Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Krčmar bez računa

Godinama se već pitam zašto se u Srbiji - i Prvoj i Drugoj - ovako besprizorno i ovako masovno (cinik bi rekao "saborno" ) halucinira.

Targetiranje nekad i sad

Sklonost ovdašnjeg življa pompeznim, praskavim, "teškim" i trogatelnim rečima, ne samo da je legendarna, nego se stihom "ubi me prejaka reč" vinula i do poetskih visina.

Senčenje Balkana

Ostavimo načas po strani srpske psihodelične i kontrapsihodelične (para)politike, istrage poturica i poturanje istraga, uvaljivanje dubara i masovne halucinacije (svih boja) pa se retorički zapitajmo da li u ovom sveopštem rasulu i propadanju ima išta što je bar malčice napredovalo.

Ubistvo naslovnom stranom

Eh, šta bi Agata Kristi dala za gornji naslov. U mnoštvu fiktivnih i stvarnih pokušaja nasrnuća na živote srpskih vladara, vaistinu ima vrlo bizarnih poput, recimo (uspelog) ubistva Karađorđa sekirom na spavanju i (neuspelog) pokušaja ubistva kralja Milana senkrupom, tj. govnima.

Narodni noćni sud

Imate li vi uopšte predstavu koliko je ljudi 1944. i 1945. na pravdi Boga pogubilo glave zato su ih komšije prijavljivale OZNI kao "saradnike okupatora".

Bulevar involucije

Tek sa razdaljine od 2.000 km od Beograda - a ja sam ovih dana otprilike na toj razdaljini, u Parizu - čovek je u stanju da sagleda razmere regresije - možda ni involucija nije preteška reč - u koju Srbija udarnički srlja, sve iza glasa zapevajući "ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine".

Dvadesetogodišnjica

Elem izađe pre neki u Danasu, u rubrici "Arhiva Danasa" (ako sam dobro naveo ime), intervju koji sam pre dvadeset godina dao Zokiju Panoviću i na moje iskreno čuđenje (davno beše, pa se zaboravilo) ustanovih da sam pre dvadeset godina govorio (i pisao) maltene u dlaku isto što i sada.

Pitanja za danas i juče

Pitam se poslednjih nekoliko dana da li to "Danas" udarnički radi - ili mu možda ispod žita neko drugi radi - na tome da postane "Juče", to jest sopstvena prošlost.

Alibunar bez dna

Pročitah prekjuče na Danasovom sajtu, pa posle pet minuta pročitah ponovo jer ne mogodoh da verujem šta sam pročitao, da je lokalni SNS u u Alibunaru otvorio školu (ili kurs) mržnje prema političkim protivnicima.

Sinekurčenje praznog Sebastiana

Ne znam da li je izvesni Zoran Radovanović, autor najnovijeg raskrinkavanja moje saradnje sa nenarodnim Vučićevim režimom, epidemiolog inače po zanimanju, načuo da osim epidemija zaraznih, postoje i epidemije duševnih bolesti.

Rađanje levice

Najavih prekjuče izveštaj o ličnim iskustvima sa starogradskim kovertima - temu nadasve pikantnu - ali me događaji koji prestižu i mnogo mlađe i brže od mene navedoše da je odložim za neka lošija vremena, jer u poslednjem broju Vremena naleteh na Breaking News: "Jovo Bakić osniva stranku."

Bezakonje verovatnoće

Najpre naumih da našu današnju kolumnu naslovim Zakon neverovatnoće, onda se setih da je jedno Famozno već bilo tako naslovljeno, pa ga naslovih Bezakonje verovatnoće, što se - kako ćete videti iz dolepriloženog - svodi na isto.

Nebojša Lukač

Impresivna je količina mentalnog "seriva" (tako je Vinaver preveo Rableov izraz za finalni produkt varenje) koju je Jasmina Lukač prekjuče podastr(a)la ne bi li opovrgla opštečaršijsku glasinu da je Đilasova poverenica za Danas.
PrvaPoslednja