Ulica Aleksandre Tijanić 1Foto: Stanislav Milojković

Posle 11 godina, tri meseca i 11 dana, od danas pa nadalje Famozno više neće izlaziti u Danasu.

Zašto je tome tako, nije informacija od značaja za javnost.

Ipak ću da bih predupredio teorije zavere reći da me niko nije „oterao“, naprotiv, zadržavali su me.

Toliko na tu temu.

Sada prelazimo na temu naše novogodišnje kolumne – hrpu mentalnih govana prelivenih sirupom za kašalj koju je Ljilja Smajlovićka poda(st)rala u kolumni u nedeljniku Nedeljnik, a u kojoj je ispevala odu Aleksandru Tijaniću, očitala bukvicu svima koji su se drznuli da zakeraju što je službenik Tijanić posmrtno nagrđen sokakom i usput pomenula neke ljude „klozetskih metafora“.

Čik pogodite na koga je mislila?

Smajlovićkina fascinacija Tijanićevim likom i delom sasvim je logična jer je blaženoupokojeni Glavonja bio sve što je Ljilji Marlen – iako je imala osnovna sredstva za rad – bezobrazluk, nemanje stida, obzira i obraza – htela (i još hoće) da bude, ali joj se, u pomanjkanju muda, omaklo da to i postane.

Pre dvadesetak dana, nakon puštanja u rad Tijanića sokaka, pitao sam jednog bliskog Đinđićevog (i mog) druga, (ime i br lk poznati redakciji): pa dobro, čoveče, kako niste provalio da je Tijanić džiber i folirant i za koji si Sebastian godinu i kusur dana šakom i kapom davao mufljuzu pare, da bi – kad je kucnuo čas – Glavonja nastupio kao šprehštalmajstor Điniđićevog streljanja.

Evo odgovora: jbg, bio mi se uvukao pod kožu.

Rečeni drug inače nije baš poznat po dlaci na jeziku pa mi je bilo malo čudno što nije otvoreno rekao da mu se Glavonja uvukao u dupe.

Kao i mnogim drugima, uostalom.

Tačnije svima čiji su šupci vodili do mračnih predmeta Glavonjinih želja.

Osim onih koji su se plašili svojih senki, onih koji i treba da se plaše i onih koji su imali nesreću da im Glavonja bude direktor – ama baš niko u Srbiji se nije plašio Tijanića, kako to Smajlović-Tijanićka insinuira.

Naprotiv, Tijanić se (s jakim razlogom) plašio mnogih, a strah je razbijao tekstualnom pirotehnikom, arlaukanjima, pretnjama i uvredama, zaštićen – ne svojim autoritetom (smeh vrabaca iz off-a) – nego političkim imunitetom nekog od visokih dupeta iz kojih je ordinirao.

Znamo da Smajlovićka uvek ima duplo dno.

Nije ona u ovoj stvari nastupila kao peračica Tijanićeve posmrtne biografije – zna ona, kao što i svi znaju, tko je bio Tijanić – nego kao preporučivačica usluga sličnih Tijanićevoj, koje, kako iz priloženog vidimo, više nikome ne trebaju.

Tijanićev šef, Koštunica, obavio je prljavi posao koji je Glavonja najavio i za dugo vreme zatukao emancipatorske i liberalne politike, sledstveno na Smajlovićkinu žalost zadugo neće biti potrebe za uslužnim novinarima i najavljivačima/cama atentata.

I to bi bilo to.

Srećna nova 1921.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

254 reagovanja na “Ulica Aleksandre Tijanić”

  • Čast je čast,al vlast je vlast.Kapiram da jeste lova važna,ali da pišeš za Kurir????Jbt pa to ne čitaju ni lobotomizirani zavisnici od amfetamina.Ali ako si već rešio,ipak je trebalo za Infirmer da pišeš,da kad ideš na dole,odmah dođeš na dno..da se ne patiš.
   Zaista te sažaljevam.

   • Svako ko želi da čita Basarinu kolumnu, koja će se i u Kuriru zvati Famozno, čitaće ga. Milivoje se već najavio.

   • I prema vlastitom iskustvu znajem da i istina ima duplo dno sa duplim golim na obe strane. Na cijim kornerima postoje pušione za odrasle i za one koji nisu dovoljno izrasli( ili su zarasli)….Samo Allah, Bas i onaj koji je sevep transferu”stoleća”…Prav za prav, bolje biti pijan ( umal’ ne napisah mrtav) nego star… Idemo dalje u tri( i deset za Rumu- niju)….

    • ..druze gospodine Vitomilje, pij terapiju! Man se bedare i dzaba krecenja, samo ti pij terapiju. Pij terapiju, uredno pij terapiju !!

   • Vecini koja je citala kulumne gospodina Basare bio je potreban prevodilac da njegov sleng samo njemu znan prevedu na srpski jezik!Sada u Kuriru moze da pise isto i bice srecan da ga tek niko nece razumeti osim Cede,Bebe ,Canka i ekipe!

   • Bas lepo. Vec duze ne citam vase tekstove i pitam se zasto ste jos u Danasu. Nekako mi logicno da idete u Kurir. Sto bi rekli „slican se slicnom raduje“ ili “ skim si , onakav si“.. Svako dobro

   • Aaa, Svetislav je, bas kao i Napoleon pre njega – zasluzio novi nadimak na bojnom polju. Doduse, nece to biti „Mali kaplar’, vec…’Mali kurir’!
    Dakle, Sanco Pansa, malo ste zabrzali: tek posle sledece bitke moze ‘Mali informer’!

  • Tužno je gde ste završili. Ne znam šta Vam je to trebalo u tim godinama. Realno, baš u Kuriru Vam je i mesto. Srećna Nova, uživajte na tamnoj strani.

   • Nije tužno, pošteno je. Dosta više skrivanja i kukavičjih jaja i eksera. Svaka ptica svome jatu leti.

  • Vala Bas, tesko mi je da poverujem da ides u kurir.
   Danas sam citao velikim delom i zbog tvojih kolumni.
   Malo mi ta vest deluje nadrealno.
   Ali dobro, ti najbolje znas sto je tako, kao iskren citalac nemam nameru da te krivim.

   • Putuj Svetislave i ne misli na nas. Nećemo ni mi na tebe. Zbog tebe neću prestati da čitam Danas, a neću početi ni Kurir. Kako narod zaslužuje svoju vlast, što rekao Basara i novina zaslužuje kolumnistu. U opozicionom Danasu si kritikovao opoziciju, možda ćeš u režimskom Kuriru početi da kritikuješ vlast. Ko zna zašto je to dobro. Nek nam je sa srećom.

    • Neće Bas u Kurir-u kritikovati vlast. Oni takve stvari ne objavljuju. Nastaviće tamo gde je stao u Danas-u, samo će to raditi brže, jače i bolje. Srećno Basara.

   • Mozda bih nekada i procitao Basarinu kolumnu ali necu da dozvolim sebi da makar i jednim svojim klikom podrzim to sto zovu novinom a nije.

  • Od nečega mora da se živi !
   Doduše, “ transfer “ u klub mrskih boja , je bio “ poguran “ zavidnom cifrom !
   Eh , profesinalci nemaju voljeni klub !

  • Vidim i drago mi je da imam istomišljenike po pitanju dotičnog gorepomenutog a nije mi bilo drago da slušam duže pljuvanje po nekome nego što je taj neko bio šef parade. Jedina opaska na komentatora je ulični žargon.
   Unapred zahvalan

  • Znam,
   Rekli mi (imena i prezimena nepoznata redakciji, poznata samo meni) da ste uvek želeli da budete Tijanić. Ili barem Smajlović.
   Iznogude.

  • Pošto nije hteo da napiše ništa u vezi prelaska iz Danasa u Kurir, biću slobodan da se javim iz penzije i citiram druga Basaru sa njegovog novog radnog mesta.

   Svima želim sve najbolje u 2021.

   „Ali kad je u poslednje dve godine uticaj Đilasa & Co na Danas postao prevelik za moj ukus, pomislio sam da je obostrano najbolje da Famozno bez ikakvih hardfilingsa premestim na drugo mesto“.

   Citat je iz novogodišnjeg trobroja dnevnog lista Kurir za koji drug Basara počinje redovno da piše u 2021.
   Živeli.

   • Nedostajaće Basara Danasu, ali i Danas Basari. Puno zdravlja i sreće Bas. A Kurir neću čitati.

   • Ви то, Иљичу, вероватно нисте приметили (недостаје Вам „осећај за филинг“, како то драги Раде уме да каже), али Данас је инсталирањем Петровића на место главног уредника постао другоразредни лист. Просто су се сви критеријуми – естетски, морални, писменост и новинарска професиналност – срозали на ниво какав читаоци који су лист куповали док га је Рамач уређивао нису могли да очекују ни у лошем вицу. Од тада више није много битно да ли сте отворили „Данас“, „Блиц“ или „Курир“…
    Честитајмо гђи. Лукач и окренимо нови лист.

    • Srećna vam svima nova godina i sve najbolje. Nadam se da će se gospodin Basara u Kuriru osecati kao kod kuće, a i tebi želim da svojim smart ass komentarima od sad pa nadalje usrecujes čitaoce tog eminentnog lista, a najvažnije je da obojica bar probate da u sledećoj godini ne budete toliko tužni. Ima lepših stvari na ovom svetu od slusanja sopstvenog eha. Svako dobro.

     • Хвала, Тодоре! И ја Вама свако добро и берићет желим!
      Свакако ћу наставити да читам „Фамозно“, где год излазило (слутим да у мрачним сновима Угрице Љ. ова колумна излази у станичном клозету бивше београдске железничке. „Пластичног ти Исуса!“, рекао би друг Стари…) па ћу, ако Бог да и ако модерација допусти, да се опробам на тамошњем терену.
      Да ли је то виша или нижа лига, не знам – нисам досад читао Курир па не знам, али јавићу Вам какав ми је дојам кад поново сврнем на Данасове странице. Жив нисам да ли ће да буде баш онако како то замишљају Џедаји са „врелог БГ асфалта…

    • Na našu žalost Radakoviću u pravu ste 100%
     Ps. Ma šta 100% što reče Karić (sve je pojeftinilo 200%)

     • Dakle, sve je moguće. E, medjer, nema nam spasa. Kad čovjek sebe živog sahrani, a nema ko za njim ni da gkasa pusti-kukuuuu ..

    • ‘Није теби лако са тим у себи. Али давати, сам си то уградио у себе да би „био бољи“. Тачно како би западњаци пожелели да буде просечан Србин!’

     • ‘Није теби лако са тим у себи. Али схвати, сам си то уградио у себе да би „био бољи“. Тачно како би западњаци пожелели да буде просечан Србин!’

    • @Миливоје Радаковић

     To srozavanje je narocito primetno kada su komentari u pitanju, te je tako postalo moguce da jedan kanadski gastarbajter sa brojnim licnim i nacionalnim opterecenjima postane rekorder u objavljenim komentarima. Prakticno inventar.

    • Smogoh snage i pogledah neke komentare u Kuriru..Milivoje,nećeš se tamo proslaviti,ako na početku komentara ne mapišeš:“ Dole Đilas i žuta banda-Živeo Vučić i SNS.

     • Evo prelistavam ove komentare na poslednju Basarinu kolumnu u Danas-u , pa naiđoh na ovaj Vaš komentar . I ja sam smogao snage da „skoknem“ do Kurira i nikad više , kuku i lele ! Ono komentari ? Sve neke Božeoprosti , Maje Slađe ,Jane itd. koje samo pišu kako Đilas uređuje Danas tako što novinari pišu samo po njegovom diktatu . Svrstaše jadnog Basaru među obične novinare . Poslah tamo komentar , koji naravno ne objaviše . Imaće čitaoci onog smeća , „Famozno“ . Ali neće imati „Podfamozno“ . Zar Basara Svetislav da čita one gluposti , ako uopšte bude čitao. Žao mi čoveka , mislim da će da pukne skroz !

   • Daako Vas korona omete u nakani da žvrljate za kurir, uvaženi i nadasve cenjeni kolumnisto. Svako dobro želim.

  • Baske počeo da šara za novinčine( on je taj nadimak nadenuo, između ostalih, i Kuriru) Neka mu je sa srećom angažman, ostao je bez jednog čitaoca-mene.

  • Ovde, u podfamoznom, Basaru je mrzelo preko pola podfamoznika. U kuriru će ga mrzeti svi, osim možda par podfamoznika koje neće mrzeti da otvaraju sajt kurira.
   U svakom slučaju, Basara nije džabe krečio. Nije nikad džabe krečio jer je uvek za to bio plaćen. Džabe krečimo mi u podfamoznom, jer trošimo svoje vreme prepucavanja i ubeđivanja onih koji se ne daju.ubediti.
   Ne razumem Basov silazak u septičku jamu. Ako misli da edukuje kurirovu publiku, zeznuo se u računu. Danas nije vrh lige, ali Kurir je zasigurno dno.
   Plus, dobijati platu od Kurira, uh, i podizati mu rejting, za to treba imati stomak, ili đon obraz.

    • Eve ga,
     Znao sam sve od početka, ne brini. Jednom sam i napisao da Bas svakako nije moralna gromada, ali uprkos tome, nije glup, i vidi stvari. Više me je brinulo što velika većina podfamoznika ne podnosi kritiku srpskog mentaliteta, beograda, a ni na svoj račun. Ne podnosi nikakvu kritiku, niti mišljenje koje se ne slaže.s njihovim, i umesto da razgovara argumentima, razgovara emocijama i sujetama.
     A i Bas je pokazao da je od iste fele, kad ga je dovatio dr Radovanović. No svejedno, i dalje mislim da je dobar deo Basovih argumenata u redu. Iako je on sam oportunista, i nije neko na koga bih se ugledao.

     • U pravu ste, jeste dobar deo njegovih argumenata u redu. Ali zaboravili ste da se laž najbolje sakriva medju istinom. Osnove demagogije.

   • Dobro jutro, Kolumbo! A kada smo taj pokvarenluk, licemerje, pokornost i servilnost vlasti, lupanje gluposti za sitan car i ostale bravure Kurira Basare kritikovali, vi ste bili „objektivni“ i pokusavali da sagledate stvari iz vizure koja realno nije postojala. Iz nekvalitetnog sastava licnosti ne moze se poroditi nikakav kvalitet. I ako dozvolite, jedan savet. Ne merite nikoga po recima. Dela treba da vam sluze za ocenu.

    • Jano, to što je Basara ovakav ili onakav ne znači da ako on kaže 2+2=4, da to nije tako. Meni je on manje važan nego činjenica da većina podfamoznika ne želi da se suoči s bolnim pitanjem koje Basara stalno postavlja: Odakle nama Vučić? I kako to da razni slični tipovi vladaju već 30 godina Srbijom? Možda s nama nešto nije kako treba, kad dopuštamo da nam takvi kroje kapu 3 decenije?
     Pozdrav, do nekog sledećeg dopisivanja, sve najbolje

   • Stvarno ne poznaješ Basasru! Ne sumnjam da je on ugovorio svoju nezavisnost u odnosu na uređivaččki politiku Kurira. Oni su to (kao svaka pametna novina) prihvatili. On će njima podići tiraž, a oni će mu to pošteno platiti.

    • Jedno od osnovnih pravila marketinga (one vestine koju umetnici po pravilu najvise ne vole) jeste da je postojeci potrosac vazniji od novog. Basara hrabro (pomisljam i nepromisljeno) zanemaruje izgleda veliki broj svojih citalaca koji nece hteti da kupe Kurir. Da li ce uspeti da nadje nove? Videcemo.

  • ..prva i najveca basarina dupeuvlakacice, nije smak sveta, gledate se preko kurirca !!
   Tamo ionako, bas kao i vi, ti i basara, nemaju ni visinu ni herc !!
   Poyy poyy

 1. Srećna i tebi ljudino. Lepo smo se družili ovde. Obavesti nas samo gde te možemo pronaći u 1821 digitalno ili pečatano.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.