U saopštenju izdatom nakon prvog sastanka evropskih komesara u ovoj godini među prioritetima za 2018. navedeno je približavanje Zapadnog Balkana. Izgleda da u Briselu ne postoji jedinstven stav da li region treba primiti „u paketu“ ili kako koja zemlja ispuni uslove, ali očigledno je druga varijanta praktičnija i izglednija. Crna Gora i Srbija su odmakle komšijama u pregovorima sa EU, te se veruje da do 2025. mogu da postanu članice. BiH značajno zaostaje, a zaostatak će povećati izbori koji se na jesen održavaju u ovoj državi. Ipak bi BiH status kandidata, ako ne do kraja ove mogla da dobije u prvoj polovini 2019. Očekuje se i „zamah u pregovorima o članstvu“ Albanije i Makedonije, ukoliko Tirana sprovede tražene reforme, a Skoplje konačno reši problem imena sa Grčkom. U istom paketu je i „južna srpska pokrajna“, koja je „najdalje“, ali zvaničnici u Briselu pominju da su vrata otvorena i Kosovu.

Slučajno i zgodno, okretanje Balkanu podudarilo se sa prvim predsedavanjem Bugarske EU, koja je za maj najavila samit EU-Zapadni balkan. Na nedavnoj svečanosti u Sofiji, povodom preuzimanja predsedavanja, Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta održao je i prigodan govor, od koga je najupečatljivije bilo poređenje Balkana i „Igre prestola“. „Priča na Balkanu je uzbudljivija i zanimljivija od scenarija ‘Igre prestola’, čak i ako nema zmajeva“, rekao je Tusk, dodajući da je želja EU da „sadašnjost i budućnost Balkana manje liči na dramski film“. „Stabilnost i blagostanje, to je ono što ljudi u ovom regionu zaslužuju“, poručio je Tusk. Tačno. Zaslužujemo i želimo stabilnost i blagostanje, ali ih nema na vidiku. U dobru volju EU, Tuska, Mogerini, Junkera ne treba sumnjati već u spremnost domaćih političara.

Evropski političari na Balkan i dalje, međutim, gledaju kao na predsoblje Evrope, a na balkanske zemlje kao na siromašne i neuke rođake. Stidite ih se, verovatno ih i prezirete, ali šta ćete kad vam zakucaju na vrata. Nažalost, rodbina ste. Ako ne uspete da pobegnete na vreme, vrata im otvarate i ostaje vam da se nadate da će brzo da završe te lekarske preglede i vrate se u svoju zabit. Takav pogled je razumljiv i očekivan iz mnogo razloga, ali ne treba ipak preterivati. Jeste Balkan manje razvijen deo Evrope, ali čemu insistiranje na nekoj impresivnoj posebnosti? Drugi delovi Evrope, kao nisu ratovali? Ujedinjavali se, delili, mrzeli? Autokrata nema u zemljama EU? Zar istorija Tuskove rodne Poljske nije balkanskija od svih balkanskih zemalja? Bili su sila u 16. veku. Onda propali, susedi, Rusi i Nemci, osvajali ih i delili više puta. Država nastajala i nestajala. Ni danas ne „mirišu“ Nemce, a tek Ruse. Imaju vlast kojoj pojedine balkanske zemlje mogu da drže lekcije iz tolerancije. Džabe Brisel i Tusk kritikuju vlasti u Varšavi i podsećaju na principe EU. Tvrdoglaviji su izgleda od nas Balkanaca.

Kao da to nije dovoljno, EU počinje da nam drži i lekcije iz mode. Trenerke su nam napali. Nemačka televizija NDR u Podgorici je nedavno snimila prilog o ljubavi Balkanaca prema nošenju trenerki. Tačno je da na našim prostorima trenerke imaju poseban značaj. Mnogi ih nose i kad treba i kad ne treba. Ova udobna sportska odeća nije za posao, ukoliko niste sportista ili izlazak u grad, ali zar će nam lekcije držati Nemci? Bermude, bele čarape i sandale mogu, a trenerke ne mogu? Eto Srbije i Crne Gore u EU 2025. sa sve trenerkama. Plišanim za tu svečanu priliku. Ako nas i EU tada bude. Trenerki će sigurno biti.