Bujanovac: Albanske stranke dogovorile predizbornu i postizbornu koaliciju, u koliko kolona će srpske stranke? 1foto FoNet/Ljiljana Stojanović

U Bujanovcu, uoči predstojećih lokalnih izbora, Albanci su dogovorili po jednu postizboru i predizbornu koaliciju, dok će srpske stranke izaći u četiri kolone, pišu lokalni mediji.

Portal Bujanovačke.rs je objavio da je Demokratska partija (DP) danas, za lokalne zbore 2. juna, kandidovala svog lidera Nagipa Arifija za predsednika opštine Bujanovac.

Arifi, inače aktuleni predsednik te oopštine, u kojoj su Albanci većina, očekuje glasove građana kako bi peti put obavljao tu dužnost.

Lokalnu vlast u Bujanovcu čini DP, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Te tri stranke su u subotu uveče postigle dogovor o postizbornoj koaliciji, posle 2. juna, te se očekuje da će one na izbore izaći samostalno, piše taj portal.

„Stvorili smo front ujedinjenja Albanaca u Bujanovcu“, kazao je Kamberi, inače poslanik u Skupštini Srbije.

Kako je naveo, sporazum ima za cilj borbu protiv diskriminacije, za ravnopravnost i ekonomski, društveni i kulturni razvoj opštine Bujanovac.

„Potpisnice sporazuma poštovaće princip pobednika prilikom strukturisanja vlasti za novi četvorogodišnji mandat“, naveo je Arifi.

Kako je kazao, to znači da mesto predsednika opštine i najveći kolač vlasti dobija stranka sa najviše glasova, kao i 2020. godine.

Te tri stranke su na prošlim izborima osvojile ukupno 22 mandata, a DP je imala deset, PDD osam, a Muslijuova stranka četiri odbornika.

Za većinu u bujanovačkoj Skupštini neophodan je 21 odbornik.

Dogovorena je, takođe ranije, prva koalicija albanskih stranaka i pokreta koji će zajednički nastupiti na lokalnim izborima u Bujanovcu 2. juna.

Koaliciju čine „Alternativa za promene“, „Pokret za reforme“ i Demokratska unija Albanaca, a sve tri organizacije su opozicija aktuelnoj albanskoj vlasti u Bujanovcu.

Srpske stranke će na izbore u četiri kolone, piše portal Bujanovačke.rs.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari