Međunarodni dan animacije: Kako je Volt Dizni odbijen za najpopularniji animirani film svih vremena? 1Šrek, foto: Profimedia

Međunarodni dan animacije obeležava se svakog 28. oktobra širom sveta. Korene ove vizuelne forme umetničkog izražavanja pronalazimo još u paleolitskim pećinskim crtežima, kada su životinje crtane u različitim pozicijama sa ciljem da se prikaže njihovo kretanje.

Iluzija kretanja stvara se uzastopnim prikazivanjem različitih slika, najčešće 24 puta u sekundi. Sa napretkom tehnologije, razvijala se i sama animacija. Nekada su za kreiranje slika korišćeni ručni crteži ili slike na glatkim celuloidnim listovima, koje su štampane na papiru, a potom iscrtane četkom. Krajem 20. veka, kompjuterska animacija uzdigla je ovu umetnost na viši nivo i učinila je jednostavnijom, jer se od tada animacija stvara uz pomoć kompjuterski generisane slike. „Priča o igračkama” je prvi dugometražni animirani film koji je u potpunosti kreiran na ovaj način.

Međunarodni dan animacije: Kako je Volt Dizni odbijen za najpopularniji animirani film svih vremena? 2
Priča o igračkama, foto: Profimedia

Iako se ne mogu nazvati animacijom u pravom smislu te reči, jer u to vreme nije postojala tehnika pokretnih slika, počeci animacije pronađeni su u Iranu na stranama činije stare 5.000 godina.

Prvi osmišljen uređaj za stvaranje animacije kao „najsvestranijeg i najeksplicitnijeg sredstva komunikacije”, kako je Volt Dizni govorio, jeste zoetrop. On je narednih godina dobio svoje „modernije” naslednike. Džozef Platoa i Simon fon Stampfer su tako 1831. godine izmislili fenakistoskop. Ovaj izum se sastojao od kružnog diska, na čijem obodu su bile raspoređene slike i kutije na kojoj se nalazio otvor samo za jednu sliku. Kada se disk zarotira, slike na otvoru se menjaju i stvara se iluzija kretanja. Izmišljen četrdesetak godina kasnije, praksinoskop je imao istu ulogu, s tim je uske otvore za slike zamenio ogledalom.

Jedan od najpoznatijih producenata animiranih filmova Volt Dizni govorio je da animacija može da objasni šta god ljudski um može da zamisli. Tako je Luiju Majeru početkom 20. veka predočio svoju ideju o crtanom filmu „Miki Maus” u čijem fokusu je bio miš. Majer je ovu kreaciju odbio sa mišlju da žene gledaju animirane filmove i da se one plaše miševa. Nedugo nakon tog događaja, zahvaljujući Frenku Kapri, „Miki Maus“ je postao jedan od najpopularnijih crtanih filmova na planeti. U prvim srpskim izdanjima, lik iz ovog crtanog filma pojavljuje se 1935. godine u Politici pod nazivom „Mika Miš“.

Podsetimo, Međunarodni dan animacije ustanovljen je 2002. godine, a prvog Oskara za najbolji animirani film dobio je „Šrek” 2001. Godine. Prošle godine ovu nagradu osvojio je film „Enkanto magični svet” u režiji Bajrona Huarda i Džareda Buša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari