U diskusiji na zanimljivu temu: da li trendove popularne kulture diktira ekipa s vrha ili je kroji sam narod, dakle konzumenti, nema rezultata. Malo jedni, malo drugi… na opštu radost jer ona izgleda kao prilično demokratsko polje. Izgleda. Da li je zaista tako, ne znam.

Često sam iznenađena šta se u tom loncu smuti, pa se zapitam ko bi mogao da bude šef kuhinje…

Isto je i sa stereotipima (to je deo pomenute teme). Išlo mi je na živce što je nuklearna fizičarka koja se u bilo kom filmu pojavi u krupnom planu obavezno mlada i očaravajuće lepa. Činilo mi se diskriminišuće i licemerno. Prvo zato što se naučnicama sugeriše kako bi trebalo da se upakuju, drugo zato što naše društvo, tačnije naša planeta, možda sa izuzetkom nekih naprednih tačaka na kugli (ili ploči) ipak favorizuje pliće primerke nežnijeg pola, naravno da bi segregacija ostala nesmanjena i da bi poredak ostao kako je bog u kratkim pantalonama zapovedio.

Ali, onda se desio izbor za mis Amerike i pobednica je, ispostavilo se, lepa tamnoputa naučnica (voditeljka kaže hemičarka, Vikipedija kaže fizičarka) koja radi u Nuklearnoj regulatornoj komisiji. Da li je stereotipna junakinja postala uzor ili je ovo slučajno? Šta god da je odgovor, rezultat je odličan i veoma povoljan po promene u bar dva pravca: lepe devojke će pojuriti u nauku, a kako je lepota ipak najkonvertibilnija valuta, i vanholivudski stereotip (ako ga ima) otići će na panj. Dalje, preko metonimijskog prenosa, ženska pamet će postati prihvatljiva i poželjna pa će se proizvodi nižeg nivoa popularne kulture vremenom skloniti iz sećanja i sa Jutjuba (i tako za deceniju nisu skupili nijedan komentar). Mala ali zabavna digresija… Naime, naletela sam na pesme sa pomenutom sintagmom u nazivu. Gospodin Rade Kosmajac peva doslovno: „Ženska pamet kratka, prokleta…“ a gospođa Buba Miranović svoj identitet gradi oko ženske pameti i ženskog srca pa u ovoj kombinaciji vidi dovoljne razloge da ne bude srećna. Samu sintagmu ne objašnjava, ali se pretpostavlja da je ta ženska pamet neka nedovoljna i jalova.

Dakle, najlepša Amerikanka ima značajnu ulogu s jedne strane u rekodiranju ženstvenosti, a s druge u širenju holivudskog izuma. To me ponovo dovodi pred dilemu ko kroji standarde. Holivud, s malo opskurnom idejom da svoje filmske priče ubaci u realnost? Ili nova otresitija izborna pravila? Ili je istina: Smart is the new sexy.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari