Armija (ne)poznatih ljudi bez ikakvih dodirnih tačaka sa Srbijom, takođe. Pa, opet, to ne znači da svi izvan širokog kruga obožavatelja lika i dela jednog od najvećih tenisera sveta svih vremena mrze našeg sportskog velikana. Niti je baš svaka opaska na račun čudesnog Beograđanina po automatizmu zlonamerna, kao što to izgleda misli njegov otac Srđan.

Apsolutno je u pravu kada kaže da „Srbi imaju kratko pamćenje“, aludirajući na nacionalnu veštinu neizmeničnog dizanja u nebesa i provlačenja kroz blato javnih ličnosti, ali to ne znači da je bilo kakvo drugo pominjanje Novakovog imena mimo zasluženih hvalospeva refleks neukih, neostvarenih i nebitnih likova. „Zamislite kad se neko drzne da Novaka da napadne i da priča negativno o njemu! Šta će se onda dogoditi ostalima?“, upitao je Đoković senior na jednoj domaćoj televiziji. Dan nakon što je na tom mestu, nekada trofejni i proslavljeni odbojkaš, Vladimir Grbić, pokušavajući da dočara nestručnost „95 odsto trenera koji rade sa decom“, ustvrdio da bi prvi reket sveta, sa „njegovim problemima – dioptrijom, astmom, alergijom“ bio „škartiran“, „da je stavljen u ovdašnji pogrešan sistem sporta“.

Čak i da je baratao pogrešnim informacijama, a otac planetarno najpoznatijeg Srbina posle naučničkog vizionara Nikole Tesle tvrdi da nije imao nijednu od ovih boljki, teško je poverovati da je Grbić hteo da omalovaži Novakova dostignuća. Ili da su brojni teniski stručnjaci imali lošu nameru kada su u Đokovićevom odlaganju operacije bolnog lakta, motivacionom pražnjenju, novinama u režimu ishrane, saradnji sa „životnim učiteljem“ Pepeom Imazom i, pre svega, otpuštanju trenera Marjana Vajde i kompletnog tima starih saradnika prepoznali uzroke velikog pada u jednoj fazi karijere. Pogotovo što ih je i sam Slovak javno pobrojao, obnavljajući saradnju sa najboljim „đakom“ i prijateljem. Ni naš teniski najedukovaniji sportski komentator Nebojša Višković nije pravio ime preko leđa vladara „belog sporta“, pa je svojevremeno zbog prejake reči ispraćen sa RTS-a.

Krvožedna tabloidizacija tuđe muke i frustracije internet dokoličara su nešto drugo.