U okviru obeležavanja 15-godišnjice izlaženja našeg jedinog časopisa za umetničku igru, „Orchestra“, pored prezentacije hrvatskog časopisa za plesnu umjetnost Kretanja iz Zagreba, koji su uredile Maja Đurinovići Katja Šimunić, na sceni Bitef teatara izvedena je igračka predstava „The Morning After/The Night Before“ Gradskog kazališta iz Siska i tamošnjeg Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“, u koreografiji i igri beogradskoj publici poznatih umetnika evropskog ugleda Maše Kolar i Zorana Markovića.

Njihova plesna predstava se prati u jednom dahu, jer se na našim plesnim pozornicama zaista veoma retko sreće takvo obilje koreografskih ideja i takva skladna lakoća izvođenja svega što je zamišljeno u jednoj, naizgled, običnoj i svakodnevnoj plesnoj priči, koja prevazilazi svoje okvire i na uman način postaje dokument vremena u kojem se čak i maksimalno divlja, strasna uzajamna ljubav dvoje ljudi odvija u kratkotrajnoj iscrpljujućoj ekstazi, sve do njihovog fizičkog kraja.

A ta povest postaje nesvakidašnja po intezitetu plesnog izlaganja, koje u kovitlacu povišenih i iscrpljujućih, pa čak i divljih i ludih uzajamnih igračkih odnosa postaje iluzorna, neuhvatljiva, razorna i to ne samo za izuzetno pripremljena plesna tela Kolarove i Markovića. Ona nudi i analizu psihičkih postupaka, kojih, možda u našem trajanju, u sličnim, no mnogo staloženijim situacijama, nismo ni svesni. Njihova igra, satkana od najrazličitijih uzajamnih veza dva fizička bića, ima razornu upečatljivost u vizuelno ne toliko dopadljivim, koliko suštinski istinitim uzajamnim burnim osećanjima, što nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Gledaoci su, pritom, mogli sami da odgonetnu šta simbolično prestavlja veliki nož, koji je dvoje ljubavnika spojio pri prvom susretu. Da li je to metafora njihovih gotovo surovih telesnih odnosa ili je to simboličan predmet koji unapred naslućuje kraj njihove veze ili im pomaže da ostanu u stanju povišene, pa i abnormalne zanesenosti jedno drugim „sve dok ih smrt ne rastavi“. A kada se Mašina i Zoranova kristalna kocka života na sceni raspe u nebrojno mnogo iskrica, gledalac u sebi ponese zapitanost da li takvi uzajamni do samouništenja snažni odnosi između žena i muškaraca danas još postoje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari