Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost je po 67. put dodelila svoje nagrade (BAFTA), a titulu najboljeg filma dobilo je ostvarenje „12 godina ropstva“, dok je Čivetel Edžiofor, glavni protagonista, proglašen za najboljeg glumca. Edžiofor je nagradu posvetio reditelju Stivu Mekvinu, koji je ostao bez priznanja za najboljeg reditelja, zahvalivši mu što je na platno pretočio istinitu priču o slobodnom crncu koji je u 19. veku na američkom Jugu otet i pretvoren u roba.


„Ovo je tvoje. Zadržaću nagradu jer takav sam čovek – ali je ona tvoja“, poručio je Edžiofor Mekvinu.

Stiv Mekvin (44) izjavio je da je užasnut da i danas 21 milion ljudi živi u ropstvu širom sveta. „Nadam se da za 150 godina neće morati ponovo da se snima ovakav film“, rekao je Mekvin na ceremoniji u Kraljevskoj operi.

Za najbolju glumicu proglašena je Kejt Blančet za ulogu u filmu „Tužna Jasmina“, a ona je je nagradu posvetila nedavno preminulom američkom glumcu Filipu Simoru Hofmanu.

Međutim, sa najviše trofeja okitila se „Gravitacija“ – čak šest. Alfonso Kuaron, reditelj „Gravitacije“, koja je imala 11 nominacija, jednu više od „12 godina ropstva“, proglašen je za najboljeg reditelja, a njegov film je pobedio u još pet kategorija – za izuzetan britanski film u 2014, originalnu filmsku muziku, zvuk, specijalne vizuelne efekte i kameru.

Film „Američka prevara“, koji je kao i „12 godina ropstva“ imao 10 BAFTA nominacija, osvojilo je tri priznanja, između ostalog za najbolji originalni scenario i za najbolju sporednu glumicu – Dženifer Lorens.

Za najboljeg sporednog glumca proglašen je Barhad Abdi za ulogu u filmu „Kapetan Filips“, dok je reditelju Piteru Grinaveju pripala nagrada za izuzetan britanski doprinos filmskoj umetnosti u 2014. Za najbolji film van engleskog govornog područja proglašen je „Velika lepota“ Paola Sorentina, a najbolji animirani film je „Zaleđeno kraljevstvo“. Najbolji dokumentarac je „Čin ubistva“ Džošue Openhajmera.

Počasnu nagradu dobila je Oskarovka Helen Miren (68), „BAFTA Fellowship“. Ona je dobila Oskara 2006. godine za ulogu kraljice Elizabete u filmu „Kraljica“.

„Gravitacija“ nije britanski film

London – Brojni profesionalci iz sveta filma su u nedelju, na Tviteru, polemisali da li je „Gravitacija“ zasluženo dobila šest BAFTA nagrada, tačnije da li je ona uopšte – britanski film.

Časopis Verajeti objašnjava da se ovo ostvarenje kvalifikuje zbog „značajnog britanskog kreativnog učešća“, međutim, drugi to osporavaju. „Filmu je potrebno 16 poena sa BFI kulturološkog testa, a Gravitacija to ne prolazi ni na koji način“, upozorava reporter Andreas Vajsman, koji radi za Screen International. Sa kolegom se slažu i brojni drugi novinari.

„Gravitacija, film kojeg su finansirali Amerikanci, režirao Meksikanac, glume dvoje Amerikanaca, snimljen u Engleksoj, dobija britansku nagradu“ – obrazložio je svoje neslaganje Piter Dejvis iz Fishbeat Production.

Ipak, izgleda da je bilo dovoljno ispuniti sledeći kriterijum: „Da bi se kvalifikovao za BAFTA nagradu film mora delom da bude snimljen u Velikoj Britaniji, ili da ima britanskog producenta ili da je debitovao u britanskim bioskopima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari