Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Doživotni veselnik

Izricanje kazne doživotnog zatvora - koju Radovan Karadžić, a.k.a. Dabić, neće odrobijati na mestu zločina, u bosanskom, nego u nekom belosvetskom KP domu Zenica - propraćeno je znakovitom samozatajnošću zvaničnog Beograda, Kitaj Goroda, Slavskog Pojasa i ostalih selendri i prigradskih naselja smeštenih jedna preko druge u srcu prestone Magakasabe.

Huškanje na stvarnost

Davno sam ja ovde napisao da su - kad nisu tragični - napori srpskih državotvorstava (svih boja) da uspostave suverenitet nad Kosovom zdravo komični iz prostog razloga što pomenuta državotvorstva suverenitet obnašaju isključivo nad zarobljenim svestima ljudi, ne i nad teritorijom.

Ilarionov amandman

Dakle ovako, u subotu uveče politička situacija u Srbiji se naglo usložnjila, ali se isto tako naglo i vratila u redovno stanje, unutar skromnih mogućnosti ovdašnjeg redovnog stanja, naravno.

Sapunska politika

Upravo izmislih vic - savatali N. N. carinici starletu sa ovećim paketićem droge u jednoj intimnoj "telesnoj šupljini", a mlada dama se pred kadijom brani da joj je to "neko poturio".

Pantelijin zakon

Nakon što je Bujke u noći subotnjih Ida izvršio javnu autodefekaciju, pokušao je malčice da izvadi stvar blagoizjavom da on, Bujke, nipošto neće na čelu jurišnih odreda RTS-ovih novindžija "upadati u prostorije opozicionih stranaka" i time je svima održao lekciju iz civilizovanosti, trpeljivosti, zakonitosti i drugih stvari koje u Srbiji ne postoje.

Subotnje ide

Martovske ide u Srbiji ne mogu da prođu bez pičvajza, pa to ti je, kao da smo, božemeprosti Rim iz doba dekadencije.

Vanbračna kohabitacija

Danas završavaju "Dani streljanja Zorana Đinđića", već u ponedeljak počinju pripreme za "Mesec zločinačkog NATO bombardovanja" , malo potom eto ti i svesrpske "Proslave godišnjice Oluje".

Gaće Milana Grola

Mnoge su mi stvari pukle i polupale se pred očima onog 12. marta 2013, na desetogodišnjicu Đinđićevog streljanja, u praznjikavoj galeriji na Andrićevom vencu, ali trebalo mi je nekoliko godina da sakupim "srču" i da od komadića sastavim sliku koja mi je bila nevidljiva dok je bila čitava.

Samoubistvo Srbijom

Još danas će se (a i to možda) ovde-onde oglasiti poneki isfolirano gromoglasni vapaj da se istraži "pozadina" Đinđićevog streljanja, onda će sve vratiti u redovno stanje, u međunožja pevaljki i političarska podguzja, gde je ovom raspalom i propalom društvu i mesto.

Vuna, Guzo

U toku su dani "obeležavanja" streljanja Zorana Đinđića, glavnoosumnjičeni, masoni, posakrivali se u mišje rupe, soroševci ni mukajet, celomudroseri po jutarnjim programima kao papagaji ponavljaju da "pozadina" (naguzim ih u reč) atentata još uvek nije otkrivena", "pozadinci", pak, iako poznati (i dostupni) organima gonjenja, otvaraju šampanjac, seire i uživaju u penzionerskim danima, a demokratska javnost upriličuje Šetnju za Zorana.

Đavolska posla

Spomenusmo juče Đidovu Stranku slobode i pravde koja se ovih dana u mukama porađa, spomenusmo takođe da treba biti zdravo skeptičan prema partijama u čijim imenima ima natruha epske poezije i metafizike, propustismo, međutim, da napomenemo da su isto tako sumnjive stranke sa kratkim, zvučnim, a maglovitim imenima.

Kako se to radi

Elem, nakon dugog natezanja - više pod pritiskom javnosti nego iz predumišljaja - Đilas, Dragan, je srpskom narodu i senatu svećano obznanio da uskoro osniva stranku koja će se - ako se drugačije ne naredi - zvati "Stranka slobode i pravde".

Magarci u magli

Srbija, velika tajna, zemlja čuda i pokora. Nema, naime, (pravoslavne) zemlje koja kao nacionalne junake slavi jednog čoveka (katoličke veroispovesti), koji joj je - po nalogu bečkog dvora - upropastio pismo i jezik (Vuk Karadžić) i jednog atentatora (Princip) čiji ju je slobodarski čin krvavo koštao u ljudstvu i materijalu.

Dobričin prstenac

Ovih dana čemernu srpsku javnost delom je uveselila, delom u amok bacila, blaga vest da je popečitelj vojni, Aleksandar II Vulin - koga zli jezici zovu i Che Prevara - blagoizvoleo odlučiti da sa velikim zakašnjenjem (i još većim skraćenjem) odsluži vojni rok, da bi "dao primer" a i zato da bi - kada za to kucne čas - za otadžbinu poginuo kao vojno lice, a ne kao takozvani škart.

End Of Story

Piše prekjuče koleginica Lukač da je protiv Đilasa, Dragana, pokrenuta hajka istovetna onoj koja je svojevremeno utabala put Đinđićevom streljanju, a da u toj hajci - osim režimlija i njihove psiho(patološko)analitičke posluge - učestvuju i N. N. lica građanske provenijencije koja - "uprkos (nepodastrtim, prim a.) činjenicama" - u javni prostor "podlo usađuju sumnju u Đilasovu političku iskrenost".
PrvaPoslednja