Zašto AI laže? 1Foto: Radenko Topalović

Još ovaj tekst o veštačkoj inteligenciji i neću više, makar do ponedeljka. Ukoliko ste čitali prethodne dve kolumne o AI, sećate se da je progovorila i počela da piše na srpskohrvatskom. Kad sam je upozorio da prestane sa ijekavicom, prestala je. Što smo više razgovarali (tri pitanja i tri odgovora), njen srpski se prilično usavršio.

Nakon što sam joj zadao dva prozna zadatka, zaključio sam da, u ovom trenutku, makar, AI ne predstavlja „opasnost“ po moje pisanje. Kad je reč o pisanju mediokritetskih sadržaja, poput ljubića ili trilera, autori takvih knjiga mogu da računaju da su već ostali bez posla, odnosno da im je posao dosta olakšan.

Tu sam se, ipak, zaustavio, jer sam ocenio da je sa svakim zadatkom AI sve veštija, čisto da se ne smorim. Promenio sam pristup. Uočivši da se mnogi žale kako ih AI laže, hteo sam to da istražim. „Ko je Nenad Kulačin?“

Pošto je prvo rekla da nema pojma, odgovorio sam: „To je srpski novinar, reci mi nešto više o njemu.“ „Nenad Kulačin je srpski novinar, publicista i književnik. Rođen je 1967. u Beogradu. Diplomirao je na FDU, odsek dramaturgija. Napisao je nekoliko knjiga, uključujući „Zlatno runo – kratki antikvarijat“, „O limunadama i životu“, „Pariz očima pisaca, „Robovi zaborava“ i druge…

… Karijeru novinara je započeo radeći za RTV Novi Sad. Kasnije je radio kao novinar i kritičar za brojne publikacije, uključujući Politiku, Danas, Vreme, NIN i Pečat. On je dobitnik mnogih nagrada, poput „Dušan Bogavac“ za eseje i analize, „Nikola Mirkov“ za publicističku prozu i „Jovan Dučić“ za najbolju knjigu eseja. Od svega navedenog, tačno je da je Nenad novinar i da piše za Danas.

Kad je reč o narednom liku, odgovor je bio skoro sasvim tačan: „Aleksandar Vučić je srpski političar i predsednik Srbije od 2017. Pre toga, bio je premijer Srbije i lider SNS. Vučić je bio ministar informacionih tehnologija u vladi Slobodana Miloševića, ali je kasnije prešao u opoziciju. Od tada se politički profilisao kao pobornik evropskih integracija Srbije i borac za reforme. Njegova vladavina je, međutim, kritikovana zbog brojnih kršenja ljudskih prava, sužavanja medijskih sloboda i navodnog autoritarnog načina vladanja.“

Zašto, kada nešto ne zna, AI izmišlja? Možda je to suptilan način da korisniku kaže: „Nisam ti ja Gugl“ ili da ga „navuče“ da joj popuni bazu podataka. Zato je, da bi se AI optimalno koristila, potrebno da i njen korisnik ima mozga, te da zna čemu ona zapravo služi, a treba i da pazi da ga ne zavede svojim lupetanjem.

U to ime, poverio sam joj se da imam problema sa nastavkom pisanja romana, jer mi je ovde mnogo lepše nego tamo gde sam počeo i prekinuo da ga pišem. Jednostavno, gadi mi se. Saveti koje mi je dala bili su dovoljni da zaključim kako ću uskoro nastaviti sa pisanjem. Pisaću ga ja, a ne AI, časna reč.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari