Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Od De Gola do Envera Hodže

Elijas Kaneti je svojevremeno pisao - podseti me na to komentator Miloje Radaković - o podsaharskim afričkim plemenima kao o "društvima nemoćnih pokvarenjaka (sirotinje raje) i njihovih kraljeva, svemoćnih jadnika".

Blizina strmopizda

Bio sam ne malo ponosan na sebe kad sam pre nekih desetak godina u trenutku prosvetljenja dokonao da najveći srpski karadušmani nisu zapad, Vatikan, komunizam, kapitalizam, Kominterna i Briseli (spisak nepotpun) - nego realnost uopšte, a da status subkaradušmana dobijaju svi (i sve) koji/što na ovaj ili onaj način - najčešće silom - Srbe podseti na realnost.

Istorija nepoštenja

Poslovično sklonom lansiranju novih naučnih disciplina, pade mi juče na pamet da možda ne bi bilo loše napisati desetotomnu "Istoriju nepoštenja u Srba".

Do daske

Vidim da se moj kum, Sergej, definitivno opredelio za bojkot izbora, a da je Zoki Živković najavio da će odluku - izaći ili ne izaći - doneti 24 časa uoči izbora.

Biblija godine

Ukoliko se drugačije ne naredi, danas ćemo saznati ko je ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade. Kako se to već uobičajilo, uočinagradna psihoza započela je pre najmanje dva meseca varničenjem srpskih književnih podela, sumnjičenjima žirija za (ne)sumnjivu ideološku orijentaciju, lamentacijama nad "hiperprodukcijom" i jadikovanjima što u širim i užim izborima "nema više žena".

Sistem administrator

Imadoh prekjuče u mojoj kafanici interesantnu debatu povodom afere "Nokaut na vidikovačkoj pijaci", koja je - treba li uopšte reći - izazvala još jednu srpsku podelu.

Vunena nevremena

Svi ste, pretpostavljam, ako vas je deda stavio na krilo pa vam pričao šta je nekad bilo čuli priču o davnašnjoj aferi Vunena vremena, zbog koje je autor istoimene zbirke pesama, Gojko Đogo, imao puno problema.

Konfliktni identitet

Uskoro će biti trideset pet godina - više, dakle, od polovine mog dosadašnjeg života - otkako se bavim istraživanjem ovdašnjih paranormalnih (i parapolitičkih) fenomena tokom kojeg perioda sam došao do samo jednog sigurnog zaključka - Srbi naprosto nisu u stanju da opstanu bez konflikta, a da ne izgube "nacionalni identitet".

Političko dupe

Ne znam za vas, ali za mene je svaki utorak mali praznik kuhinjske političke analitike. Pogađate da je to dan u koji u mojoj omiljenoj žutari izlazi kolumna krleta22.

Kontraevolucija

Suprotno teoriji evolucije koja dokazuje da je čovek postao od majmuna, kontraevolucija - naučna disciplina koju ću uskoro predstaviti javnosti u istoimenoj, onomad najavljenoj knjizi - naučava da se u Srbiji proces teče u obrnutom pravcu, što će reći da se ljudi periodično pretvaraju - ne u majmune, to bi bio bingo - nego u ovce za šišanje, a potom za klanje.

Trojanski konjanici

Krajem prošle nedelje pronese se po prestonoj megakasabi i srpskim nahijama blagovest da je Vrhovna Vlada najavila da će takozvani izborni cenzus sa dosadašnjih 5 biti smanjen na 3 odsto.

Piljar JexS

U prošli četvrtak izađe omanji intervju koji je moja malenkost dala NIN-u, u kome sam odgovornost za "ovo što nikada ovako nije bilo" pripisao prethodnoj vlasti na čelu sa JexS-om Tadićem.

New Deal

Izgleda da Đilas ima takozvano "kasno paljenje", mislim na Đilasa Dragana, ne Milovana, Milovan je bio čovek-munja.

Hobotnica

Sabajle jutros po prvi put u 2020. siđoh u dubine Podfamoznosti da vidim šta ta divna komentatorska stvorenja rade, šta sanjaju, šta im se događa, kako su se proveli za praznike, jesu li "nalagali" badnjak, klali prasad i lomili česnicu prema turbopravoslavnim uputstvima moje omiljene žutare, Blica ili su improvizovali.
PrvaPoslednja