Kejt Buš zauzela je vrh na listi singlova u Velikoj Britaniji s čuvenim hitom „Running Up That Hill“ i to 37 godina nakon što je pesma objavljena, piše britanski Gardijan. Pesma iz 1985. osvojila je svetske top liste nakon što je prošlog meseca uključena u hit Netfliks seriju „Stranger Things“, predstavljajući je novoj generaciji fanova.

Ovim inspirativnim postignućem Bušova je oborila čak tri rekorda britanske top liste sa svojim prvim mestom.

Najstarija je žena na vrhu liste, dok je 37 godina najduže vreme potrebno da pesma stigne do prvog mesta i nadmaši Wham!, čiji je „Poslednji Božić“ konačno dosegao tu poziciju u januaru 2021.

Bušova takođe ima najduži jaz između singlova broj 1, sa 44 godine protekle od njenog debija, Vuthering Heights (Tom DŽons je bio prethodni rekorder sa 42 godine). Kada je prvobitno objavljen, Running Up That Hill je dostigao broj 3.

„Teško je shvatiti brzinu kojom se sve ovo dešava“, rekla je Buš (63) u izjavi na svojoj veb stranici „Toliko mladih ljudi koji vole šou otkrivaju pesmu po prvi put.

Uspeh pesme Running Up That Hill u Velikoj Britaniji – koja trenutno ostvaruje oko 575.000 puštanja dnevno na Spotifaju u Ujedinjenom Kraljevstvu i više od šest miliona dnevno na platformi širom sveta – potpomognut je odustajanjem prošlog vikenda od pravila koje određuje kako se emituju starije pesme, piše Gardijan.

Analitičar pop grafikona Džejms Masterton rekao je za Gardijan da je ovo prvi put da pesma u pozadini ne samo da je spontano vaskrsla, već je i zadržala svoju popularnost tokom dužeg perioda.

Masterton je podsetio i na druge numere koji su svojevremeno, mnogo posle prvog objavljivanja ponovo postale popularne , ali nijedan nije tako dugo ostao u žiži pažnje kao pesma Bušove. Među njima je fudbalska himna Tri lava koja je izbila a prvo mesto tokom Evropskog prvenstva 2018. ali je to trajalo svega jednu sedmicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari