Izražena evropska dimenzija 1

Prezentacija projekta Novi Sad 2021. održana je u Informacionom centru EU u Beogradu.

Tom prilikom su se učesnicima skupa obratili Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu Novog Sada, kao i Miroslava Turković, savetnica u Ministarstvu kulture Srbije zadužena za evropske integracije u oblasti kulture. Prezentaciji su prisustvovali članovi diplomatskog kora, predstavnici kulturnih institucija i nevladinih organizacija.

Nemanja Milenković tom prilikom predstavio je koncept kandidature Za nove mostove i istakao da programski koncept kandidature „ima izraženu evropsku dimenziju. Četiri simbolička mosta i osam tema koji su stavljeni u fokus kandidature, važni su ne samo za Novi Sad, nego i za celu Evropu. Posredstvom novih mostova, grad Novi Sad će predstaviti, ali i ojačati, svoje kapacitete i potencijale. S druge strane, kandidatura za prestižnu titulu je i jedinstvena prilika da naš grad reši neke od važnih nedostataka i izazova“.

„Novi Sad karakteriše impozantno kulturno-arhitektonsko nasleđe, u njemu su smeštene neke od najstarijih i najznamenitijih ustanova koje su utemeljile razvoj kulture u našim krajevima generalno, ali je to i grad koji neguje savremeno kulturno stvaralaštvo. Prilikom rada na Aplikaciji uveli smo suštinske pozitivne promene u kulturi našeg grada. Tu pre svega mislim na usvajanje Strategije razvoja kulture u Novom Sadu, na pokretanje dijaloga sa nezavisnom kulturnom scenom, ali i drugim poslenicima u kulturnom životu grada i uopšte stvorili smo ambijent da kultura dobije centralno mesto u društveno-političkom životu“, objasnio je Dalibor Rožić.

Novi Sad je ušao u samo finale takmičenja za EPK 2021, dok će se ishod znati 13. oktobra, kada će konačna odluka o pobedniku biti doneta u Briselu. Ukoliko Novi Sad ponese titulu, biće to prvi put da grad iz zemlje koja nije članica EU bude proglašen Evropskom prestonicom kulture.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta Novi Sad 2021 je reintegracija Srbije u evropski kulturni prostor i jačanje kulturnih veza sa evropskim umetnicima, organizacijama i kulturnim menadžerima.

Kategorija Evropske prestonice kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Novi Sad 2021, kao platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada, ima za cilj da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja za koje se projekat Novi Sad 2021 zalaže.

Tekst je objavljen u specijalnom dodatku koji realizuje list Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari