Ekipa koja ga organizuje od 2000, svake godine nanovo pokazuje ne samo da su u stanju da okupe svetske muzičke izvođače na jednom mestu, već i da sjajno kapiraju moderno vreme i teme koje drmaju svet, što kod nas, deluje mi, i nije baš preterano raširen slučaj.

Bila je 2001. Sećam se divljeg kampa pored Dunava, Štranda prepunog plastičnih flaša, koncerta Košin koji su dve godine ranije izbacili svoj prvi album simboličnog naziva Resist… Gledao sam u Dunav i imao snažan utisak da se u Novom Sadu polagano ispisuje istorija i da zemlja dobija nešto divno i veliko. Šesnaest godina kasnije jasno je da taj osećaj nije bio bez osnova. Mada sam ja omatorio u meri da kad pogledam program ovogodišnjeg Exita jedva da znam za nekog hedlajnera, Exit nije omatorio i izgubio energiju. Naprotiv!

Da podsetimo: Exit je nastao iz Exit aktivizma, otpora Miloševiću koji je tada sa druge strane Dunava u Novom Sadu trajao čak 100 dana, a onda se godinu dana kasnije, sa novim vremenima, preselio na drugu, Petrovaradinsku obalu. Prebacuju mu da se komercijalizovao, da ga posećuje više Britanaca nego Srba i svašta još nešto, ali Exit nije izgubio ono najvažnije iz čega je potekao – aktivistički duh. Ko ne veruje neka pogleda najavu ovogodišnjih gostiju.

Dok se pretežan deo ovdašnjih medija, bojim se i javnosti, bavi budalaštinama tipa kako da kakite kod dečka u stanu ili gde je naša popularna pevaljka provela veče pre nego što je odlučila da kupi baš to u tržnom centru, turbulentna digitalizovana planeta danas se pita hoće li opstati ili ne borba za klimatske promene. Šta će se dešavati posle povlačenja SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, da li će Kina ili Evropa preuzeti ulogu svetskog lidera u spašavanju planete, ili će klima zbog nesposobnosti da se dogovorimo doista otići dovraga već u generaciji naših sinova i kćeri? Ne čudi zato što ovogodišnji Exit otvara tribina u kojoj su gosti Nik Vujučić i predstavnik pokreta Standing Rock, trenutno jednog od simbola svetske borbe protiv klimatskih promena. Dakle, po ko zna koji put, Exzitovci se zanimaju upravo za ono što interesuje čitav svet.

Naime, Exit fondacija, kao jedan od partnera u Creative Climate Leadershipu i aktivno promoviše značaj razvoja ekološke svesti na ovim područjima. Ove godine će čuveni Nik Vujičić sa Petrovaradinske tvrđave poslati poruku svetskim liderima da budu jedinstveni u naporima na očuvanju planete i života na njoj. A uz njega, u Novom Sadu će biti i publici se takođe obratiti, niko drugi do aktivisti pokreta Standing Rock, predstavnici istih onih hrabrih Indijanaca koji su svoj problem uspeli da proguraju čak do američkog predsednika! Propratne diskusije i debate o hipi pokretu i 50. godišnjici od Leta ljubavi takođe neće izostati.

Vratimo nakratko film i setimo se kako su se ti Indijanci, iz kojih je potekao Standing Rock, po ciči zimi, borili protiv naftnih kompanija. Uspeli su da na svoju stranu privuku sve do Ledi Gage i Leonarda di Kaprija, uspeli su da ubede Obamu da zaustavi naftovod, ali je onda novi predsednik prvih dana rada po stupanju na dužnost poništio tu odluku. Ono što je svakako najbitnije je to da oni ne odustaju u svojim zahtevima. Kad na stejdžu festivala koji ne odustaje već skoro dve decenije, vidiš takve ljude koji su i dalje istrajni u svom naumu, i Nika Vujičića, čoveka koji je živ i inspirativan simbol za neodustajanje bez obzira kakve ti karte život dodelio, prosto moraš da staneš i zapitaš se da li ti uopšte imaš pravo da odustaneš.