Dve ekološke aktivistkinje, u osamdesetim godinama, uhapšene su pošto su oštetile vitrinu u kojoj se čuva Magna karta libertatum ili Velika povelja slobode da bi skrenule pažnju na štetnu upotrebu fosilnih goriva.

Velečasna Sju Partif (82) i Džudi Brus (85), nastavnica biologije u penziji, udarale su u staklo oko ovog važnog spisa koji se već osam vekova smatra engleskim ustavnim dokumentom, a čuva se u Britanskoj biblioteci.

Penzionerke su zatim podigle parolu „Vlada krši zakon“ i zalepile ruke jedna za drugu, vidi se na snimku njihove organizacije ‘Stop ulju’ ( Just Stop Oil).

Ova organizacija se zalaže da Velika Britanija prestane da odobrava nove projekte sa fosilnim gorivima koji su glavni uzročnik klimatskih promena.

Iz Britanske biblioteke su rekli da je obezbeđenje reagovalo da „bi se sprečila dalja šteta“.

Incident se dogodio u petak pre podne, ali je šteta „minimalna“, dodali su iz biblioteke, a policija je utvrdila da dokument nije oštećen.

Saopštili su da su obe privedene zbog sumnje da su napravile krivični prekršaj.

Velečasna Partif, koja je držala dleto dok je Brus udarala čekićem, poručila je da se Velika povelja sloboda poštuje baš zato što je od velikog značaja za istoriju, slobode i zakone zemlje.

„Ali neće biti ni slobode, ni zakonitosti, ni prava, ako dozvolimo da klimatski krah postane katastrofalan, kao što se sada ophodimo.

„Moramo naći meru. Obilje života na zemlji i klimatska stabilnost koja omogućuje civilizaciji da se nastavi moraju da se poštuju čuvaju iznad svega, više od najvrednijih artefakata“.


Šta je Magna karta?

Magna Carta

Getty Images
  • Magna karta predstavlja skup osnovnih prava i principa kojima se utvrđuje da niko nije iznad zakona, čak ni kralj
  • Propisuje da svi imaju pravo na pravično suđenje i pravila oporezivanja
  • Bila je inspiracija za mnoge važne dokumente poput Ustava Sjedinjenih Američkih Država i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima
  • Samo su tri klauzule i dalje na snazi – ona koja garantuje slobodu Engleskoj crkvi, odredba koja potvrđuje privilegije Londonu i ostalim gradovima i treća, da nijedan slobodan čovek ne sme biti utamničen bez zakonite presude njemu jednakih
  • Usvojena je 1215. i njom je ograničena moć kralja Jovana bez zemlje i budućih kraljeva

Kako nastaju klimatske promene
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Ćivotna sredina i protest: Penzionerke oštetile staklo oko Velike povelje slobode zbog upotrebe fosilnih goriva 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari