Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Čiroki politička filozofija

Vrhovni respirator je bio uveren da će se sa epidemijom korone izboriti tehnikama kojima inače godinama uspešno manipuliše i sirotinjom rajom i opozicijom serbskom - mešavinom lažne čvrste ruke i iskrenog laganja i mašćenja, ali se - kako onomad ustanovismo - zajebao u računu.

Godina raspleta

Blagovremeno sam ja savetovao našem ing Djatlovu da hrani Lajku, da ne čačka po komandnom panelu i da ne vrši probe reaktora.

Bezbrojno stanje

Bez obzira koliko puta ugledamo već hiljadama puta viđeno, svejedno koliko se puta večno vrati jedno te isto, ma koliko bilo predvidivo ono što se događa u bilo kojoj od predvidivih situacija, ovdašnja se javnost - umesto da zevne od dosade - svaki put užasne i zapadne u moralnu paniku.

Morem protiv korone

Bespuće internetske zbiljnosti poslednjih meseci je po prirodi stvari zagušeno smatranjima na epidemijske teme, naročito korisnim savetima o tome kako se zaštititi, kako se ne zaraziti, kome verovati, kome pak ne.

Kormilo sudbine

Nakon misterioznog odsustva od nekoliko dana - da l' odmora, da l' samoizolacije, ostaće zauvek nejasno - Vrhovni Respirator je odlučio do ponovo uzme kormilo naših sudbina u svoje ruke.

Samozafarbavanje

Da li je Visoki Pobednik intuitivno osetio da ću u našoj jučerašnjoj kolumni raskrinkati njegovo sumnjivo dugo odsustvo iz javnosti ili je pak i njemu samom bilo čudno što nije na nekoliko mesta istovremeno, tek sabajle u sredu se pojavio na svom omiljenom televizoru, Pinku, i SNiS-u priopćio da uzalud behu nade pretendenata na presto da ga je čuma odnela, da je živ i zdrav, jer da "neće", kaže, "grom u koprive".

Epidemiološke kontemplacije

Juče apsolvirasmo da je postojeći krizni štab najbolji od svih mogućih kriznih štabova - utuvite da u ovom izricaju nema ni trunke ironije - a danas sledi eksplikacija zašto je tome tako, to jest - zašto su epidemiološke stvari postavljene naglavačke, pa umesto da politika striktno sledi uputstva kriznog štaba, krizni štab obmotava političke odluke medicinskom terminologijom i cupka kako politički bubanj kaže.

Lajbnicov štab

Vidim da po bespuću internetske zbiljnosti pljušte decidirani zahtevi da izblamirane krizne štablije podnesu ostavke.

Struka praziluka

Praziluk je, kao što znamo, ukusna povrćka. Struk praziluka je - i to znamo - imaginarna izraslina koji viri iz dupeta većine Srba.

Postizborna računica

Što reko legendarni Rade Klej, ajde, mangupi, da vidimo šta smo imali. Visoki Pobednik je, dakle, osvojio dva miliona i kusur glasova.
PrvaPoslednja