Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Uzroci pandemija

Rekao mi je nadalje Kangilem - koji je, dometnu Stojković, protivno svojim namerama i učenjima, najverovatnije po kazni, umro 1995, u dubokoj starosti, u devedeset prvoj godini - rekao mi je, rekoh, da je odmah posle rečenice "ne ti ne umireš zato što si bolestan, nego zato što si živ" naišao na rečenicu "boljke udaraju na udove preko kojih si najviše grešio" i da mu je tek tada počelo pucati pred očima.

Oganj nepropadljivosti

Zadatak obnovljene medicine - pod uslovom da ikada bude obnovljena, opet se ogradi Kangilem, zakleti empiričar - mora biti skraćivanje, ne produžavanje ljudskih života.

Levičarski san

Nikada više Kangilema nisam pogledao sumnjičavo, reče potom Stojković, jer mi je već sledećeg jutra, nakon prelistavanja međunarodne štampe - po dijagonali - kao svetlica puklo pred očima da je Kangilem apsolutno u pravu i da izuzimajući zaglavlja, grafički dizajn i vrstu pisma, između ultralevičarskih novina Le Figaro, Pravda, Suddeutsche Zeitung, Renmin Ribao, Times i Komunist zaista nema nikakve razlike, da se, štaviše, u Le Figarou mogao naći članak boljševičkiji od članaka u Pravdi, a u da u londonskom Times-u nisu bili retkost članci staljinističkiji od članaka u beogradskom Komunistu, bastionu marksizma, lenjinizma i kretenizma.

Dodir Brigitte Bardot

Povremeno sam se s Kangilemom viđao na ručkovima u kafani La Coupole, u pogledu enterijera vrlo sličnoj beogradskoj menzi Banovina, samo manje smrdljivoj i malo prostranijoj, u kojoj su, po rasporedu...

Kad, a ne ako

Juče napisah da je Šešelj ključna ličnost ovog mini-serijala, danas objašnjavam zbog čega tako mislim...

Hvatanje za slamku

Kad Srbija nije u svom optimalnom, najprirodnijem stanju - ratnom - onda je u stanju permanentne predizbornosti, tako je to bio odvajkada, tako je sada, tako će - ako se ne dogodi biblijsko čudo - ostati za sva vremena.

Preispoljna politika

Odavno (prei)spoljni Dačić nije gostovao u Famoznom, u low profile-u je neke jade ili je možda na nekoj od egzotičnih turističkih destinacija koje nisu na Visokoj Crnoj Listi.

Velebeslovesnost

Pročitah prekjuče negde u bespuću www-a da je "predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio da bi bio čin veleizdaje predlog predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da se Kosovo ustupi Rusiji".

Sabornost u Guči

Kad god se prikuči Sabor trubača u Guči (a sad se baš prikučio, možda je i počeo), opsetim se neumrle srpske misli velikih ljudi - "ko ne razume Guču, ne razume Srbiju" - koju je na otvaranju jedne od gučanskih kalakurnica izgovorio Referendumski Lopov.

Slovo hiperbeslovesnosti

Naša će današnja kolumna biće posvećena elaboraciji pitanja od 10 (a ne vredi ni toliko) sendviča - zašto moja malenkost ni Vulinu ni Guzijanu ne veruje na reč da "neće dozvoliti da Srbi ponovo budu ubijani".

Kontrabeslovesnost

"Dani beslovesnosti na prostorima bivše Jugoslavije" - tako bismo mirne duše mogli nazvati ovaj mini-serijal, koji nije imao serijalne ambicije, ali se stvar otrgnula kontroli.

Treći metak beslovesnosti

Poče kao traktat, pretvori se u diptih, ako se drugačije ne naredi, završiće kao triptih. I to zbog velikog interesovanja za goruću temu beslovesnosti.

Diptih o beslovesnosti

Zbog (predvidivo) ogromnog interesovanja na koje je naša subotnja kolumna naišla u cenjenoj podfamoznosti, Traktat o beslovesnosti dobija nastavak, pa ćemo celinu nazvati - Diptih o beslovesnosti.
PrvaPoslednja