Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Protiv za, za protv

Nakon naše prekjučerašnje kolumne - za koju sam osnovano posumnjao da će izazvati dodatne srpke podele - siđoh u dubine podfamoznosti da vidim šta podfamoznost sanja da joj se događa i šta smatra glede bojkota/učešća na predstojećim izborima.

Žuta tužibaba

Verovatno ste tokom ovih deset famoznih godina zapazili da moja malenkost mnogo žešće plajpiči Politiku i RTS nego, recimo, Informer i TV Pink.

Nestvarno i nemoguće

Elem, pročitah u svetu neđelju intervju koji je moj drug Goran Ješić dao sajtu Autonomija - koji se nakratko pojavio i na Danasovom sajtu, da bi netragom nestao u bespuću povijesne neozbiljnosti - u kome Ješić bez buke, besa, samoviktimizacije i samosažaljenja, tako karakterističnih za srpske političare svih boja, potanko obrazlaže zašto je bojkot loša ideja i još lošija praksa koja će za rezultat imati produžetak vladavine Vrhovnog Prevashodstva ad calendam graecem.

Imperijalni marš u pm

Nije čudo što je Marina Abramović, svetski slavna konceptualistkinja, naše gore liska. Što reko vladika - imala se i đe i rašta roditi, jer je konceptualizam u Srbiji ono što je u komunizmu bio socijalistički realizam - državna, dakle, umetnost.

Lider u raspadanju

Reakcije na prekjučerašnju, istovremeno blagu i crnu (kako za koga) vest da je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobio Peter Handke, odlično su se uklopile u temu naše današnje kolumne, što će reći - štetu koja proizilazi iz primitivne politizacije umetnosti.

Cepačina

Apsolvirasmo juče da se - tik ispod pokorice pojavnosti, ali mestimično već vidljivo i na površini - u Srbiji sve raspada i to na svim stranama i u "svim bojama".

Sveti Sava Centar

Večeras će u Sava Centru biti upriličena preslava (nije tipferer, "e", a ne "o" je namerno) osamstogodišnjice autokefalnosti SPC, na kojoj će domaćin, NJ.S. Irinej uručiti visoka crkvena odlikovanja određenom broju persona dramatis koje su - pretpostavljam da će to tako biti obrazloženo - dale "izuzetan doprinos svetosavlju", tj. "pravoslavlju srpskog stila".

Tačka strmopizda

U toku je centralna proslava - umal, grešna mi duša, ne napisah "centralna otadžbinska uprava" - osamstogodišnjice SPC-ove autokefalnosti, a danas, kako se obavestih, sleduje još jedno otadžbinsko orgijanje autokefalnih beogradskih taksista.

Ćorsokačka posla

Komentatorluče moj - da parafraziram Radovana Trećeg - jeste li primetili da Radovanov kolega, Radovan Četvrti, nije demantovao da je on Radovan Cetvrti iz B. Bašte ( čija je adresa poznata redakciji) nije, recimo rekao da je neki Radovan Cetvrti iz Aranđelovca? Ako niste, ne mari. Radovan ionako nije tema naše današnje kolumne. On je, što no se kaže, tema za sebe.

Otčepljenje

Rekosmo juče da je kosovsko otcepljenje začepilo mnoge stvari i bacilo u zasenak čitavo jedno mnoštvo subotcepljenja unutar Srbije bez pokrajina, pa je, recimo, tako Vrhovnom Biću promaklo da su se u, jeku huškanja na sabornost u Srpskoj listi, od države Srbije otcepili - beogradski taksisti.

Šindlerova srpska lista

Kosovo - iliti u zvaničnom izgovoru Radija Beograd 1 "Kosovo i Meeetooohijaaa" - teška je muka duhu Vrhovnom Biću, Aleeeeksaaandru Vučiću, koji, na podobije Platona ima dve političke filozofije, jednu egzoteričnu, namenjenu inozemnim sponzorima i partnerima i drugu, ezoteričnu, za unutrašnju upotrebu.

Zemlja zemljaka

Pomenuh onomad Geteove "bedne istine", al ne zađoh u sitna crevca, ne navedoh nijedan primer, pa ću danas nadoknaditi propušteno i kao "egzampl" navesti nadaleko poznatu formulaciju izvesnosti kojom se Ludvig Vitgenštajn narugao svima koji se ibrete nad ovosvetskom neizvesnošću.

Minimum bede

Vratio sam se u otačastvo taman na vreme da na Danasovom sajtu pročitam blagu vest da je predsednik Vučić čestitao pobedu Sebastianu Kurtzu. (Pridružujem se čestitkama.)
PrvaPoslednja