Zaštićeni vinovnik 1Foto: Luca Marziale / Danas

Fudbaleri Crvene zvezde sutra igraju revanš meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kairata, a na tribinama će biti samo deca do 14. godina iz fudbalskih škola u Srbiji.

To je posledica kazne UEFA za vređanje na nacionalnoj osnovi fudbalera Milana Zlatana Ibrahimovića na utakmici njegovog tima u Beogradu, na kojoj nije bilo dozvoljno prisustvo navijača.

Sedeo je Ibrahimović na zapadnoj tribini, što je uobičajeno za rezervne igrače u ovoj pandemija sezoni, „neko“ mu je dobacivao grube uvrede, snimci su se pojavili na društvenim mrežama, a iako on nije reagovao niti želeo nekog da „tereti“, UEFA je otvorila istragu i izrekla kaznu.

Ni prvi, ni poslednji put, reklo bi se da baš ovaj put nije bio specifičan i razotkrivajući kad je u pitanju tradicionalno posipanje pepelom uprava klubova kad su u pitanju „navijači“.

Protiv Kairata neće biti publike na tribinama, namerno je to naglašeno, i protiv Milana je nije bilo, ali je zato „loža“ proširena do maksimuma.

Na utakmici su bili samo akreditovani novinari i ljudi koji su tu pušteni kao zvanična lica kluba, to je i bio jedan od razloga za kaznu. A drugi bitniji i sramotniji je što ni do dan danas nije obelodanjeno ime čoveka koji je vinovnik tog incidenta, UEFA je podrazumevala kraći rok za to, i to se nije desilo.

Zdravorazumski zaključeno: to nije bio nikakav uljez kome je bezbednosni propust omogućio da se tu nađe, već predstavnik kluba te klub i treba da snosi konsekvence zbog prekršene nulte tolerancije kad je takva vrsta diskriminacije u pitanju.

Prošlo je od utakmice sa Milanom mnogo vremena, Zvezda je u zvaničnom saopštenju odmah po pojavi snimaka na društvenim mrežama „žestoko osudila“ taj postupak, ogradila se od njega i najavila ekspresno objavljivanje identiteta vinovnika uz poziv nadležnim organima da ga privedu pravdi.

Po ovdašnjim zakonima, naime, vređanje na nacionalnoj i verskoj osnovi je zabranjeno te i kažnjivo, pa su i državni organi po službenoj dužnosti trebalo da otvore i zaključe istragu.

A nisu. Iz FK Crvena zvezda od onog pokajničkog saopštenja o ovome nije izašlo ni slovo, to je stavljeno pod tepih, sve do ovih dana kad je kazna „aktuelizovana“ i kad je sve ponovo zasmrdelo.

Ne treba objašnjavati kolika je šteta od kazne, osim što će fudbalerima izostati bučna podrška, knjižiće se i izgubljeni prihod od prodaje ulaznica. Koliko bi koštalo da se ne prođe Kairat, jezivo je i računati. I onda se „obični“ navijači Zvezde pitaju – ko je to toliko važan da je bitniji od kluba.

Njegovo ime i prezime poznato je i upravi Zvezde, i državnim organima. Možda će doći vreme kad će morati i da ga obnaroduju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.