Čuvena francuska glumica i oskarovka (dobila to priznanje za „Engleskog pacijenta“) Žilijet Binoš biće gošća 13. sarajevskog filmskog festivala (SFF), na kojem će jedna od zvezda biti i nemački reditelj i scenarista Fatih Akin, koji će gostovati i na Prvom nacionalnom festivalu srpskog filma početkom jula u Novom Sadu.

Čuvena francuska glumica i oskarovka (dobila to priznanje za „Engleskog pacijenta“) Žilijet Binoš biće gošća 13. sarajevskog filmskog festivala (SFF), na kojem će jedna od zvezda biti i nemački reditelj i scenarista Fatih Akin, koji će gostovati i na Prvom nacionalnom festivalu srpskog filma početkom jula u Novom Sadu. Žilijet Binoš predstaviće na 13. SFF film „Breaking and Entering“ reditelja i scenariste Entonija Mingele koji je, posle boravka na 10. SFF, adaptirao scenario i izmenio lik u njemu kako bi ispričao priču o bosanskoj emigrantkinji u Britaniji. U tom filmu, koji je pod naslovom „Provalnik“ prikazan i ove godine na 35. beogradskom Festu, Žilijet Binoš tumači ulogu Bosanke Amire koja sa sinom živi u Londonu, pokušavajući da ga zaštiti od grupe sunarodnika njegovog oca i kriminalne budućnosti.
Publika SFF videće taj film u okviru programa Heineken Open Air, a Žilijet Binoš, koja u njemu govori i na bosanskom jeziku, biće i jedan od predavača na prvom Talent kampu SFF. U filmu „Breaking and Entering“ igraju i Džud Lou, Vera Farmiga, Martin Frimen, Rafi Gavron…
Organizatori SFF saopštili su da će ugostiti i Akina, nemačkog reditelja i scenaristu turskog porekla, koji će predstaviti novi film „The Edge Of Heaven“ za koji je dobio nagradu za scenario na nedavnom 60. filmskom festivalu u Kanu. Akin je postigao prvi veliki uspeh filmom „Head On“ (Glavom kroz zid), za koji je 2004. dobio i Zlatnog medveda u Berlinu, kao i nagradu publike na dodeli priznanja Evropske filmske akademije. I njegov novi film bavi se temom asimilacije imigranata u zapadno društvo. Junak je profesor turskog porekla čiji otac usmrćuje ljubavnicu u Bremenu, pod dejstvom alkohola. Putuje u Tursku kako bi finansijski pomogao kćer ubijene, ali ne zna da je ona politički radikal koji beži pred represijom turskih vlasti. Ulogu majke nemačke studentkinje, koja strada u Istanbulu, ostvarila je nemačka diva Hana Šigula. I Akin će predstaviti svoj film u okviru programa Heineken Open Air. Akin je 2001. bio član žirija Berlinala, a 2005. i član žirija Kanskog festivala, dok će ove godine biti u žiriju i Prvog filmskog festivala Srbije, koji će biti održan od 3. do 8. jula u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari