Ostale komentatore bolje i ne pominjati. Svi se i dalje pitaju gde naći „neukaljanog čoveka“. Sve su, dakle, nade i dalje fokusirane na N. N. princa na belom konju i neočekivanu silu koja će se pojaviti niotkuda i rešiti stvar.

Sećate li se starog vica o Jevrejinu koji je decenijama molio Svevišnjeg da mu „sredi“ zgoditak na lutriji, sve dok Svevišnjem nije dozlogrdilo pa se prodrao s nebesa: „Srediću ti Mordehaj, ali kupi loz.“ E, meni svi mi ličimo na džimriju Mordehaja. Decenijama kukamo na zlu sreću, ali loz ne kupujemo. O plaćanju članarine da i ne govorim. Zato danas osnivački mini-serijal privodim kraju i stvar prepuštam mehanici fluida.

Ali znate šta, i mehanika fluida će vam reći isto što sam vam ja proteklih dana govorio, doduše na malo grublji način, a evo šta će vam reći: 1. nemojte se uzdati u personalne PROMENE, poradite na sistemskim PRIMENAMA, 2. vaše nezadovoljstvo jeste dobar motiv za političko delovanje, ali nezadovoljstvo NIJE politika, biti PROTIV (nečega) takođe je solidna motivacija, ali ako iza protiv ne stoji neko ZA (nešto), e onda ćete, Mordehaji, do kraja sveta ostati nezadovoljni svim i svačim i antiprotivni svemu i svačemu, pri čemu će svemu i svačemu pucati Sebastijan Ban što ste vi nezadovoljni i antiprotivni.

Rekosmo onomad da je ne tako davno jedna sistemska stranka u Srbiji već postojala – mislim na DS – što je činjenica koja zapušava usta legionu malodušnika koji glagolje kako „to nije za nas Srbe“, kako mi to „ne možemo“ i „nećemo“. Drugu bi mi pesmu danas pevali da antisistemska složna braća nisu streljala sistem administratora i što su nedorasli i nedotupavni Đinđićevi naslednici potpali pod uticaj antisistemskih đuturuma i mic po mic od DS-a napravili najpre lopovsku jazbinu, potom mačje jebalište.

Imaće mehanika fluida još štošta da vam kaže, sledeće na primer: boli mene, Mordehaji, Sebastijan Ban hoćete li vi osnovati sistemsku stranku ili nećete, hoćete li kanalisati energiju, meni ni iz džepa ni u džep, ovako ili onako, ja ču raditi svoj posao, ako napravite brane, ustave i kanale, ja ću vam navodnjavati njive i proizvoditi struju, ako me pustite da idem svojim tokovima, ja ću rušiti sve pred sobom.

Ništa, Mordehaji, nećete postići ako vaše spontane „građanske proteste“ budu organizovale antisistemske (pride i nepostojeće) stranke, niti ćete se za slobodu medija izboriti zabranom Vujoševiću i Karanovićevoj da govore i strogom selekcijom spontanih parola na banerima. Kupite, dakle, Mordehaji loz ili se nosite u 3LPM, tako je u završnom obraćanju rekla mehanika fluida, na dan kontramitinga, 17.1. 2019.