Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Stari Zeland

Nedorastao naprednim tehnologijama - i svemu drugom, bezbeli će dodati podfamoznici - tek sam nedavno otkrio da uopšte nije "moralno" (što reko naš narod) imati Tviter nalog da bih uronio u okean jezgrovitog kretenizma.

Koste, kosti i kosturi

Već me neko vreme prijatelji do čijeg ukusa držim huškaju da pogledam seriju Kosti, ja sam međutim odolevao pritiscima zbog predrasude da iz Nazareta i Banjaluke ne može doći ništa dobro.

Lagodnost u nekulturi

Da je Frojd živeo u Srbiji - što i nije bilo toliko apsurdno koliko izgleda, jer je jedan njegov dalji rođak - moj prijatelj Filip David (koga u šali zovem Velikosrbin Mojsijeve vere) - rođen i živi u Srbiji, zacelo bi umesto jedne od nekoliko kapitalnih knjiga XX veka, "Nelagoda u kulturi", napisao knjigu "Lagodnost u nekulturi".

Slav’ša, spremi se

Kad god se u Srbiji i srpskim zemljama dogodi nešto "krupno" - a to po pravilu bude neko sranje - Guzijan Jeremic, koji se u zadnje vreme malcice pritajio, promptno progovori kroz dupe da bi stvar zasrao do kraja.

Zemlja šanera

Pre nekoliko dana u zvaničnoj, prijateljskoj i bla, bla, bla poseti Republici Srpskoj i BIH, boravio je ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, gde se, uz sasluživanje lokalnih satrapa (svih nacija i boja) preko tuđe grbače prepičkavao sa Amerikancima.

Potemkinov velegrad

Povelika se onomad furtutma podigla i grdno je ibretenije nastalo nad intervjuom Borisa Dežulovića u nedeljniku Nedeljnik, u kome je Dežulović Beograd opisao kao blatnjavu selendru.

Depersonalizacija napada

Evo, dakle, šta još piše Divjak prizivajući u pomoć i autoritet Vesne Pešić: "Ako se takvo ponašanje vlasti", kaže Divjak, "odmah uopšti u 'srpsku mejnstrim kulturu', zaista izgleda kao izbegavanje da se imenuje Vučić kao glavni progonitelj slobode mišljenja, u ovom slučaju stavova Seke Sablić."

Velikosrpski liberalizam

Slobodan Divjak je rodonačelnik povelike novotarije u političkoj filozofiji - "liberalizma velikosrpskog stila", da ne kažem baš i ateističkog svetosavlja.

Priča o koži

Našu današnju kolumnu započinjemo (pod pomalo malapartevskim naslovom) istinitom (kažu) pričom iz "užičkog života" s kraja XIX veka, koja se prenosi s kolena na koleno kao primer erske domišljatosti, neprejebivosti i ostvarenja vekovnog srpskog sna - kako se dobro mukte nakrkati, dobro provesti i pride nešto i zaraditi.

Nekad i sad

Carstvije Visokoga Vučića je grdno sudilište, ili je možda bolje reći grdno pokazalište kakva Srbija uistinu jeste.
PrvaPoslednja