Borba za "hram" 1Foto: Luca Marziale / Danas

Prošlog ponedeljka u Humskoj 1 održani su izbori za predsednika Jugoslovenskog sportskog društva Partizan.

U normalnim zemljama i normalnim sportskim društvima to bi bila informacija vredna tek toliko da joj se posveti desetak rečenica i – ništa više. Ali, niti je Srbija normalna država niti je Partizan normalno sportsko društvo.

Predsednik sportskog društva, slično predsedniku države, prima u goste rukovodstva drugih klubova (država), predvodi delegaciju kada se gostuje drugim klubovima (državama), potpisuje odluke koje je donelo predsedništvo sportskog društva (Skupština) i – ništa više. Tako je to u normalnim klubovima (državama), ali ovo je Partizan (Srbija). Umesto jedne održane su dve Izborne Skupštine, jedva je izbegnuta opšta tuča delegata, pobedu su proglasili i Ostoja Mijailović i Milorad Vučelić, s time što je prvoimenovani prvi stigao i da se registruje u APR kao novi predsednik JSD, Vučelić najavljuje tužbe…
Nemam ništa „za“ Ostoju Mijailovića, ali ni protiv (za sada), ali za Milorada Vučelića ne samo da nemam ništa „za“ već mnogo toga protiv.

Vučelić je 2015. postavljen za predsednika JSD, a godinu dana kasnije i za predsednika fudbalskog kluba. Sa njegovim dolaskom počinje i strmoglavi pad, da ne kažem raspad, JSD Partizan – vaterpolo klub je dovoden do ivice gašenja, košarkaški takođe, rukometni, odbojkaški… i, naravno, fudbalski.

Običnom navijaču nije najjasnije zbog čega tolika frka oko izbora za predsednika JSD Partizan. Čini mi se, možda grešim (ali plašim se da sam u pravu). vlasnik stadiona i Humskoj 1 je JSD, ne FK kako mnogi misle. Dakle, prvi čovek JSD će se itekako pitati prilikom eventualne, a čini se neizbežnom, prodaje stadiona. Vučelić ne samo da nije uradio ništa za klubove već ništa ni za održavanje stadiona. Sve se urušava – sala za treninge, kancelarije, toaleti… restoran je posebna priča.

U tom restoranu hranili su se svi mladi sportisti sportskog društva. Bilo je to mesto okupljanja ne samo partizanovaca, odlična hrana, usluga na vrhunskom nivou, jedna od pet najlepših bašta u Beogradu… Onda je Vučelić taj prostor „izdao“ navijačima. Baš bih voleo da vidim taj ugovor o „zakupu“. Da li su ga pogledale nadležne službe? Elem, taj nekad elitni restoran su Belivuk i drugovi uništili. Vučelić, zajedno sa najbližim saradnikom Milošem Vazurom, mora, ako ni zbog čega onda za to da odgovara.

Ja ne verujem da Vučelić i Vazura nisu znali da magacini za čuvanje pića, hrane… služe Belivuku kao „magacin“ za skivanje drugačije robe. Sve mi se čini da su to svesno radili i da su, poput direktora javnih preduzeća, činili sve da dovedu JSD, sa sve stadionom, do propasti pa da se onda pojavi neki „biznismen“ i da ga kupi za 1 evro. Možda grešim, ali …

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.