Metju PeriMetju Peri, foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vikend za nama obeležila je tužna vest o smrti Metjua Perija, voljenog Čendlera iz legendarne serije Prijatelji.

On je u novembru prošle godine objavio autobiografiju pod nazivom Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing (Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar), koja je odmah privukla pažnju, a od njegove smrti popela se na listu bestselera, piše City Magazine.

U ovoj knjizi, Peri je otkrio da u njegovom životu nije sve bilo sjajno kao na sceni voljenog sitkoma sa koga je zasmejavao generacije i gde je odavno pronašao mesto u večnosti.

On je bio navučen na tablete protiv bolova od jedne nesreće, a kasnije je postao zavistan i od alkohola, zbog čega je nekoliko puta bio na ivici smrti.

Saznali smo da je umalo umro u 50. godini, kada mu je puklo debelo crevo zbog prekomerne upotrebe opioida i da je preživeo iako su mu lekari davali samo 2% šanse za to.

Pre toga, 2020. godine, srce mu je stalo na 5 minuta tokom jednog od boravaka na rehabilitaciji.

Jedna od posledica zavisnosti i čestih rehabilitacija bila je to da se na setu Prijatelja često osećao usamljenim, kao i da se ne seća skoro tri godine, u periodu od treće do šeste sezone.

Megi Viler, Dženis iz Prijatelja, rekla je da joj je bilo teško da čita ove memoare, jer je otkrila mnoge teške trenutke dragog kolege i pohvalila je njegovu profesionalnost i posvećenost na setu.

Autobiografija Metjua Perija i na srpskom jeziku 1
Foto: Promo

Ova knjiga nije prošla bez kontroverzi, jer je Peri na jednom mestu napisao kako je Kijanu Rivs „glumac koji još uvek hoda među nama“, dok su „originalni mislioci poput Rivera Feniksa i Hita Ledžera umrli“.

Peri se pokajao zbog toga i javno izvinio Rivsu, a ovi navodi povučeni su iz kasnijih izdanja knjige.

Autobiografija počinje rečima koje danas možemo nazvati proročkim: „Ćao, zovem se Metju, mada me možda znate i pod drugim imenom. Prijatelji me zovu Meti. I trebalo bi da sam mrtav“.

Prava na knjigu otkupila je Laguna, tako da se srpska verzija očekuje u našim knjižarama do Noći knjige u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari