Moć imperatora rođenih u provinciji 1

U okviru kulturne saradnje Italije i Srbije, a pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva kulture i informisanja, antički predmeti otkriveni na tlu Srbije biće predstavljeni na izložbi „Blago i carevi – Raskoš rimske Srbije“, koja će se od 10. marta do 3. juna održati u italijanskom gradu Akvileja.

Izložbu je pripremio Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa italijanskim fondacijom „Akvileja“, saopšteno je juče u Ministarstvu kulture i informisanja.

„Za ovu priliku odabrani su eksponati iz reda najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva vremena kada je teritorija današnje Srbije činila integralni deo Rimske imperije. Eksponati izložbe potiču iz širokog hronološkog okvira između 1. i 6. veka, odnosno počev od ranog Rimskog carstva, preko perioda Tetrarhije, sve do vremena Konstantina Velikog i vremena ranog hrišćanstva. To je upravo i vreme kada je grad Akvileja bio jedan od najvećih i najbogatijih gradova Carstva na tlu današnje Italije. Zahvaljujući svom geografskom položaju i impresivnom razvoju, Akvileja je postala veoma važno žarište širenja kulturnih uticaja koji su, dolinom reke Save, iz severne Italije dopirali na Balkan. Eksponati iz Srbije biće predstavljeni u kontekstu istorijskih i kulturnih događaja koji su značajno oblikovali ovaj dugi istorijski period“, kažu u Narodnom muzeju, uz napomenu da je 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa u kojoj je naglasak na razvoju interkulturnog dijaloga.

U Akvileju putuje 61 eksponat, od kojih je 30 iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu, dok su ostali iz Muzeja Vojvodine, Narodnog muzeja Požarevac, Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice, Narodnog muzeja Niš, Muzeja Krajine u Negotinu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zaječar i privatne kolekcije. U Palati Meizlik u Akvileji o značaju i moći rimskih imperatora svedočiće paradni šlemovi, vladarski skiptari, carski portreti u bronzi, poput portreta imperatora Trajana, kao i deo monumentalne skulpture sa mosta na obali Dunava na Đerdapu, portret Konstantina Velikog, careva Albina, Makrina i Kara, Galerija… Kako je juče najavljeno, na izložbi u Italiji biće predstavljena i i izuzetna grupa tetrarha iz Gamzigrada – carske Romulijane, kao i veličanstvena Beogradska kameja izvedena u višeslojnom sardoniksu, a u slavu pobede Konstantina Velikog nad varvarima.

Izložba će osvetliti i period promena Rimske imperije u provincijama na tlu današnje Srbije, period raskošnih carskih palata i gradova: Medijanu Konstantina Velikog, Romulijanu (Gamzigrad), rodno mesto cara Galerija, Šarkamen Maksimina Daje ili Sirmijum, jednu od četiri zvanične prestonice Rimskog carstva u kojoj se nalazila palata Konstantina Velikog i njegovog sina Konstancija Drugog. Postavku prati i dvojezičan katalog na engleskom i italijanskom, koji je nastao u saradnji srpskih i italijanskih stručnjaka. Autor izložbe i koautor publikacije je naučni savetnik Ivana Popović, a koordinator izložbe muzejski savetnik Deana Ratković.

Gostovanje u Italiji juče su na konferenciji za novinare najavili ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, direktor Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, predsednik fondacije „Akvileja“ Antonio Zanardi Landi, predstavnik Ambasade Italije u Srbiji i Ivana Popović. Antonio Zanardi Landi rekao je da je cilj izložbe da se Italijanima pokaže da postoji velika i duboka veza Srbije i Italije i da su koreni kulture jaki što „može da bude i poziv za veću ekonomsku saradnju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari