Kate Bushfoto EPA/STEVE REIGATE / DAILY EXPRESS PO

Ako mislite da se današnja tinejdžerka koja visi na TikToku mnogo razlikuje od svoje vršnjakinje s kraja sedamdesetih godina 20. veka, varate se.

Baš kao u ona (i sva) vremena, tako i danas jedna šesnaestogodišnjakinja na primer sklona je maštarijama i romantici. Sve se u njenom životu vrti oko zaljubljivanja i ljubavi. A gde toga ima više nego u klasičnim romanima engleskih spisateljica iz 19. veka?

Baš tu je, tačnije u romanu „Orkanski visovi“ Emili Bronte, tada devetnaestogodišnja Kejt Buš pronašla inspiraciju za istoimenu svoju prvu pesmu i ujedno prvi hit u sada već 45 godina dugoj karijeri.

Kako je ta karijera upravo ovih dana revitalizovana i kako se čuvena britanska kantautorka iz osamdesetih godina 20. veka ponovo našla u vrhu top lista i kakve veze sa tim ima i pomenuti TikTok?

Svemu je zapravo kriva Netfliksova SF serija „Stranger Things“ u kojoj junakinja Maksina Maks Mejfild opsesivno sluša pesmu Kejt Buš „Running Up That Hill“, koja je za nju neka vrsta talismana.

Popularnost serije učinila je ne samo da se skoro 40 godina nakon što je snimljena „Running Up That Hill“ nađe na prvom mestu top lista u Britaniji, Australiji, Belgiji i Švedskoj, već, prvi put, i među pet najboljih – na četvrtom mestu – na američkoj Bilbordovoj listi, dok su na TikToku snimci sa heštegom #RunningUpThatHill pregledani preko 530 miliona puta!

A Kejt Buš je pošlo za rukom da usput svrgne zvezde poput Due Lipe, Kelvina Harisa, Sema Rajdera i Harija Stajlsa.

Šta je zapravo posebno važno i lepo u vezi sa (ponovnim) uspehom ove pesme i mladom generacijom koja je danas sluša a nije se bila ni rodila kad je pesma nastala?

To je što ova pesma govori o ljubavi i empatiji – o sklapanju dogovora sa Bogom da ljubavnici zamene svoja mesta kako bi u potpunosti mogli da razumeju jedno drugo.

Ketrin Buš rođena je 30. jula 1958. u Kentu. Učila je klavir i violinu u školi u Londonu, a već kao tinejdžerka pisala je sopstvene pesme.

Gitarista Pink Flojda Dejvid Gilmor joj je omogućio da kao petnaestogodišnjakinja napravi svoj prvi demo snimak. Sa 16 je potpisala ugovor sa EMI Records, ali je kompanija odlučila da je probija polako.

Sa 19 snimljen je njen prvi album sa prvim hitom – „Wuthernig Hetighs“ (Orkanski visovi). Studirala je i ples, pantomimu, školovala glas koji je od soprana u međuvremenu postao mecosopran.

Pored „Wuthering Hetghs“ i „Running Up That Hill“, njeni hitovi su i „Babooshka“, „The Man with the Child in His Eyes“…

NJena muzika koja se opisuje kao art pop, art rok, eksperimentalni i avan-pop uzor je muzičarima poput Bjork, Coldplay, Lili Alen, Tori Ejmos i drugima.

Remiks pesme „Running Up That Hill“ korišćen je na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012.

U braku je sa gitaristom Denom Mekintošem i imaju dvadesetogodišnjeg sina Alberta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari