Komad za jednu ženu 1FOTO. Sa sajta Kompanije Collettivo cinetico

Na 14. Beogradskom festivalu igre italijansku savremenu igračku scenu predstaviće Kinetički kolektiv iz Ferare sa svojim prvim solo komadom „Deset minibaleta“, u kome je Frančeska Penini reditelj, koreograf i izvođač.

Kako je najavljeno juče na konferenciji za novinare u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu, „ovo je komad za jednu ženu, koja kao jedini igrač na sceni može da proizvede energiju celog ansambla“. Kao libreto poslužio je dnevnik u kome je Frančeska Penini, kao osmogodišnjakinja, zapisala ideje za svoje dečije, do ove produkcije, nikad izvedene koreografije.

– One su, iz današnjeg ugla, smešne i detinjaste, a u njihovom sprovođenju u praksu ima i ironije. Iz tog koncepta smo hteli da pokažemo vezu koreografije i igre, zapisanog i improvizacije, a inspiracija nam je bio vazduh. Kao i da publiku vratimo u detinjstvo. Izučavala sam i balet i gimnastiku, volim da eksperimentišem sa različitim telima, dosta radim i sa publikom i kroz to sadejstvo razbijam ustaljene sisteme. Zato je svaka predstava neponovljiva. Improvizacija je za mene odgovor na prisustvo stvarnosti, mada se trudim da uvek na isti način gradim predstavu. Tu su gimnastika i joga tehnički deo, a improvizacija je pitanje mentalne koncentracije kad želim da kreiram rizične stvari – kaže Frančeska Penini.

Ona objasnila da je u komadu potcrtala svoj strah od ptica zbog čega na sceni ima perja, struje, oluje, ventilatora…, čak i dron, koji se pojavljuje na praznoj bini kao „mašina koja igra i manipuliše“, čije je prisustvo, prema rečima italijanske umetnice, „prava misterija“, a svako značenje „otvoreno“. Frančeska Penini napominje da je namera ovog komada, koji „isprobava principe termodinamike tela – od plastičnosti gimnastike do potiranja inercije“, između ostalog i da „publiku vrati u detinjstvo“. Ona je za ovoj solo komad odabrala različitu muziku – od dela svog zemljaka Đirolama Freskobaldija, preko Štrausa do Bendžamina Britna i pop-muzike. Reč je o produkciji iz 2015, premijerno izvedenoj u Rimu.

Pre nego što se otisnula u svet savremene umetničke igre, Frančeska Penini bavila se gimnastikom i, pored školovanja  u Baletu Toskane i londonskom Laban centru, isprobala je različite discipline u rasponu od buto plesa i slobodnog ronjenja od borilačkih veština i takmičenja u disko igri. Kao slobodan umetnik  bila je deo trupe Saša Valc i gosti, a 2007. osnovala je trupu  Kinetički kolektiv koja sada ima više od 70 članova i čiji je umetnički cilj „istraživanje prirode izvođačkog događaja, promišljanje njegovih mehanizama spontanih i strogih formata, u preseku između igre, teatra i vizuelnih umetnosti“. U okviru svoje kompanije, Frančeska Penini kreirala je 37 komada, dobila mnoge značajne nagrade, drži predavanja i seminare u muzejima i umetničkim centrima poput Koledža za igru u okviru venecijanskog Bijenala, Muzeja MAXXI u Rimu…,  razvila je uređaje i didaktičke metode za poseban koreografski pristup u radu sa amaterima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari