Može li Kurti da utiče na ujedinjenje albanskih partija na izbornoj listi za parlamentarne izbore u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su pre tačno nedelju dana. Održaće se 17. decembra, a za isti dan raspisani su i izbori za odbornike skupština 65 gradova i opština u Srbiji. Do sada je Republička izborna komisija potvrdila pet izbornih listi za izbore za poslanike u Narodnoj Skupštini. Iako do sada listu zvanično nisu predali, Bujanovačke prenose da će to učiniti i najstarija i jedna od najvećih albanskih stranaka na jugu Srbije – Partija za demokratsko delovanje (PDD), koja će i ovog puta za poslanika kandidovati šefa ove partije – Šaipa Kamberija.

Kako piše Kossev u danu kada su za medije potvrdili da će listu predati, iz iste su partije pozvali na ujedinjenje svih albanskih stranaka za predstojeće izbore.

Međutim, kako su prenele Bujanovačke, poznavaoci političkih prilika kažu da je postizanje dogovora o jedinstvenoj listi Albanaca na ovim izborima – u domenu naučne fantastike, a zbog netrpeljivosti dve najveće stranke – PDD (Šaipa Kamberija) i Alternativa za promene (Šćiprima Arifija).

Bujanovačke podsećaju da drugačije nije bilo ni 2020. godine, ali da je tada posle intervencije zvanične Tirane postignut dogovor o zajedničkoj izbornoj listi svih stranaka.

Lista „Ujedinjena dolina“ dobila je na izborima 26.437 glasova i komotno osvojila tri poslanička mesta u Skupštini Srbije.

Takav slučaj nije bio prošle godine. Na srpske parlamentarne izbore početkom aprila Albanci sa juga Srbije izašli su sa dve liste i to upravo zbog sukoba Alternative za promene i PDD.

Tako su se Albanci sa juga Srbije sveli na samo jedan poslanički mandat.

Alternativa za promene, iako i ona insistira na dogovoru iz Tirane o zajedničkoj listi, ipak ne želi da prihvati da na toj listi ponovo broj jedan bude šef PDD-a Šaip Kamberi.

Visar Mehmeti je njihov kandidat, a u slučaju da se i ujedine, Alternativa za promene zahteva da upravo on bude prvi na listi za narodnog poslanika.

Uzdrmana je mogućnost ujedinjenja sa PDD-om i druge albanske partije. Šćiprim Musljiju iz Pokreta za demokratski progres (PDP) kao ni Šaip Kamberi, do sada ujedinjeni, danas se nisu pojavili na zakazanoj sednici opštine Bujanovac.

Predsednik ove opštine Nagip Arifi iz Demokratske partije kazao je potom medijima da je njihov bojkot povezan za nastupom na izborima, a Bujanovačke prenose, pozivajući se na nepotvrđene informacije, da Arifi namerava da na izbore izađe u koaliciji sa Alternativom za promene.

Do ovog je bojkota sednice došlo, iako su njih trojica, uz još trojicu predstavnika manjih stranaka budućih kandidata za izbore bili poslednja dva dana gosti kosovskog premijera, Aljbina Kurtija u Prištini.

Kurti je, osim o „diskriminaciji prema njima“ jer su im tri poslanička mesta u srpskom parlamentu „ukinuta“, uporedivši ih sa Kosovom, gde poslanici Srpske liste bojkotuju svojih deset rezervisanih mesta – posavetovao ih je da bi trebalo da se ujedine na listi za ove izbore.

„Zajednički je zaključak da zajednička lista mnogo pomaže u što boljoj zastupljenosti Albanaca“, navela je u saopštenju o ovom sastanku kosovska vlada.

Bujanovačke prenose da je predsednik Alternative za promene, Šćiprim Arifi, izjavio da oni nisu ni bili pozvani na sastanak kod Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari