I ovoga leta u tišini manastira Sveti Jovan Bogoslov u Poganovu kraj Dimitrovgrada, od 1. do 10. avgusta trajala je 15. jubilarna, Međunarodna likovna kolonija „Poganovski manastir 2007“. Organizator je Gradska galerija dimitrovgradskog Centra za kulturu, a pokrovitelji kolonije su opština Dimitrovgrad i Ministarstvo kulture i medija Srbije.

I ovoga leta u tišini manastira Sveti Jovan Bogoslov u Poganovu kraj Dimitrovgrada, od 1. do 10. avgusta trajala je 15. jubilarna, Međunarodna likovna kolonija „Poganovski manastir 2007“. Organizator je Gradska galerija dimitrovgradskog Centra za kulturu, a pokrovitelji kolonije su opština Dimitrovgrad i Ministarstvo kulture i medija Srbije. Deset dana svoj svet umetnosti stvaralo je 12 slikara iz zemlje i sveta. Oni su uglavnom radili u porti manastira, ali i u kanjonu Jerme, na putu od Poganova do Zvonačke banje, selu Vlasi. U njenom radu učestvovali su slikari Emilija Nikolić iz Beograda, Sofia i Rešad Bašar iz Turske, Konstantin Persidskij i Andrej Radionov iz Moskve, Branislav Kovačević sa Pala u Bosni i Hercegovini, Bratislav Anđelković iz Vučja, Valentin Balev iz Sofije, Cani Vasilev iz Velikog Trnova u Bugarskoj, Marija Hristova iz Trojana u Bugarskoj, Majrin Grant iz Irske i Hangan Radu iz Rumunije.
Prema rečima upravnika Gradske galerije dimitrovgradskog Centra za kulturu, Dimitra Ilijeva, jubilarna kolonija bila je jedna od boljih dosad. „Samo jedan slikar od 13 nije došao i ja sam veoma zadovoljan. Bila je dobra atmosfera, umetnici iz zemlje i inostranstva međusobno su se družili, oduševljeni su ambijentom, manastirom i okolinom. Bratstvo manastira nas je lepo primilo, kao i osoblje hotela ’Mir’, gde su umetnici bili smešteni. Poneli su lepe uspomene iz ovog kraja. Nastale su mnoge slike kao svedoci njihovog stvaralačkog nadahnuća. Zahvaljujem se, ovom prilikom, ocu Mardariju iz manastira Sveti Jovan Bogoslov, upravi hotela ’Mir’ u Zvonačkoj banji, opštini Dimitrovgrad, Ministarstvu kulture Srbije“, kaže Ilijev.
Slikari s kojima smo razgovarali kažu da im se dopao rad u Koloniji i da su u netaknutoj prirodi pronašli pravu inspiraciju. Slikar iz Vučja, Bratislav Anđelković kaže da je uživao u radu i druženju sa ostalim slikarima. Prvi put je u Poganovskom manastiru. Slikar iz Rumunije, Hangan Radu, takođe je prvi put na ovoj Koloniji i u manastiru. Kaže da se prijatno osećao i da mu je veoma drago što je mogao da stvara svoj svet umetnosti u tišini i lepom kraju. Dva moskovska slikara, Konstantin Persidskij i Andrej Radionov ništa manje nisu zadovoljni. „Ovo je za mene jedno sasvim novo iskustvo. Lepo je što ima slikara iz svih krajeva sveta, što omogućava razmenu iskustava“, kaže Persidskij, a Radionov dodaje da mu se dopala organizacija Kolonije, odnos među ljudima i kako su ga domaćini prihvatili. „Manastir je posebna inspiracija za sve nas“, kaže Radionov. I bračni i umetnički par, Sofia i Rešad Bašar iz Turske, sa Kolonije će u svoju zemlju poneti lepe utiske. Prvi put su bili u Srbiji. „Manastir je veoma zanimljiv i inspirativan za slikanje. Ceo ovaj kraj, vaša religija i ovo mesto za sve nas su fascinantni“, kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari