Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona danas prvi put gostuje u Beogradu, a nastupa u Sava centru pod vođstvom američkog dirigenta Leonarda Slatkina, s violončelistom Davidom Geringasom, jednim od najsvestranijih umetnika današnjice. Kraljevska filharmonija osnovana je 1946.

Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona danas prvi put gostuje u Beogradu, a nastupa u Sava centru pod vođstvom američkog dirigenta Leonarda Slatkina, s violončelistom Davidom Geringasom, jednim od najsvestranijih umetnika današnjice. Kraljevska filharmonija osnovana je 1946. godine, a na programu prvog beogradskog gostovanja, u organizaciji Jugokoncerta i Sava centra, biće Veberova uvertira Oberon, Koncert za violončelo br. 1 Šostakoviča i Bramsova Simfonija br. 1. Taj orkestar osnovao je ser Tomas Bičam sa vizijom da se obezbede izvođenja po najvišim svetskim standardima slavne muzike pisane u Velikoj Britaniji. Orkestar kontinuirano sledi tu Bičamovu ideju, tradicionalno predstavljajući publici u zemlji i inostranstvu izvanredne interpretacije i nastupajući s proslavljenim umetnicima današnjice. Kraljevsku filharmoniju vodili su od osnivanja vodeći svetski dirigenti, među kojima su Rudolf Kempe, Antal Dorati, Andre Previn i Vladimir Aškenazi.
Karte za koncert u Sava centru koštaju 1.000, 1.200, 1.500 i 2.000 dinara i, prema navodima organizatora, biće pet do deset puta jeftinije nego u drugim svetskim gradovima. Koncert je pomogla Skupština grada Beograda, a za studente muzičkih akademija i učenike muzičkih škola biće obezbeđena pomoćna sedišta, za koja karte koštaju 600 dinara. Kraljevska filharmonija iz Londona nastupiće, posle Beograda, i 11. novembra u dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, takođe pod vođstvom Slatkina, dok je kao solista najavljen violončelista Danjulo Ishizaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari