Bolje i gore 1

Moglo se očekivati – možda i predvideti – da pičvajz poput prekjučerašnje akcije ROSU neće proći bez ekspertize LJilje Smajlovićke, koja se u trenutnoj alotropskoj modifikaciji potpisuje (ili je potpisuju) kao „kolumnistkinja Nedeljnika“.

A ima li boljeg mesta za takve ekspertize od jutarnjeg programa TV Prva, neke vrste video izdanja moje omiljene žutare, Blica. Moram priznati da sam se poslednjih meseci žestoko navukao na Prvin jutarnji program, ponajpre zato što se – za razliku od Pinkove psihodelije – može gledati bez priručne kible.

E sad, da sam na mestu Vrhovnog Bića – neka mi Biće prosti bogohulnost same pomisli – ja u propagandi vere ne bih išao ispod Prvinog nivoa, ali znamo da Biće uvek hoće brže, jače, bolje, što je stvar koja će mu se u konačnici olupati o glavu. Možda on jeste pročitao podosta lektire o protestantskoj etici, ali izgleda da nije čitao spise, Martina Lutera, oca protestantizma koji je vaktile pisao: „Gde je bolje(brže, jače), tamo je dvaput gore.“

Ko hoće, neka se oda maditacijama na temu šta je Luter hteo da kaže – „odziv“ će verovatno biti ogroman – a mi prelazimo na Smajlovićku. Bivša (možda i buduća, nikad se ne zna) Rotopalankina glodurka problemu je pristupila svestrano, što će reći sa svih četiriju strana čaršije. („Za svakog po nešto“ – to je i inače tajna Smajlovićkinog uspeha.) Uprkos, međutim, sveobuhvatnosti LJiljinog pristupa materiji, o tome šta se (i zašto) zbivalo po kosovskim kasabama, cenjeni Prvin publikum nije saznao ništa što već nije znao, tačnije – što je mislio da zna, najtačnije – što mu dozvoljeno da zna.

Ali nešto smo ipak saznali, na primer da se LJilja „osećala bolje zato što je srpski MIG nadletao Novi Pazar“. Zašto se ona osećala bolje – a ne Srbi sa Kosova – to dama nije objasnila, svejedno, osećam potrebu da Komandi RV i PVO uputim molbu da kad god se Smajlovićka oseća loše pošalje jedan MIG da kruži nad Novim Pazarom, ne bi li joj popravio raspoloženje. Kakvo je vreme došlo, ne bi me čudilo da Komanda RV i PVO molbu i uvaži.

Dosta je je bilo zajebancije. Prelazimo na ozbilje stvari. Ono što se prekjuče dogodilo (i što će nastaviti da se događa, ponekad i sa gorim posledicama) nije ništa drugo nego famozni „zamrznuti konflikt“ u kome – tvrde nacionalmudroseri – „vreme radi za nas“. Treba vaistinu biti poveliki komad budaletine pa ne uvideti da vreme radi protiv svih, a da naročito udarnički radi protiv onih za koje je prostor važniji od vremena (i ljudi).

Taj jednostavni nauk u Srbiji nikada nije savladan, a nema „indicija“ da će to ikada biti. Pa šta – graknuće neprejebivci koji su pronikli u dubine Luterove misli – ako je tamo gde je bolje dvaput gore, onda če Srbiji u kojoj je triput gore, biti šest puta bolje. Oće Sebastian Kurtz. Obratno ne važi. Tamo gde je triput gore, na kraju bude stoput gore.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

34 reagovanja na “Bolje i gore”

  1. Evo, Base, kako ja tumačim Luterovu misao primenjenu na „tvoju malenkost“: Jutarnji program na TV prvoj (za tebe bolji), je dva puta gori od onog na TV Pink.

  2. Da sam, Base, neprejebiv kao neki tvoji komentatori, protumačio bih tvoju poruku Vrhovnom Biću kao savet da uspori, oslabi i pogoša svoje napore za dobrobit Srbije, kako bi opozicija mogla da ga prestigne.

    • Ovaj mig-29 i jeste leteo zbog Srba iz Srbije, ali ne da bi se oni osecali bolje (to je samo propratni efekat), vec da bi oni dobili krila kad dođu izbori i pohrlili da zaokruze AV & SNS

  3. Ako se Smajlovićka osećala bolje posle nadletanja MIG-a, to ne znači da se osećala bolje od Srba sa Kosova. Zahvaljujući velikoj količini svoje empatije, osećala se isto tako dobro.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.