Kuda za doček 1Foto: Miroslav Dragojević

Srpska nova godina je najveći praznik! Zamislite, Sunce je obrnulo pun krug oko Srbije, ima li većeg razloga za slavlje osim možda pobede u bilo kom sportu.

Godina na izmaku bila je dobra, puna uspeha, zdravlja i sreće, ali mora joj doći kraj, dolazi nova, još lepša. A morate je negde dočekati. Evo predloga naše redakcije (koji nužno ne predstavljaju stav redakcije):

Melburn

Verovatno ste već krenuli. Novakovo božićno raspeće je pozivnica kakva se dobija jednom u životu. Ovo je povod za pravo srpsko slavlje, puno opravdanog nasilja, zaliveno krvlju od koale i zaslađeno tortom od kengura. Ako ste krenuli avionom, a nisu vas pustili ni u prvu stranu zemlju, to je zato što su ljubomorni na to što se u nas Sunce okreće ispravno, a ne kao kod njih izopačeno, dve nedelje ranije i to Zemlja oko Sunca, moš’ misliti. Ako ste se krišom ukrcali na neki brod, ne brinite ako budete malo kasnili ili ako Nole više ne bude tamo kada stignete. Ne brinite ni ako vas smeste u hotel za deportaciju izbeglica, biće to najluksuzniji smeštaj u kom ste ikada boravili i jedinstvena prilika da, poput rok zvezde, izlomite sve u sobi.

Mural Ratku Mladiću

Pa šta ako je minus! Jel slavnom đeneralu nije bio minus kada je sa Prvom proleterskom prelazio Igman? Jel nije bila vrućina kad je streljao po Srebrenici. Pravom Srbinu svi vremenski uslovi su prijatelji, a zid u Njegoševoj u Beogradu mesto radosti i slavlja, s kojim se ne može porediti ni tezga na pijaci gde ona baba prodaje najbolji lukac. Međutim, oprez. Naletećete tamo na još nekoliko slavljenika sa kapuljačama, koji će, u skladu sa srpskom muralnom tradicijom, hteti da vas isprebijaju, stoga na vreme krenite da pevate „Oj, Sjenice, nova Srebrenice“, kako biste stavili do znanja da dolazite u miru i sa namerom da u „najluđoj noći“ slavite đenerala i malo pucate u vazduh. Ukoliko ima policije, ne brinite. I oni će pucati u vazduh zajedno sa vama, a ukoliko se u blizini nađe neko ko vam ideološki nije po volji, ko zna… možda delić uspomena iz 1995. na kratko oživi tokom novogodišnjeg dočeka.

Kovid ambulanta

Ukoliko imate prijatelja ili člana porodice izdajnika, koji je slavio lažnu Novu godinu zajedno sa njemu sličnima, očigledno je da su ih tamo nečim isprskali pa se svi zarazili. Otkud inače toliko „novozaraženih“ dnevno. Dok su oni gledali Karleušu, koja vrišti u kolutu, iznad glava im je leteo nečujni dron i sve ih porazboljevao. Tako kontaminirani dolazili su kod vas na Božić, da žderu i loču, zarazili vas i upropastili vam novogodišnji doček. Ali, samo naizgled. U inat svemu, ponesite sa sobom u kovid ambulantu kilo babine rakije, venac belog luka i komad slanine, natočite i naseckajte prisutnima i olakšajte posao doktoru i sestri koji tamo rade. Svi će odmah ozdraviti, a u ponoć će ih u čelo poljubiti Srpska nova godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari