Dodelom Nagrade za buduće filmove Puriši Đorđeviću otvoren 13. Kustendorf 1Dole sujeverje: Svečano farbanje crne mačke za otvaranje Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Svi me pitaju zašto sam živ, a imam devedeset i pet godina. Reći ću vam zašto. Ja sam seljačkog porekla i nikad nisam jeo voće“, kazao je reditelj Puriša Đorđević večeras na otvaranju Trinaestog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“.

Njemu je Emir Kusturica reditelj i osnivač festivala, tom prilikom dodelio Nagradu za buduće filmove. Kusturica je kazao da kada je bio „mlad kao Puriša“ i studirao režiju, od svog profesora je prvi put čuo da postoji jedan u Srbiji čiji jezik potpuno ispada iz svih šablona svetskog filma.

– Nagrada uobičajeno treba da naglasi ono što te čeka u budućnosti, dakle kad budeš navršavao stotu, između ove devedeset i pete i stote, nek bude bar još tri-četiri filma. Jedan je dovoljan – poručio je Kusturica Đorđeviću i uručio mu Nagradu u vidu duboreza. On je dodao da je pirlikom stvaranja filma najvaznje pratiti ljudsku sudbinu, što se nije menjalo od antičkog doba, ali se menjala forma.

– Što je Peter Handke rekao, forma je sve i zato je za Purišu ona pesma : „Ti si mi Puriša sve“ – kazao je Kusturica.

Na otvaranju su podsetili da je prethodnih godina Festival bio inspirisan različitim idejama i ličnostima, od američkog nezavisnog filma do muze ruske avangarde Ljilje Brik. Na red je prema njihovim rečima došao broj 13. On se u nekim zemljama
smatra lošim znakom, međutim, kako su kazali, to je sujeverje – način mišljenja koji se oslanja na magiju da bi objasnio i predvideo događaje.

Dodelom Nagrade za buduće filmove Puriši Đorđeviću otvoren 13. Kustendorf 2
Vladan Vukosavljević Foto: Ministarstvo kulture

– Ove godinine Festival se suprotstavlja sujeverjima filmskom magijom, baš kao što smo se prethodnih godina suprotstavljali komercijalizaciji autorskim pristupom – ukazano je ispred Kustendorfa, a pošto je ministar kulture i informisanja Vladan
Vukosavljević proglasio festival otvorenim ukazujući da poslednjih 13 godina Kustendorf snagom svoje inspiracije obasjava čitav svet, gosti festivala, reditelji Paolo Virci, Karim Ajnuz, članovi žirija šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev i direktor fotografije Mišel Amatje kao i Kusturica, ofarbali su veliku maketu crne mačke kako bi razbili sujeverje.

Iste večeri prikazan je film „Nevidljivi život“ reditelja Karima Ajnuza, a potom je na trgu kod crkve proslavljena Nova godina, a nastupio je i ruski pop rok folk bend The Hatters.

Na programu 21 film

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Festival se održava u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Mećavnik grada i TNSO. Festival će trajati do 18. januara, a biće prikazan 21 film domaćih i stranih autora u takmičarskom programu. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari