Drugi feministički protest, dimne bombe i transparent na ovogodišnjem Kanskom festivalu 1EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Još jedan protest u roku od nekoliko dana, na Kanskom festivalu održan je u cilju skretanja pažnje na bezbednost žena. On se desio pre premijere filma Sveti pauk (Holy Spider), koji je zasnovan na istinitoj priči o čoveku koji je ubio najmanje 16 žena u Iranu, piše The Guardian.

Grupa od 12 žena upala je na festival u Kanu obučena u crno, i tom prilikom ispalila crne dimne bombe na stepenicama ispred Palate festivala. One su držale transparent sa imenima 129 žena koje su ubijene u Francuskoj, u periodu od kada je poslednji put ovaj festival održan.

Kako prenosi agencija Frans pres, u pitanju su članice feminističke grupe Les Colleuses.

Demonstracije su održane pre nego što su glumci i ostatak filmske ekipe došli na premijeru, a obezbeđenje nije pokušalo da ih zaustavi. Nagrađivani francuski režiser dokumentarista Rejmon Depardon fotografisao je učesnice protesta.

Film, koji je režirao iranski reditelj Ali Abasi, govori o ubijanju seksualnih radnica i zasnovan je na stvarnoj životnoj priči Saida Hanaeija, koji je ubio najmanje 16 žena i postao heroj nekih islamističkih militanata.

Drugi feministički protest, dimne bombe i transparent na ovogodišnjem Kanskom festivalu 2
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Radnja filma govori o novinarki koja istražuje serijska ubistva seksualnih radnica u iranskom svetom gradu Mašhadu. „Ubica pauka“ stoji iza ubistava, verujući da čisti ulice od grešnika.

Podsetimo, u petak je demonstrantkinja upala na crveni tepih pre svetske premijere filma Džordža Milera Tri hiljade godina čežnje (Three Thousand Years of Longing), protestujući protiv seksualnog nasilja ruskih snaga u Ukrajini.

Ona je tom prilikom skinula haljinu da bi prikazala natpis na telu: „prestani da nas siluješ”, koji je takođe i uzvikivala, dok joj se na leđima nalazila iscrtana ukrajinska zastava. Struk i noge bile su joj prekrivene crveno obojenim otiscima ruku. Žena je deo francuske grupe Scum, koje sebe smatraju radikalnim feminističkim aktivistkinjama.

Protiv rodne diskriminacije u filmskoj industriji, pre četiri godine, protestvovalo je na desetine glimica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari