Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Alhemija bojkota

Vidim da "bojkot" polako postaje reč godine i da sve više poprima obličje one (bezoblične) - Srbima tako drage - sile koja se pojavljuje niotkuda i rešava stvar, a kojoj je jedina mana što se ama baš nikad ne pojavljuje.

Miki, Paja i Šilja

Tokom jednog od bezbroja prošlih "građanskih protesta" - vaistinu se više ne sećam kojih - protestantima sam blagoizvoleo "poručiti" da ne moraju uvek slediti svetli primer Karađorđa...

Čučuk Ana

Malo malo pa nekom u Srbiji uzavre junačka krv predaka, a budući da živimo u dobu rodne ravnopravnosti, sve češće vri i ženska krv, sledstveno čemu se u spontanoj nestranačkoj organizatorki građanskih protesta Jeleni Anasonović probudio duh Čučuk Stane, pa je uoči redovnog subotnjeg okupljanja...

Dan sendviča

Može li se - sme li se, dozvoljava li uopšte savest - pisati o kulturi ili bilo čemu drugom dan-dva nakon posete Najvećeg Brata našeg naroda, V. V. Putina, koja je poprimila razmere biblijskog Potopa.

Govor mehanike fluida

Ako je suditi po reakcijama Podfamoznog komentatorluka, od osnivanja NDS neće biti ništa. Čak je i mojoj e-prijateljici "Živčanoj" sumnja veće od nade.

100.000 predsednika

Sinoć recimo naleteh na dopis moje e-prijateljice, "Živčane". Čeka, kaže, "Živčana" da privedem kraju osnivački mini serijal, pa tek onda da da stručnu ocenu. Ostatak komentatorluka nije tako strpljiv, ali je zato skeptičan

Bakšiš i kazna

Nadam se da na osnovu čtenija jučerašnje kolumne niste izvukli zaključak da sam ja protiv "građanskih protesta" - daleko od toga, smatram ih, štaviše, bitnom, ali prirodnom pojavom, u doslovnom značenju reči "prirodna pojava".

Ili članarina ili harač

Evo na početku malo računice. Dvesta hiljada članova puta 1.000 RSD mesečno, to mu dođe 200.000.000, puta dvanaest, "na godišnjem nivou", eto sume od dve milijarde i četiristo hiljada dinara.

Osnivanje Skadra na Bojani

Vapi jedan deo Podfamoznog komentatorluka, sve odjekuje od pokliča: aferim, Base, hoćemo Novu demokratsku stranku, ali kako, čoveče, kako "pod ovakvim, nepodnošljivim uslovima"?

Bacanje živog blata

Ako ste shvatili jučerašnju fudbalsku metaforu, onda vam je jasno da se politička borba protiv jedne brojne, disciplinovane i dobro organizovane političke partije - kakva SNS jeste - može voditi samo na dva načina: ili (bar približno) isto toliko brojnom, disciplinovanom i dobro organizovanom političkom partijom (bolje više njih) ili revolucionarnim putem.

Strah od politike

Spisku srpskih strahova - strahovima od promaje, Zapada, Vučića, pomračenja Sunca, etc - pridružio se, izgleda, i strah od politike.

Amputacija glave

Tamo negde oko 1850. godine pretprošlog veka izvesni je Lapovac (Milutin, čini mi se, mrzi me da proveravam) na sednici ondašnjeg Praviteljstvujuščeg sovjeta predložio da se "pobiju svi pismeni ljudi u Srbiji jer takvi samo prave buntove".

Preki noćni sud

Vidim juče da se Miša Brkić žestoko uzibretio nad prednovogodišnjom izjavom Jove Bakića da će Vučiću, ko biva, suditi revolucionarni, a ne redovni sud.
PrvaPoslednja