Hana Arent i 20. vek

Izložba i katalog u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu posvećeni slavnoj filosofkinji

Ostavite komentar


  1. Недавно сам прочитао књигу састављену од забелешки са Ајхмановог саслушања, па сам стекао утисак да је гђа. Арент, за разлику од тужиоца и судског већа, поверовала Ајхману да је ето био мали банални шраф у великој пакленој машини без могућности да утиче на ствари…

    1. Prve recenzije i kritike njene knjige, pogotovo iz pera autora Jevreja, ukazivale su upravo na to (i činjenicu da je na suđenju bila samo četiri dana)! Kasnije je knjiga mitologizovana!

    2. Prvo, Ajhman teoretski i jeste bio ‘mali sraf’. Saduzen iskljucivo za ‘skladistenje i transport’, bez ikakve uloge u nacistickom ideolosom koncipiranju Holokausta. Covek potpuno bez emocija i licnih stavova. Nisu mogli da mu dokazu ni Antisemitizam. Mrznja prema Jeverjima skoro na nuli. U isto vreme potpuno svestan svoje uloge, odgovornosti i mogucih posledica. Upravo zato je bio tako monstruozno efikasan u izvodjenju Holokausta. Radio je svoj posao, obican, ali jako dobar sluzbenik, Menadzer, ni za ni protiv, bez dubokih misli, bez osecanja!
      Da je mrzeo, istopio bi se i izgubio u svojim suludim i apsurdnim emocijama. Ali, … nije! Od te cinjenice je Arentova morala dugo da se ‘oporavlja’!
      Zao mi je sto Arentova nije posvetila deo svog nesumljivog Genija i stanju u drzavi osnovanoj na teritoriji Palestine. Bila bi interesantna njena perspektiva o post-modernom blistoistocnom Totalitarizmu, sa elementima onoga sto je videla u Nemackoj u 30tim i 40tim?

      1. Dragi moj Velizare, hvala na lijepom kmentaru. O bliskoistocnom totalitarizmu znaju i vrapci, ali ne cvrkucu o tome. Znaju to i Nijemaci i ostali, pa sute. Ameri ga cak glorifikuju.

      2. Не могу да купим ту причу, Велизаре, јер је доказано на суду да је Ајхман копао ноктима да исчачка и последнјег Јеврејина и пошаље га у крематоријум, да је ово радио и док су црвеноармејци били на пушкомет, и да су и немачке војне операције трпеле збор његове надљудске ревности и преданости „коначном решењу“. Не, он уопште није био шраф који је „само обављао своју дужност“, о чему су сведочили и други „шрафови“ који су га познавали.
        А, о такозваној „Палестини“ очигледно знате колико и о Ајхману – начули сте понешто…

  2. Hanna Arendt je bila na sudenju Eichmannu u Izraelu kao dopisnica najveceg americkog dnevnika! Svijim izvestajima odande, da je Optuzeni obican covek koji samo besprekorno ispunjava svoju cinovnicku ulogu, stekla je veliki broj neprijatelja narocito medu jevrejima (Izraelcima) i skoro je izgubila katedru na Univerzitetu u New Yorku! Da li u velikom ili pak u malom, moze se zakljuciti o psiholoskom profilu i danasnjih malih poslusnika koji su ocigledno samo za jednokratnu upotrebu i vrlo brzo bivaju odbaceni u istoriji! Ostavila nam je veliki amanet! Gledajte film o njoj u kome je igra cuvena nemacka glumica Barbara Sukowa, fenomenalan je!

    1. Мало је шта тако беспредметно као филмови „засновани на стварним догађајима“…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.