Kad ti vlast da limun... 1Foto: Radenko Topalović

…biće kiselo! Na društvenim mrežama pojavio se poziv za protestni skup „Stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji“ – petak, drugi jun, u 17 časova, kod spomenika Caru Nikolaju, a onda zajednički odlazak pred Skupštinu Srbije, u 18 sati.

Kada znamo da je za isti dan i isto vreme zakazan novi protest „protiv nasilja“, a naročito kada znamo ko i na kakav način manipuliše nesrećnim srpskim narodom na Kosovu, sumnje nema – ovo je novi kontramiting. Da nije, okupili bi se nekog drugog dana, u neko drugo vreme, tako da i oni koji protestuju „protiv nasilja“ mogu da iskažu solidarnost sa Srbima s Kosova.

Ovako, nepotpisanici (a znamo ko radi bez pečata i potpisa) koji su zakazali novi kontramiting za petak, nasilje na severu Kosova maliciozno prepliću sa nasiljem od trećeg i četvrtog maja, koje je iza sebe ostavilo osamnaest mrtvih. Ono što se dešava na severu Kosova ima veze sa onim što se dešava u Srbiji utoliko što su isti mračni prsti (plus prsti kosovskih institucija) umešani u oba nasilja.

Da li će kontramitingaši, kad se susretnu sa mirnim građanima koji će se opet izliti na ulice zbog ubistava u „Ribnikaru“ i Mladenovcu, imati takvu društvenopolitičku širinu da im pristupe kao braći i sestrama? Neki hoće, a mnogi će tamo doći sa zadatkom da neće.

Postavlja se lažna teza – ako se protest „protiv nasilja“ pomeri za subotu, to znači da oni koji na njega dolaze podržavaju nasilje nad Srbima na Kosovu. Reč je o fori iz školskog dvorišta, na koju treba tako i odreagovati. Savo Manojlović, kog su pre dva protesta napali pripadnici „narodnih patrola“, prvi je odjurio na Kosovo, 26. maja, kada je saznao šta se tamo dešava..

Ko je od onih koji u petak planiraju da u Beogradu protestuju protiv nasilja na Kosovu, otišao na Kosovo? Budimo fer, verovatno su desetine njih, po zadatku, već tamo. Bivši predsednik Boris Tadić, verovatno dobro upoznat sa načinom rada mračnih struktura, pokušao je da kosovski „problem“ ubaci u „problem“ oko kog se okuplja silni narod vikend za vikendom, ali on nije organizator protesta „protiv nasilja“, a sve i da je poslušan njegov zahtev, siguran sam da bi novog kontramitinga i dalje bilo.

Sada je na demokratskoj opoziciji da pokaže lukavost, da prelomi šta raditi. Da sam ja organizator, ne bih imao zrno sumnje. Ako je jedan protest zbog kontramitinga mogao da bude pomeren sa petka na subotu, može još jedan. Ma šta još jedan, mogu još dva. CIlj je jasan – po svaku cenu izbeći nasilje na „protestu protiv nasilja“. Možda će organizatori imati isti stav kao i ja, pa će izbeći skup koji se očigledno organizuje radi izazivanja nasilja na beogradskim ulicama.

A šta ako se skup pomeri za subotu, a za isti dan bude zakazan novi kontramiting? Onda nedelja? Možda će se, doduše, situacija na Kosovu smriti do vikenda. Hm…

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari