Jezički performans na Sajmu knjiga 1Foto: Stanislav Milojković

Članovi “spoken njord” pokreta “Bern ist überall”, odnosno “Bern je svuda oko nas”, izveli su neobičan jezički performans na štandu počasnog gosta Sajma knjiga – književnosti na nemačkom jeziku u okviru programa “4 zemlje 1 jezik”.

Ovaj pokret dolazi iz Švajcarske, zemlje koja bi mogla da nosi naziv, kako je ovih dana više puta pomenuto, “4 jezika 1 država”. Upravo to je i polazište ove trupe koja je nastala 2003. kada se četrnaestoro švajcarskih pisaca poreklom iz različitih jezičkih oblasti okupilo u neformalnu skupinu. Zastupajući tezu da su svi svetski jezici i dijalekti ravnopravni i da među njima nema boljih i lošijih, zvaničnih i nezvaničnih (njihov moto je “Zahtevamo jezičku ravnopravnost. Zahtevamo promociju SVUDA OKO NAS na svim nivoima!”), “Bern ist überall” je u međuvremenu izrastao u jednu od najznačajnijih pojava švajcarskog spoken “njord pokreta”, s tridesetak živih nastupa godišnje. Iako se izbor i kompozicija tekstova menjaju od nastupa do nastupa, glavne karakteristike ostaju nepromenjene: oralna forma i dijalekat. „Ljudi žive između više jezika, zato verujemo da bi već odavno trebalo da postoji književnost koja je multijezična, gde možete da preplićete razne jezike u jednoj knjizi, pasusu ili rečenici. Da možete da skačete s jezika na jezik vodeći se muzikalnošću reči“, objašnjava jedan od performera Gi Krneta. Iako je po osnivanju ova grupa nastupala samo u Švajcarskoj, od nedavno su počeli da posećuju i druge zemlje. Tako su nedavno bili i na Kosovu, gde je, kako kažu, pitanje upotrebe jednog jezika i politički stav. „Iako Švajcarska ima četiri zvanična jezika, može se reći da se srpski i hrvatki govore više nego neki od njih. Zato smo poželeli da nastupamo i na drugim mestima“, dodaje Arijane fon Grafenrid.

Njih dvoje su zajedno sa svojim kolegama – Kristijanom Brantšenom i Gerhardom Majsterom, veče pre u Galeriji “Polet” izveli svoj neobičan performans gde uz pratnju harmonike izgovaraju svoje tekstove napisane na raznim jezicima, koji se mešaju u jednoj rečenici ili pasusu. Deo tog događaja imala je priliku danas da vidi i publika na Sajmu knjiga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari