Najteži Novakov poraz 1

Naravno radi se o zbog korone prekinutom teniskom turniru.

Teniski rečeno, iako nije bio favorit Novak je dobio prvi set, odnosno nije se razboleo, ali korona je pokazala snagu i rutinski u nastavku “počistila” prvog tenisera sveta.

Novak Đoković je osim rizika za sopstveno zdravlje, pokazao neodgovornost, lakomislenost pa čak i bahatost, ugrožavajući svojim ponašanjem i sebe i druge. Sukob je izgleda krenuo još ranije kada je Novak pokazao skepsu prema vakcini protiv virusa, iako kao veliki svetski putnik je među onima koji bi trebalo da se vakcinišu među prvima.

Iako najveća, naravno, nije sva odgovornost na teniskom broju jedan. Lepoj, ali u datom trenutku suludoj zamisli, vetar u leđa je dao i Novakov organizacioni tim, zatim krizni štabovi najmanje tri zemlje u regionu (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), ali i građani koji su pokazali odsustvo bilo kakve ideje o zaštiti.

Svi oni su videli šansu za promocijom i zabavom. Za Srbiju to je bila promocija Beograda kao rodnog grada šampiona, ali i sjajan događaj nekoliko dana pred izbore. Izvesni privid normalnosti usred pandemije i bizarne političke klime. Hrvatska je želela da malo pogura očekivano loš početak turističke sezone i po prvi put vidi uživo Novaka na delu, a Bosna i Hercegovina je takođe želela da bude u svetskom fokusu i skrene pažnju na sebe nekom pozitivnom pričom. Pažnju jesu privukli, ali Balkan nažalost ponovo nije bio mesto za pozitivnu priču.

Jer, želju za promocijom nije pratila želja za elementarnom bezbednošću, a niz propusta je zaista impresivan, neverovatan.

Učesnici turnira nisu testirani, nit je to bio slučaj sa članovima organizacionog odbora, volonterima. Nije planirana distanca posetilaca turnira, niti bilo kakva obavezna mera zaštite, poput nošenja maski, dezinfekcije. Njima pod ruku su išli i gledaoci koji gotovo apsolutno nisu mislili o riziku. Matematika je jednostavna, samo jedan meč sa 5.000 posetilaca, nosi na desetine hiljade kontakata u naredna 24 sata. Da ne zaboravimo i medije koji su nekritički najavljivali i izveštavali, kao da korona ne postoji, kao da rizika nema, kao da su zaboravili ono o čemu pišu izveštavaju već mesecima…

Učesnici i zvaničnici turnira takođe nisu nosili maske, grlili su se i ljubili, tiskali sa decom i posetiocima, organizovali razne događaje, a u Zadru čak odigrali i košarku, sport koji je u vrhu kada je rizik od prenošenja korone u pitanju. Posebno zapanjuća je bila korona žurka u Beogradu, gde smo videli tenisere i goste gole do pojasa kako se u zatvorenom prostoru znoje i znoje, a kapljice samo lete i lete. .

Ovaj turnir je i veliki zaokret u Novakovom ponašanju. Od humane, pozitivne, promišljene osobe, mentalno izuzetno jake, koja je uspešno prelazila preko nacionalističkih i političkih zamki, sada se poneo kao vema neodgovorna osoba, pogotovo imajući u vidu, težinu njegovog imena. Nije svako broj jedan u tenisu i ne znaju svakog u bilo kom kutku planete.

Isuviše autogolova koji su pokazali da je pakao popločan dobrim namerama. Sada mu ceo svet sa pravom prebacuje, a Novak je od pozitivnog, postao primer kako ne treba.

Umesto odgovornije organizovanog turnira, Novaku ostaje mrlja na karijeri koja nema veze sa igrom i koja će ga pratiti još neko vreme bez obzira na trofeje, a Adrija tur je čini se, zauvek završen i pre početka. Pobednika nema, izgubili su svi, ali na greškama se valjda uči. To važi i za Novaka, ali i “obične” građane koji se ovih dana uprkos vrtoglavom rastu zaraženih, ponašaju kao da opasnost ne postoji.