… a meni ništa ne bi jasno jer je – iako je, pretpostavljam, novogodišnja rasveta već upaljena – nova godina još daleko, a ni rat nije izbio, bar nije objavljen, a još manje najavljen.

Ubrzo sam se, međutim, ovlašnim pregledom senzacionalističkih internet portala obavestio da je uzrok nenajavljenog šenluka plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona i čim sam to saznao, odjeknu još jedna snažna eksplozija, ali – iako je zapucalo u neposrednoj blizni – nije bilo razloga za uznemirenost javnosti jer je to meni pucao Crven Ban što se Zvezda plasirala u Ligu šampiona, svejedno što su portali izveštavali da se plasmanu zdravo obradovao i u tuđini ušenlučio i Novak Đoković, koji je – nakon što ga je opet krenulo – prestao da bude „idiot“ i ponovo vraćen u čin „Našeg Noleta“.

Nije to bila jedina blaga vest na koju sam preksinoć naišao na srpskom www-u. Na jednom od portala, svejedno kom, nabasah na vest zatrpanu sisama, golim guzicama i upozorenjima „šta nipošto ne smete uraditi svojoj vagini“, da je „na vladi“ Srbije Upravi Varoši beogradske izdat ferman za vozdviženije Visokog Jarbola na Ušću, ali da je odlukom vlade vrtoglava jarbolova visina smanjena na tričavih 80 metara.

Suprotno vašim zlogukim očekivanjima, šenluk i svečarska atmosfera sa beogradskih ulica preneli su se i na mene i umesto da me bace u nervozu i uninije, ubaciše me u zajebantski mod, pa se u zajebantskom modu zapitah kako li bi na vest da je jarbol smanjen, reagovao onaj naš podnarednik, ukoliko bi, naravno, bio u Upravnom odboru budućeg (ali dobro obaveštenim izvorima već dobro poznatog) N. N. graditelja Visokog Jarbola.

„Pa zar se sad smanjuje jarbol“ – tako bi otprilike rekao podnarednik uplašen da će smanjenje jarbola smanjiti profit N. N. graditelja – „sad, kad je Zvezda ušla u Ligu šampiona i kada bi visinu jarbola trebalo udvostručiti, a ne smanjivati je.“

Ne znam zašto, ali imam snažan utisak da ste već počeli da tražite duplo dno u našoj današnjoj kolumni, da vam je pomalo sumnjiv njen razdragani, karnevalski ton i da vam pravo kažem i meni je to postalo pomalo sumnjivo, pa ću se iz montipajtonovskog vratiti u džangrizavi-čiča-iz Mapet šou-a mod i ispričati vam priču o blaženopočivšem tapetaru i veseljaku iz Bajine Bašte, Mausu, koji je jednom prilikom, dok je pored njega – uz prateću ciku, vrisku, pesmu i pucnjavu – prolazila svadbarska kolona blagoizvoleo odvaliti sledeću misao manje poznatih velikih ljudi. „Ništa mi nije jasno“ – rekao je tom zgodom Maus – „samo će jedan večeras da guzi, a svi se vesele“. Naravoučenije je upućeno onima koji su se razveselili na vest da će Visoki Jarbol biti smanjen. To što će jarbol biti smanjen, uopšte ne znači da troškovi vozdviženija neće biti povećani.