkan će proraditi i ispod glavnog grada Srbije.

Grindavik, Grindavik, Grindavik! Prekidamo program na poslednjoj st(r)anici „Danasa“ zbog važnog saopštenja: ispod Beograda je proradio vulkan Popošapapetl! Erupcija se očekuje u narednim danima! Beogradske ulice pucaju, još gore od onih na Islandu, ali to nije zbog vulkana, nego zbog previše tankog sloja asfalta, kojim je omogućena deblja ugradnja nadležnih prilikom asfaltiranja.

Tramvaji stoje u kolonama, gradski saobraćaj je u kolapsu! Ali to nije zbog vulkana, nego zato što je dostavno vozilo stalo na sred šina, ispred apoteke, a apotekarka slatka, pegava. Dostavljač joj interno tepa Šargarepica. Semafori ne rade! Ali to nije zbog vulkana, nego, eto, nekad rade, nekad ne rade.

Cena kvadrata raste, ali to će, bez obzira na vulkan, izlivenu kanalizaciju, zaražene komarce i superćelijske oluje, tako biti čak i kad zgrade u kojima su stanovi na prodaju potonu duboko u reku magme. Beograđani prelaze ulice sporim korakom, mimo pešačkog prelaza, ali to je zato što su već duže vreme zombifikovani i suicidalni.

Vazduh u Beogradu nije ni u crvenom, ni u ljubičastom, već u crnom, ali to nije zbog vulkana, već zbog komše i njegovog malog ložišta, koje gori na kućni otpad. Budimo fer, nije samo komšino malo ložište krivo, to što dim odatle prolazi kroz vaše prozore koji ne dihtuju nije razlog što je vazduh u celoj Srbiji ljubičast.

Nije ni vulkan. Već dimnjaci termoelektrana na kojima nema filtera, jer inače dim od ognja, koji nastaje loženjem blata i ostalih sirovina koje nisu ugalj, ne bi mogao da prodre u atmosferu. Zahvaljujući ovom načinu dobijanja električne energije, nestanci struje su povremeni, ali je zato zagađenost vazduha na toliko visokom nivou da je bez naknade izvozimo daleko na zapad.

Vulkan ispod Beograda samo što nije proradio, ali to izgleda na građane, pogođene svakodnevnim tragedijama, nema poseban uticaj. Pitali smo neke od njih šta misle o vulkanu, a odgovori su bili: „Superćelijska je zanimljivija, mogu da okačim fotke na instagram.“ „Definitivno više volim superćelijsku, vetar ruši sve pred sobom, a ja volim kada se sve ruši, bude mi lakše.“ „Vulkan? Pica? Ja jedem samo čvarke, hoću da budem prvi koji je izvršio samoubistvo čvarcima.“

Zbog izrazite nepopularnosti vulkana Popošapapetl među Beograđanima, kao i nemogućnosti da erupcija dođe do izražaja, opozvaćemo je. To će se desiti kada triput brzo unatraške napišem naziv grada koji tone na Islandu: kivadnirG, kivadnirG, kivadnirG! Još dvaput, fali mi slovnih mesta: kivadnirG, kivadnirG!

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari