ogista rodenaFoto: Sandrine Marty / AFP / Profimedia

Skulptura francuskog vajara Ogista Rodena trenutno je van svakog traga, izjavili su iz muzeja u Glazgovu.

Ova gipsana skulptura, koju je muzej u Glazgovu otkupio od Ogista Rodena 1901. godine, bila je izložena u Kelvingrouv parku do 1949. godine, otkad joj se gubi svaki trag.

Prema organizaciji Comite Rodin, koja se bavi izradom kataloga svih umetnikovih dela širom sveta, ova skulptura predstavlja Žana d’Era, jednog od likova sa skulpture Građani Kalea.

Direktor muzeja kaže da gipsani radovi nisu tada izazivali veliko interesovanje javnosti, a da bi ovo delo danas vredelo 3 miliona funti (oko 3,5 miliona evra).

Statua šest građana Kalea u čast žrtve lokalnih uglednih građana tokom opsade Kalea, naručena je i otkrivena 1895. godine i nekoliko njenih verzija postoji širom sveta.

Nestalo delo je pretrpelo štetu 1949. godine, a iz muzeja se nadaju da bi mogli da ga pronađu u nekom od svojih skladišnih prostora.

Nestala skulptura Ogista Rodena vredna 3 miliona funti 1
Foto: Stephen Burrows / Alamy / Alamy / Profimedia

Statua Ogista Rodena nije jedina nestala

Još oko 1.750 drugih predmeta nestalo je iz škotskih muzeja, među kojima su i zlatni novčići povezani sa kraljicom Meri I od Škotske.

Britanski muzej nedavno je priznao krađu više hiljada predmeta iz svoje riznice, a Muzej Velsa je takođe otkrio nestanak više od dve hiljade predmeta.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari